Теми статей
Обрати теми

Питання наповнення місцевих бюджетів

Галина МАРКОВИЧ, експерт з фінансових питань, Проектний офіс секторальної децентралізації, заслужений економіст України, кандидат економічних наук
Міська рада опікується наповненням місцевого бюджету. Який відсоток єдиного податку належить зарахуванню до місцевого бюджету? Є інформація, що раніше було 100 %, а тепер 86 %. Який відсоток акцизного податку підлягає зарахуванню до місцевого бюджету? (Запорізька обл.)

Джерела формування дохідної частини відповідних місцевих бюджетів визначено Бюджетним кодексом України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ), зокрема:

1) склад доходів загального фонду:

— для бюджетів міст обласного значення, міста Києва, районних бюджетів, бюджетів об’єднаних територіальних громад — ст. 64 БКУ;

— для обласних бюджетів — ст. 66 БКУ;

— для бюджетів міст районного значення, сільських, селищних бюджетів — ст. 69 БКУ;

2) доходи спеціального фонду — ст. 691 БКУ;

3) доходи бюджету розвитку — ч. 1 ст. 71 БКУ.

Відповідно до п. 20 ч. 1 ст. 66 та п. 7 ч. 1 ст. 69 БКУ єдиний податок у повному обсязі зараховується до бюджетів місцевого самоврядування, тобто до сільських, селищних, міських (міст обласного та районного значення) бюджетів та бюджетів об’єднаних територіальних громад ( п. 2 ч. 1 ст. 2 БКУ).

Також до цих бюджетів у повному обсязі зараховується акцизний податок з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів ( п. 16 ч. 1 ст. 66 та п. 203 ч. 1 ст. 69 БКУ). З 2017 року це акцизний податок у частині роздрібної торгівлі тютюновими виробами, алкогольними напоями та пивом.

Крім цього, згідно із п. 43 Прикінцевих та перехідних положень БКУ у 2017 році до бюджетів місцевого самоврядування автоматично, у порядку, визначеному Кабміном, зараховується 13,44 % акцизного податку з виробленого в Україні пального та 13,44 % акцизного податку з ввезеного на митну територію України пального, але не менше обсягу нарахувань у 2016 році акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі пального:

1) у першому півріччі 2017 року — пропорційно до частки нарахувань за даними декларацій сум акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі пального за 2016 рік на відповідній території у загальному обсязі таких нарахувань за 2016 рік загалом по Україні;

2) у другому півріччі 2017 року — пропорційно до обсягу реалізованого суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі пального на відповідній території за перше півріччя 2017 року в загальному обсязі такого реалізованого пального загалом по Україні за перше півріччя 2017 року.

Порядок зарахування частини акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального до бюджетів місцевого самоврядування затверджено постановою КМУ «Деякі питання зарахування частини акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального до бюджетів місцевого самоврядування» від 08.02.2017 р. № 96.

Цією ж постановою затверджено частки для зарахування частини акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального у першому півріччі 2017 року для кожного бюджету місцевого самоврядування.

Відповідні частки для зарахування частини акцизного податку у другому півріччі будуть визначені Мінфіном на підставі інформації, наданої (до 10 липня 2017 р.) Державною фіскальною службою з урахуванням даних реєстраторів розрахункових операцій про обсяг реалізованого за перше півріччя 2017 р. суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі пального у розрізі адміністративно-територіальних одиниць.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі