Теми статей
Обрати теми

Виконавець програми — розпорядник нижчого рівня

Маркович Галина, експерт з фінансових питань, Проектний офіс секторальної децентралізації, заслужений економіст України, кандидат економічних наук
Коли виконавцям бюджетних програм доцільно визначати розпорядників коштів нижчого рівня? Наведіть, будь ласка, приклади.

Питання розмежування повноважень, прав і відповідальності головного розпорядника коштів місцевого бюджету (далі — головний розпорядник) та відповідальних виконавців бюджетних програм (далі — відповідальні виконавці) у процесі складання, затвердження та виконання бюджету в умовах упровадження програмно-цільового методу в бюджетний процес на місцевому рівні унормовано Інструкцією про статус та особливості участі у бюджетному процесі відповідальних виконавців бюджетних програм місцевих бюджетів, затвердженою наказом Мінфіну від 26.08.2014 р. № 836.

Відповідно до п. 1.1 цієї Інструкції відповідальний виконавець безпосередньо забезпечує та/або координує виконання однієї чи низки бюджетних програм у системі головного розпорядника, є юридичною особою, має окремий рахунок та бухгалтерський баланс.

Відповідальними виконавцями можуть бути:

1) головний розпорядник — за бюджетними програмами, виконання яких забезпечується його апаратом;

2) розпорядники коштів місцевого бюджету нижчого рівня (далі — розпорядники коштів нижчого рівня), які відповідають за виконання бюджетних програм у системі головного розпорядника.

Наприклад, відділу освіти райдержадміністрації як головному розпоряднику коштів районного бюджету передбачено видатки за бюджетною програмою щодо надання загальної середньої освіти загальноосвітніми школами-інтернатами.

Зазвичай школи-інтернати самостійно ведуть бухгалтерський облік, є розпорядниками коштів нижчого рівня, головний розпорядник включає їх до своєї мережі. Отже, якщо:

— у бюджеті передбачено кошти на фінансування однієї такої установи, то відповідальним виконавцем по цій бюджетній програмі може бути визначена школа-інтернат;

— таких установ — розпорядників коштів нижчого рівня є декілька, кожен з яких теоретично міг би бути визначений як відповідальний виконавець, відповідальним виконавцем бюджетної програми визначається головний розпорядник коштів (відділ освіти), оскільки одна бюджетна програма може мати лише одного відповідального виконавця.

У разі, якщо заклади (у цьому випадку — школи-інтернати) обслуговує централізована бухгалтерія відділу освіти, то відповідальним виконавцем цієї бюджетної програми визначається головний розпорядник коштів.

За бюджетними програмами, які поділяються на підпрограми, відповідальним виконавцем є головний розпорядник, якому у рішенні про місцевий бюджет встановлюються бюджетні призначення. Відповідальні виконавці у розрізі підпрограм бюджетної програми не визначаються.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі