Теми статей
Обрати теми

Чи враховується при продовженні відпустки у зв’язку з хворобою святковий день

Будз Володимир, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
Працівник бюджетної установи, перебуваючи у щорічній основній відпустці з 13.02.2017 р. по 26.02.2017 р., захворів (період хвороби: 24.02.2017 р. — 06.03.2017 р.) Після хвороби він виказав бажання продовжити відпустку з 07.03.2017 р. на дні хвороби. На скільки днів має бути продовжена відпустка у цьому випадку? Чи враховується при її продовженні святковий день — 8 Березня?

Перш ніж відповісти на запитання, нагадаємо, що відпустка згідно із ст. 5 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) надається в календарних днях. Святкові і неробочі дні при визначенні тривалості щорічних відпусток не враховуються ( ст. 781 КЗпП).

Відповідно до ст. 80 КЗпП та ст. 11 Закону про відпустки щорічна відпустка має бути перенесена на інший період або продовжена в разі тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої в установленому порядку. Крім того, ст. 78 КЗпП передбачає, що дні тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої в установленому порядку, не включають до щорічних відпусток. Це означає, що у випадку, коли працівник захворів у відпустці і вирішив скористатися правом на ії продовження, щорічна відпустка продовжується на кількість днів хвороби.

Про своє бажання продовжити або перенести щорічну відпустку працівник має вказати у заяві. Якщо працівник вирішив продовжити відпустку після хвороби, то на підставі його заяви та лікарняного листа керівник видає наказ (розпорядження) про продовження відпустки у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю (див. лист Мінсоцполітики від 31.01.2012 р. № 30/13/133-12). Якщо ж працівник не хоче продовжувати відпустку, а вважає кращим перенесення її на інший період, то у заяві необхідно зазначити новий термін надання відпустки і узгодити його з роботодавцем. Після такого узгодження видається наказ про перенесення відпустки.

Також варто зауважити, що правила перенесення або продовження відпустки в разі «накладення» днів хвороби на дні відпустки діють тільки щодо щорічних відпусток і додаткових соціальних відпусток працівникам, які мають дітей. Якщо хвороба працівника припала на навчальну, творчу відпустку, відпустку без збереження зарплати, чорнобильську відпустку тощо, то такі відпустки не продовжують і не переносять на інший період (див. лист Мінпраці від 17.11.2006 р. № 415/13/116-06). Отже, будьте пильними, оформлюючи перенесення/продовження відпустки у разі хвороби працівника.

Але повернемось до нашого питання. У ситуації, що склалася, працівник хворів з 24 лютого по 6 березня 2017 року включно, при цьому час хвороби з 24.02.2017 р. по 26.02.2017 р. припав на період щорічної відпустки. Загальна тривалість хвороби, що припала на час відпустки, склала 3 календарних дні. Тому працівник має право продовжити щорічну відпустку на 3 календарних дні. При цьому святковий день — 8 Березня, що припадає на це продовження, не враховується.

Таким чином, при продовженні працівником періоду відпустки, він перебуватиме в ній з 07.03.2017 р. по 10.03.2017 р. включно. 13 березня працівник має стати до роботи.

Наприкінці хотілося б зазначити, що не в усіх випадках тимчасової непрацездатності у відпустці, її (відпустку) продовжують або переносять на інший строк. Тут усе залежить від причини непрацездатності. Наприклад, якщо у щорічній відпустці у працівника захворіла дитина і їй довелося за нею доглядати, то таку відпустку не переносять і не продовжують. Пояснюється це тим, що у трудовому законодавстві йдеться про хворобу в період щорічної та додаткової соціальної відпустки саме працівника.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі