Теми статей
Обрати теми

Облік матеріальних цінностей, отриманих у результаті централізованих постачань

Шашерін Валерій, головний бухгалтер військової частини А4502
Військова частина (база забезпечення) закупляє речове майно для одягу власного особового складу та ще чотирьох військових частин, які стоять на забезпеченні цієї частини. Також таке майно в централізованому порядку передається до інших військових частин. Речове майно обліковується на субрахунках 1312 та, відповідно, 5411. Якими бухгалтерськими проводками слід відображати централізовану передачу, адже в Типовій кореспонденції немає проводок щодо передачі цільового фінансування?

Основними документами, які визначають порядок обліку матеріальних цінностей, у тому числі і в організаціях у структурі Міноборони, є:

— Національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку в державному секторі щодо обліку основних засобів, запасів тощо;

План рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2013 р. № 1203 (далі — План рахунків);

Типова кореспонденція субрахунків бухгалтерського обліку для відображення операцій з активами, капіталом та зобов’язаннями розпорядниками бюджетних коштів, затверджена наказом Мінфіну від 29.12.2015 р. № 1219 (далі — Типова кореспонденція);

наказ Міноборони «Про організацію розподілу бюджетних асигнувань і централізованої оплати в Міністерстві оборони України» від 31.12.2016 р. № 757 (далі — наказ № 757).

Крім того, п. 2 розд. II Методичних рекомендацій щодо облікової політики суб’єкта державного сектору, затверджених наказом Мінфіну від 23.01.2015 р. № 11, розпорядникам бюджетних коштів дозволяється за погодженням з головним розпорядником бюджетних коштів вводити кореспонденцію субрахунків, відмінну від Типової кореспонденції з відображенням такої кореспонденції в наказі про облікову політику.

Міноборони такі бухгалтерські проводки передбачені в додатку 13 до наказу № 757 (далі — додаток 13). Вони можуть використовуватися у військових частинах.

Для того, щоб відповісти на поставлене запитання у світлі чинного законодавства, передусім потрібно визначити, що собою являє військова частина як суб’єкт господарської діяльності, який виконує закріплені в її статусі обов’язки і повноваження.

По-перше, відповідно до п. 6.1 наказу № 757 відокремлені підрозділи зберігання (у тому числі й база забезпечення, що фігурує у запитанні) виконують функції складів Міноборони за місцем свого розміщення і несуть відповідальність за зберігання матеріальних цінностей, що надійшли для забезпечення потреб військових частин.

База забезпечення є органом, який отримує або придбаває відповідно до чинного законодавства матеріальні цінності, призначені для подальшого забезпечення військових структур у порядку їх внутрішньовідомчої передачі. Вона може придбавати активи, які будуть надалі при використанні віднесені до різного виду цінностей: основних засобів, інших необоротних матеріальних активів, запасів.

Надходження таких матеріальних цінностей може проводитися під час:

1) їх оплати централізовано Департаментом фінансів Міноборони з подальшим надходженням активів на базу забезпечення.

Згідно з додатком 13 при отриманні речового майна, яке належить до категорії інших необоротних активів, бухгалтерський облік у такому разі здійснюється за дебетом забалансового субрахунку 021 «Активи на відповідальному зберіганні розпорядників бюджетних коштів» Плану рахунків:

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

дебет

кредит

Надходження речового майна, плата за яке проведена централізовано головним розпорядником бюджетних коштів (Міноборони)

021

2) виділення фінансування базі забезпечення для придбання нею конкретних видів активів самостійно з їх подальшою внутрішньовідомчою передачею у військові формування, які ця база забезпечує.

У такій ситуації для придбання речового майна (білизни, постільних речей, одягу і взуття), призначеного для подальшого розподілу, отримане фінансування за КЕКВ 2210 обліковуватиметься за кредитом субрахунку 7011 «Бюджетні асигнування».

Придбане речове майно, призначене для подальшого розподілу, не може бути включене до складу незавершених капітальних інвестицій і до складу інших необоротних матеріальних активів, оскільки базою забезпечення воно тільки розподілятиметься по інших військових об’єктах у порядку внутрішньовідомчих постачань.

Відповідно до Плану рахунків такі активи повинні обліковуватися за дебетом субрахунку 1815 «Активи для розподілу, передачі, продажу».

У бухгалтерському обліку операція з придбання майна, призначеного для подальшої передачі, відображається такими проводками:

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

дебет

кредит

Надійшли грошові кошти для проведення закупівлі речового майна

2313

7011

Отримано речове майно, призначене для подальшої передачі

1815

6211

Проведено оплату за отримане речове майно

6211

2313

По-друге, база забезпечення є одержувачем матеріальних цінностей у порядку внутрішньовідомчого їх надходження. Як одержувач, вона, як звичайна військова частина, отримані активи обліковує залежно від їх класифікації на субрахунках основних засобів і запасів.

Тим військовим частинам, які перебувають на забезпеченні матеріальними засобами безпосередньо на базі забезпечення, слід керуватися такими критеріями:

— якщо така військова частина не має свого фінансового господарства і перебуває на фінансовому забезпеченні безпосередньо на базі забезпечення, то весь бухгалтерський облік ведеться самою базою і відображається в її регістрах як одержувача активів з виділенням для цього аналітичних субрахунків третього порядку за кожною військовою частиною;

— якщо військова частина перебуває тільки на матеріальному забезпеченні і має своє фінансове господарство, то організація її забезпечення активами здійснюється на загальних підставах як зі звичайною військовою частиною в порядку внутрішньовідомчого отримання активів.

Далі розглянемо організацію бухгалтерського обліку на базі забезпечення й у військових частинах, як одержувачів матеріального забезпечення в порядку внутрішньовідомчої передачі (включаючи і забезпечення потреб самої бази).

Так, при передачі активів у вигляді речового майна для безпосереднього використання в самій базі забезпечення, вона, як військова частина — одержувач активів у вигляді внутрішньовідомчого отримання, його обліковуватиме на субрахунках обліку відповідних видів активів Плану рахунків.

Бухгалтерські проводки з передачі і базою забезпечення, і військовими частинами — одержувачами можуть бути такими (згідно з Типовою кореспонденцією і додатком 13):

Зміст операцій

База забезпечення — суб’єкт, який передає активи

Військова частина — одержувач активів (у тому числі й база забезпечення як одержувач активів)

Примітка

дебет

кредит

дебет

кредит

Передача речового майна, оплата якого проведена централізовано головним розпорядником бюджетних коштів (Міноборони)

021

1114

5111

П. 2 додатка 13

Передача в порядку внутрішньовідомчої передачі речового майна, оплата якого проведена безпосередньо базою зберігання

2711

1815

П. 3.5 Типової кореспонденції

Відображено списання переданого речового майна на підставі документів з його оприбутковування (повідомлення, звіт тощо), що надійшли від одержувачів майна на базу забезпечення

8013

2711

П. 3.7 Типової кореспонденції

Відображення вартості речового майна, отриманого в результаті внутрішньовідомчої передачі

1114

5111

П. 1.17 Типової кореспонденції

Нарахована амортизація при видачі речового майна в користування

8014

1412

П. 1.20 Типової кореспонденції (норма зносу 50/50)

Віднесена на фінансові результати звітного періоду сума витрат звітного періоду

5511

8014

П. 6.2 Типової кореспонденції

Відображення списання речового майна з обліку у зв’язку з його видачею на забезпечення формою одягу (передача в особисте користування офіцерського складу, військовослужбовців контрактної служби), речового майна, непридатного для подальшого використання:

П. 1.30 Типової кореспонденції

— на суму зносу, що залишилася

8014

1412

— на вартість майна

1412

1114

Віднесена на фінансові результати звітного періоду сума витрат звітного періоду

5511

8014

П. 6.2 Типової кореспонденції

Віднесена до накопиченого фінансового результату первісна вартість речового майна, що списується у зв’язку з видачею в особисте користування або у зв’язку з непридатністю

5111

5512

П. 1.32 Типової кореспонденції

Наприкінці року віднесені фінрезультати звітного періоду на накопичені фінрезультати кошторису

5512

5511

П. 6.8 Типової кореспонденції

Отже, підіб’ємо підсумки:

— у цій ситуації військова частина виступає у двох іпостасях: як база зберігання і забезпечення майном і як військова частина — одержувач матеріальних засобів у процесі їх внутрішньовідомчої передачі всередині головного розпорядника бюджетних коштів;

— закуплене майно за рахунок отриманого фінансування з метою його подальшого розподілу підлягає обліку у складі запасів на субрахунку 1815;

— оскільки його видача базою забезпечення проводиться в порядку внутрішньовідомчої передачі, то у складі незавершених капітальних інвестицій (субрахунок 1312) таке майно не обліковують.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі