Теми статей
Обрати теми

Встановлюємо тарифний розряд художньому керівнику ПНЗ

Меренкова Світлана, головний бухгалтер — начальник відділу бухгалтерського обліку та фінансово-господарського забезпечення Головного управління Держпраці у Харківській області
До Палацу дитячої та юнацької творчості на посаду художнього керівника творчого колективу приймається працівник, який має повну вищу фахову освіту (диплом спеціаліста) та досвід роботи на зазначеній посаді більше 5 років. На попередньому місці роботи у 2015 році цьому працівнику за рішенням атестаційної комісії було присвоєно кваліфікаційну категорію «спеціаліст другої категорії». У зв’язку з цим виникають запитання:
— який тарифний розряд необхідно встановити такому працівнику;
— чи можливо у майбутньому підвищити йому кваліфкатегорію і, відповідно, тарифний розряд?

Перш ніж відповісти на поставлені запитання, хотілося б прояснити два моменти. По-перше, Палац дитячої та юнацької творчості відповідно до п. 7 Переліку типів позашкільних навчальних закладів, затверджених постановою КМУ від 06.05.2001 р. № 433, віднесено до останніх. По-друге, посада «художній керівник» є педагогічною. Це передбачено Переліком посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженим постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963.

Оплата праці педагогічних працівників навчальних закладів здійснюється відповідно до Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), та наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557).

Так, схема тарифних розрядів посад педагогічних працівників позашкільних навчальних закладів (далі — ПНЗ) затверджена додатком 8 до наказу № 557 (ср. ). Але якщо уважно переглянути зміст цього додатка, то стане зрозумілим, що посади художнього керівника він не містить. Замість цього зазначеним додатком передбачено встановлення тарифних розрядів керівникам гуртків, секцій, студій, культорганізаторам, екскурсоводам, інструкторам з туризму, акомпаніаторам тощо.

Натомість додаток 9 до наказу № 557 містить серед інших посаду художнього керівника. Зокрема, він передбачає, що музичним керівникам, художнім керівникам, інструкторам з фізкультури, праці, слухових кабінетів, які мають освітньо-кваліфікаційний рівень магістра, спеціаліста, бакалавра або молодшого спеціаліста, встановлюється 7 — 10-й тарифний розряд за ЄТС залежно від кваліфікаційної категорії. Але справа у тому, що вищезазначеним додатком встановлюються тарифні розряди педпрацівникам дошкільних навчальних закладів. То як же бути в ситуації, що склалася? Як установити тарифний розряд художньому керівнику ПНЗ?

Для відповіді на це запитання слід звернутись до норм Інструкції № 102. Так, п.п. 4 п. 11 цієї Інструкції встановлено, що умови визначення тарифних розрядів музичним керівникам, інструкторам з фізкультури, праці, слухових кабінетів, художнім керівникам поширюються на всі типи навчальних закладів. Зауважимо, що Інструкція № 102 застосовується в частині, що не суперечить умовам оплати праці, визначеним наказом № 557. А це означає, що вищенаведений пункт є чинним і на сьогоднішній день.

Таким чином, відповідаючи на перше запитання читача, зазначимо: при встановленні тарифного розряду художньому керівнику Палацу дитячої та юнацької творчості слід дотримуватись норм додатка 9 до наказу № 557. Зокрема, працівнику, який пройшов атестацію і має кваліфікаційну категорію «спеціаліст другої категорії», встановлюється 8-й тарифний розряд за ЄТС.

Увага! Згідно з приміткою додатка 9 до наказу № 557 тарифні розряди встановлюються за наслідками атестації відповідно до кваліфікаційних вимог.

Що стосується другого запитання, то з метою підвищення кваліфікаційної категорії, а відповідно й тарифного розряду, працівник може написати заяву на проведення позачергової атестації у порядку, передбаченому Типовим положенням про атестацію педагогічних працівників, затвердженим наказом МОН від 06.10.2010 р. № 930 (далі — Типове положення).

Така атестація з метою підвищення кваліфікаційної категорії може проводитися не раніше як через два роки після присвоєння попередньої (абз. 2 п.п. 1.9 Типового положення). Порядок подання документів та строки проведення позачергової атестації наведено у розд. III «Організація та строки проведення атестації» Типового положення.

Наприкінці зауважимо, що з 01.01.2017 р. постановою КМУ від 14.12.2016 р. № 974 посадові оклади (ставки заробітної плати) педагогічних працівників навчальних закладів підвищено на 2 тарифних розряди. Таке підвищення стало можливим після внесення змін до підрозд. 2 розд. I додатка 2 до постанови КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298*.

* З новою редакцією підрозд. 2 розд. I додатка 2 до постанови № 1298 ви можете ознайомитися у газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2017, № 1-2, с. 3. — Прим. ред.

Причому з 01.01.2017 р. відбулося підвищення посадових окладів педпрацівників навчальних закладів, які фінансуються за рахунок освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам. Підвищення ж посадових окладів педагогічних працівників усіх інших закладів та установ освіти, які фінансуються за рахунок державного та місцевих бюджетів, у тому числі працівників ПНЗ, буде здійснено з 01.09.2017 р. Утім органи місцевого самоврядування можуть приймати власні рішення про підвищення тарифних розрядів педагогічних працівників закладів та установ освіти, що фінансуються за рахунок місцевих бюджетів, до 01.09.2017 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі