Теми статей
Обрати теми

Упорядкування кладовища

Галина МАРКОВИЧ, експерт з фінансових питань, Проектний офіс секторальної децентралізації, заслужений економіст України, кандидат економічних наук
Підкажіть, будь-ласка, чи має право сільська рада придбати бетонний паркан на кладовище за рахунок бюджету розвитку? Який КПК та КЕКВ видатків використовувати? (запитання з форуму редакції: budget.factor.ua)

Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР (далі — Закон № 280) до компетенції сільських, селищних, міських рад та їх виконавчих органів належить питання:

— затвердження програм соціально-економічного та культурного розвитку відповідних адміністративно-територіальних одиниць та цільових програм (п. 22 ч. 1 ст. 26 Закону № 280);

— встановлення відповідно до законодавства правил з питань благоустрою території населеного пункту, забезпечення в ньому чистоти і порядку (п. 44 ч. 1 ст. 26 Закону № 280);

— забезпечення утримання в належному стані кладовищ, інших місць поховання та їх охорони (п.п. 11 п. «а» ст. 30 Закону № 280).

Згідно із ст. 91 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI з усіх місцевих бюджетів можуть здійснюватися видатки на фінансування:

— програм, які затверджені відповідною місцевою радою (п. 21 ч. 1);

— місцевих програм розвитку житлово-комунального господарства та благоустрою населених пунктів (п. 5 ч. 1).

Отже, сільська рада може затвердити відповідну програму, наприклад, з благоустрою населеного пункту, та передбачити в бюджеті кошти на її виконання.

У цьому випадку видатки слід планувати за ТПКВКМБ 6060 «Благоустрій міст, сіл, селищ» та за відповідними КЕКВ, з урахуванням економічної характеристики (сутності) видатків, які будуть здійснюватися.

Якщо це будуть капітальні видатки, то вони повинні фінансуватися за рахунок коштів бюджету розвитку, поточні видатки — за рахунок коштів загального фонду.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі