Теми статей
Обрати теми

Виділення коштів сільрадою комунальному підприємству

Маркович Галина, експерт з фінансових питань, Проектний офіс секторальної децентралізації, заслужений економіст України, кандидат економічних наук
Комунальному підприємству (аварійно-рятувальна служба) рішенням сесії сільради (засновник) на 2017 рік виділено допомогу за КЕКВ 2610. За помісячним планом асигнувань комунальному підприємству в січні повинна бути виділена певна сума. Сільрада не дає фінансування в січні, посилаючись на те, що підприємство ще не здало їм у бухгалтерію свій баланс за 2016 рік. Пояснюють це тим, що фінансування йде за «збитковою програмою», і тому вони повинні бачити збиток у звітності підприємства. Якщо у підприємства буде прибуток, то фінансування не буде. Чи має право (або обов’язок) сільрада профінансувати підприємство у січні без цього звіту та без прив’язки до його прибутковості або збитковості з огляду на те, що воно виконує одну з функцій цивільної оборони і сільрада зобов’язана виділяти фіндопомогу?

Насамперед зазначимо, що місцева рада не зобов’язана виділяти фінансову допомогу комунальному підприємству.

Повноваження з управління майном, що належить до комунальної власності відповідної територіальної громади, визначені ст. 29 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР (ср. ). У рамках їх виконання місцева рада може прийняти рішення і передбачити (виключно за наявності відповідної програми, затвердженої сільською радою) в бюджеті кошти на:

— поповнення статутного капіталу комунального підприємства, тобто на розвиток підприємства (за рахунок коштів бюджету розвитку) ( п. 3 ч. 2 ст. 71 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ));

— надання фінансової допомоги комунальному підприємству з метою покращення фінансового стану підприємства (за рахунок коштів загального фонду) ( п. 14 ч. 1 ст. 91 БКУ).

Також комунальне підприємство може отримувати кошти на реалізацію окремих заходів у рамках виконання цільових програм, затверджених відповідною місцевою радою ( п. 21 ч. 1 ст. 91 БКУ).

У цьому випадку комунальному підприємству передбачено кошти на виконання заходів з організації рятування на водах. При цьому має бути затверджена програма, в якій визначено перелік заходів, що реалізовуватимуться, порядок та умови оплати видатків. Зазначене і необхідно враховувати при фінансуванні видатків.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі