Теми статей
Обрати теми

Інформаційна сторінка

Е-декларування

Прес-служба ДФСУ на своєму сайті (sfs.gov.ua) повідомила, що відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 р. № 1700-VII починаючи з січня 2017 року особи, зазначені у п. 1, п.п. «а» п. 2 ч. 1 ст. 3 цього Закону, зобов’язані щорічно до 1 квітня поточного року подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті НАЗК декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік.

Для подання декларації суб’єкт декларування має використовувати особистий ключ електронного цифрового підпису (ЕЦП), отриманий для виконання своїх службових обов’язків. Разом з цим особи, які припинили діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування протягом звітного року, отримують послуги ЕЦП як фізичні особи, а не як посадові особи органу держвлади, ОМС, підприємства, установи або організації державної форми власності.

Для початку заповнення декларації необхідно перейти на веб-портал НАЗК (portal.nazk.gov.ua/login), авторизуватись за допомогою особистого ключа ЕЦП (файл Key-6.dat) та ввести актуальну адресу електронної поштової скриньки (бажано використовувати поштові скриньки доменних зон «ua», «net» або «com»). Детальну інформацію щодо порядку заповнення та подання декларації можна переглянути на веб-сайті НАЗК (nazk.gov.ua).

Довідка щодо заповнення декларацій: (044) 200-08-29, (044) 200-06-88.

Технічна допомога: support@nazk.gov.ua.

Хто може не подавати е-декларації

Норма про обов’язкове заповнення е-декларацій не поширюється на посадових осіб, що здійснюють основну діяльність в області соцобслуговування населення. Зокрема, до таких віднесені директори шкіл і керівники закладів культури та спорту.

Відповідні норми містяться у Законі України «Про Вищу раду правосуддя» від 21.12.2016 р. № 1798-VIII, який набрав чинності 05.01.2017 р.

Згідно з цим Законом норма про обов’язкове заповнення е-декларацій не поширюється на посадових осіб установ і організацій, що здійснюють основну діяльність в області соцобслуговування населення, соціальної й профреабілітації інвалідів і дітей-інвалідів, соцзахисту ветеранів війни й учасників АТО.

Також звільнені від е-декларування керівники установ охорони здоров’я, крім керівників установ охорони здоров’я центрального, обласного, районного, міського (міст обласного значення, міст Києва й Севастополя) рівня.

Крім того, скасована необхідність заповнювати е-декларації для керівників установ освіти (крім керівників вузів та їхніх заступників), науки (крім президента НАНУ і національних галузевих академій наук, перших віце-президентів, віце-президентів і головних вчених секретарів НАНУ й національних галузевих академій наук, інших членів президії НАНУ й президій національних галузевих академій наук).

Звільнені від зобов’язання заповнювати е-декларації керівники закладів культури, мистецтв, відновлення й збереження національної пам’яті, фізкультури, спорту й національно-патріотичного виховання.

Соціальні стипендії

Постановою КМУ «Деякі питання виплати соціальних стипендій студентам (курсантам) вищих навчальних закладів» від 28.12.2016 р. № 1045 передбачено запровадити з 01.01.2017 р. виплату соціальних стипендій органами соцзахисту населення через ВНЗ таким категоріям студентів:

— дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування;

— особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;

— шахтарям, які мають стаж підземної роботи не менш як 3 роки;

— особам, батьки яких є шахтарями, що мають стаж підземної роботи не менш як 15 років або загинули внаслідок нещасного випадку на виробництві чи стали інвалідами І або ІІ групи;

— особам, які визнані учасниками бойових дій та їхнім дітям;

— дітям, один із батьків яких загинув (пропав безвісти) у районі проведення АТО, бойових дій чи збройних конфліктів;

— дітям, один із батьків яких загинув під час масових акцій громадського протесту;

— дітям, які є внутрішньо переміщеними особами.

Також визначено чіткий перелік документів, що їх надаватимуть ВНЗ для включення інформації до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги щодо студентів (курсантів), котрі мають право на одержання соціальної стипендії.

Розміри стипендій

Кабмін постановою «Про розміри стипендій у державних та комунальних навчальних закладах, наукових установах» від 28.12.2016 р. № 1047 встановив розміри академічних (ординарних) та соціальних стипендій, іменних та академічних стипендій Президента та Кабміну для учнів профтехнічних і студентів вищих навчальних закладів, стипендій для переможців, призерів та учасників інтелектуальних змагань.

Визначено перелік спеціальностей, для яких встановлюються академічні стипендії у підвищеному розмірі. Так, стипендію у підвищених розмірах зможуть отримувати студенти, які навчаються за спеціальностями «Середня освіта (математика, біологія, фізика, хімія, інформатика)», «Біологія», «Фізика та астрономія», «Математика» тощо.

Постанова № 1047 набрала чинності 01.01.2017 р. З цієї ж дати втратили чинність, зокрема, постанови КМУ:

від 05.03.2008 р. № 165 «Деякі питання стипендіального забезпечення»;

від 12.11.2012 р. № 1078 «Питання стипендіального забезпечення».

Теги новини
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі