Теми статей
Обрати теми

Які доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я в медустановах не враховуються при визначенні доплати до МЗП

Синько Неля, начальник відділу оплати праці Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці
Які види виплат уключаються до поняття «доплата за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я» згідно зі ст. 31 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР для працівників медустанов?

Згідно зі ст. 31 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР у редакції Закону України від 06.12.2016 р. № 1774-VIII (далі — Закон про оплату праці), якщо нарахована заробітна плата працівника, який виконав місячну (годинну) норму праці, нижче за законодавчо встановлений розмір МЗП, роботодавець проводить доплату до рівня МЗП, що виплачується щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати.

При обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

Оплата праці працівників медустанов здійснюється згідно з Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом МОЗ і Мінсоцполітики від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Цими Умовами передбачено два способи підвищення заробітної плати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я: шляхом підвищення посадового окладу і шляхом установлення доплати до посадового окладу (з урахуванням підвищень).

У Законі про оплату праці визначено, що при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються саме доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я. Це означає, що суми підвищення посадових окладів у зв’язку із шкідливими та важкими умовами праці ( п.п. 2.4.5 Умов № 308/519) і суми підвищення посадових окладів працівникам на 25 % згідно з постановою КМУ «Про умови оплати праці осіб, які працюють у гірничих районах» від 11.08.95 р. № 648 ( п.п. 7 п.п. 2.4.6 Умов № 308/519) уключаються до суми зарплати для цілей визначення доплати до МЗП.

Не включається до суми зарплати для цілей визначення доплати до МЗП і відповідно нараховується «зверху» МЗП доплата за роботу у шкідливих та важких умовах праці за результатами атестації робочих місць працівникам закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення в розмірі до 12 % посадового окладу (тарифної ставки). Перелік робіт із шкідливими та важкими умовами праці, на яких установлюються зазначені доплати, наведено в додатку 6 до Умов № 308/519 (п.п. 3.4.5 цих Умов).

Крім того, не включається до суми зарплати для цілей визначення доплати до МЗП доплата в розмірі 10 % посадового окладу (тарифної ставки) працівникам (у тому числі молодшим медичним сестрам), які використовують у роботі дезінфікуючі засоби, а також працівникам, які зайняті прибиранням туалетів ( п.п. 3.4.7 Умов № 308/519)*.

* Враховуючи резонансність цього питання, наша редакція відправила офіційний запит на адресу Мінсоцполітики із цього приводу. Як тільки буде отримано відповідь, ми її опублікуємо на сторінках видання. — Прим. ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі