Теми статей
Обрати теми

Підвищуємо тарифний розряд юрисконсульту ВНЗ

Меренкова Світлана, головний бухгалтер — начальник відділу бухгалтерського обліку та фінансово-господарського забезпечення Головного управління Держпраці у Харківській області
Юрисконсульт, який працює у коледжі (ВНЗ I — II рівнів акредитації) має неповну вищу юридичну освіту (диплом «бакалавра»). При прийомі на роботу у січні 2015 року йому був установлений 7-й тарифний розряд як фахівцю без категорії (без досвіду роботи). На сьогодні стаж його роботи на цій посаді у закладі складає більше 2 років. Чи можна присвоїти зазначеному працівнику кваліфікаційну категорію «фахівець II категорії» та підвищити тарифний розряд? Якщо так, то що для цього необхідно?

Перш ніж відповісти на поставлене запитання, нагадаємо, що посадові оклади працівникам навчальних закладів установлюють згідно з наказом МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557.

Так, згідно з додатком 11 до цього наказу для юрисконсультів та інших фахівців закладів освіти залежно від кваліфікаційної категорії передбачені такі тарифні розряди:

— провідний — 10-й тарифний розряд;

— I категорії — 9-й тарифний розряд;

II категорії — 8-й тарифний розряд;

без категорії — 7-й тарифний розряд.

Зауважимо, що при встановленні кваліфікаційних категорій слід використовувати Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності», затверджений наказом Мінпраці від 29.12.2004 р. № 336 (далі — Довідник № 336). Відповідно до цього Довідника юрисконсульт належить до професіоналів. Для осіб, які обіймають цю посаду, установлюються наступні кваліфікаційні вимоги:

провідний юрисконсульт: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст); стаж роботи за професією юрисконсульта 1-ї категорії — не менше 2 років;

юрисконсульт 1-ї категорії: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст); для магістра — без вимог до стажу роботи, спеціаліста — стаж роботи за професією юрисконсульта 2-ї категорії — не менше 1 року;

юрисконсульт 2-ї категорії: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст); стаж роботи за професією юрисконсульта — не менше 1 року;

юрисконсульт: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст), без вимог до стажу роботи.

Якщо уважно переглянути зазначені вимоги, то стане зрозумілим, що для присвоєння II кваліфікаційної категорії юрисконсульту необхідно мати стаж роботи за професією не менше 1 року та повну вищу освіту. І якщо зі стажем у працівника у випадку, що розглядається, все гаразд, то ось із рівнем освіти — ні, адже він має неповну вищу юридичну освіту (диплом «бакалавра»). Як же бути у цій ситуації? Чи можливо працівнику без належного рівня освіти підвищити кваліфікаційну категорію?

Для відповіді на це запитання слід звернутись до змісту п. 11 Довідника № 336. Там ідеться про те, що особи, які не мають відповідної освіти або стажу роботи, встановлених кваліфікаційними вимогами, але мають достатній практичний досвід та успішно виконують у повному обсязі покладені на них завдання та обов’язки, можуть бути, як виняток, залишені на займаній посаді або призначені на відповідні посади за рекомендацією атестаційної комісії. Тому для встановлення юрисконсульту ВНЗ більш високої категорії, а відповідно й тарифного розряду, потрібно проведення кваліфікаційної атестації.

Присвоєння і підвищення кваліфікаційних категорій працівникам здійснюють комісії з проведення кваліфікаційної атестації (п. 10 Загальних положень Довідника № 336).

Відповідно до роз’яснень фахівців Мінпраці, що надані ними у листі від 29.09.2010 р. № 299/13/116/10, порядок присвоєння кваліфікаційної категорії може регламентуватися положенням, яке приймається в установі як додаток до колективного договору або затверджується керівником за погодженням з профспілковим органом, відповідно до якого можливе створення комісії для вирішення вищевказаних питань. Для підвищення кваліфікаційної категорії працівнику керівник структурного підрозділу звертається з клопотанням до керівника установи. Керівник установи у свою чергу розглядає клопотання та видає наказ про проведення кваліфікаційної атестації та затвердження складу комісії (у разі її відсутності).

Але при вирішенні питання підвищення кваліфікаційної категорії працівнику не слід забувати про наявність вакантної посади фахівця відповідної кваліфікаційної категорії у штатному розписі. У випадку, якщо зазначена вакансія у штатному розписі відсутня, то потрібно внести відповідні зміни до нього. Якщо ж рішення про підвищення категорії комісією з кваліфікаційної атестації прийнято і у штатному розписі наявна вакантна посада «юрисконсульт II категорії», то на підставі протоколу засідання атестаційної комісії видається наказ про переведення працівника на посаду з присвоєною категорією та вноситься відповідний запис до трудової книжки, наприклад: «переведений на посаду юрисконсульта II категорії». З цього часу працівнику встановлюється 8-й тарифний розряд і відповідний до нього посадовий оклад за ЄТС.

Підсумуємо: для підвищення тарифного розряду юрисконсульту ВНЗ потрібно проведення кваліфікаційної атестації, а також щоб установа дійсно мала необхідність у фахівці з більш високою кваліфікаційною категорією, адже саме це буде підставою для внесення змін до штатного розпису і переведення працівника на іншу посаду.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі