Теми статей
Обрати теми

Щодо надання матдопомоги медичним працівникам

Лист від 02.03.2017 р. № 10.1-13/Д-1/697-17/6006

Міністерство охорони здоров’я України опрацювало звернення <…> щодо деяких питань оплати праці працівників закладів охорони здоров’я і у межах компетенції повідомляє.

Постановою Кабінету Міністрів України від 11.05.2011 р. № 524 «Питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» передбачено, що медичним і фармацевтичним працівникам державних та комунальних закладів (установ) виплачується допомога на оздоровлення у розмірі посадового окладу під час надання основної щорічної відпустки.

Переліки лікарських, провізорських посад та посад молодших спеціалістів з фармацевтичною освітою, молодших спеціалістів з медичною освітою у закладах охорони здоров’я затверджені наказами МОЗ України від 28.10.2002 р. № 385 «Про затвердження переліків закладів охорони здоров’я, лікарських, провізорських посад та посад молодших спеціалістів з фармацевтичною освітою у закладах охорони здоров’я» та від 23.11.2007 р. № 742 «Про атестацію молодших спеціалістів з медичною освітою».

Згідно з наказом МОЗ України від 25.12.92 р. № 195 «Про затвердження Переліку вищих і середніх спеціальних навчальних закладів, підготовка і отримання звання в яких дають право займатися медичною і фармацевтичною діяльністю» статистики медичні відносяться до середнього медичного персоналу, тому вони мають право на виплату вищезазначеної допомоги на оздоровлення.

Робота за сумісництвом регулюється постановою Кабінету Міністрів України від 03.04.93 р. № 245 «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій», відповідно до пункту 3 якої відпустка на роботі за сумісництвом надається одночасно з відпусткою за основним місцем роботи, тобто основна щорічна відпустка працівнику закладу охорони здоров’я надається за основним місцем роботи та допомога на оздоровлення виплачується за основним місцем роботи працівника (за місцем збереження трудової книжки працівника).

У графі 12 тарифікаційного списку відображається посадовий оклад з підвищеннями, який у свою чергу затверджується у штатному розписі закладу охорони здоров’я (наказ Мінфіну від 28.01.2002 р. № 57 «Про затвердження документів, що застосовуються в процесі виконання бюджету»), відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2002 р. № 228 «Про затвердження Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ».

Отже, вищезазначена допомога на оздоровлення виплачується медичним і фармацевтичним працівникам у розмірі посадового окладу, у залежності від обсягу роботи за даною посадою (1,0; 0,75; 0,5; 0,25), який відображається у графі 13 тарифікаційного списку.

Згідно з Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників охорони здоров’я «Випуск 78», затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я України від 29.03.2002 р. № 117, за погодженням з Міністерством праці та соціальної політики України, молодші медичні сестри відносяться до категорії робітників.

Посади біологів відносяться до професіоналів з вищою немедичною освітою, що не належать до медичних або фармацевтичних посад.

Відповідно до пункту 5.11 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, які затверджені спільним наказом Міністерства праці та МОЗ України від 05.10.2005 р. № 308/519, керівники закладів охорони здоров’я мають право у межах фонду заробітної плати, затвердженого у кошторисах доходів і видатків, надавати працівникам матеріальну допомогу, у тому числі на оздоровлення, у сумі не більше ніж один посадовий оклад на рік.

Зазначені умови поширюються на всі категорії працівників закладів охорони здоров’я, тобто питання щодо виплати матеріальної допомоги на оздоровлення працівникам бюджетної сфери врегульовано чинним законодавством.

При цьому формування обсягів фонду заробітної плати працівників комунальних закладів охорони здоров’я здійснюється самостійно місцевими органами влади при формуванні показників видатків місцевих бюджетів на відповідний рік.

В. о. директора Департаменту економіки і фінансової політики А. Купліванчук

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі