Теми статей
Обрати теми

Максимальна тривалість щорічної відпустки: які відпустки враховувати

Усенко Олена, головний спеціаліст відділу регулювання умов та експертизи праці Департаменту заробітної плати та умов праці
Вчитель школи-інтернату з 26.06.2017 р. йде у щорічну основну відпустку тривалістю 56 календарних днів. Крім того, з 01.03.2017 р. по 10.03.2017 р. (10 к. дн.) та з 15.06.2017 р. по 24.06.2017 р. (10 к. дн.) працівник перебував у додатковій оплачуваній відпустці у зв’язку з навчанням. Чи можна надати вчителю щорічну основну відпустку тривалістю 56 календарних днів, адже разом з навчальною відпусткою загальна тривалість відпусток у цьому році складе аж 76 календарних днів?

Нагадаємо, що згідно з ч. 6 ст. 6 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) керівним, педагогічним, науково-педагогічним працівникам освіти та науковим працівникам надається щорічна основна відпустка тривалістю до 56 календарних днів у порядку, затвердженому КМУ.

Конкретна тривалість щорічної основної відпустки для посад педагогічних і науково-педагогічних працівників наведена у додатку до Порядку надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам, затвердженого постановою КМУ від 14.04.97 р. № 346 (далі — Порядок № 346). При цьому тривалість щорічної основної відпустки (28, 42 або 56 календарних днів) залежить від посади, яку обіймає педагогічний або науково-педагогічний працівник, та типу навчального закладу або закладу (установи, організації) іншого напрямку, у якому працівник обіймає цю посаду.

У випадку, що розглядається, педагогічний працівник займає посаду вчителя у школі-інтернаті, яка згідно з ч. 1 ст. 9 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.99 р. № 651-XIV відноситься до загальноосвітніх навчальних закладів I — III ступенів для дітей, які потребують соціальної допомоги. Для вчителів зазначених закладів відповідно до розд. III додатка до Порядку № 346 тривалість щорічної основної відпустки складає 56 календарних днів.

У свою чергу, відповідно до ч. 3 ст. 10 Закону про відпустки загальна тривалість щорічних основної та додаткових відпусток не може перевищувати 59 календарних днів. Майте на увазі, що у вказаній нормі обмежено тривалість саме щорічної (основної і додаткової*) відпусток, тому що ця норма прописана у ст. 10 Закону про відпустки — Порядок надання щорічних відпусток. При цьому тривалість інших видів відпусток (зокрема, соціальної відпустки на дітей, «бойової», «чорнобильської», навчальної відпусток) не враховують при визначенні максимальної тривалості щорічних відпусток у 59 календарних днів. Тобто вони надаються «понад» тривалість щорічної відпустки.

* Види щорічних додаткових відпусток передбачені ст. 7 та 8 Закону про відпустки. Більш детально про порядок їх надання педпрацівникам читайте у газеті «Оплата праці» 2017, № 8/1, с. 1.

Отже, у ситуації, яка розглядається, вчитель школи-інтернату має повне право влітку скористатися відпусткою тривалістю 56 календарних днів, незважаючи на те, що ним вже використано навчальну відпустку тривалістю 20 календарних днів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі