Теми статей
Обрати теми

Чи повинні директор та бухгалтер терцентру подавати е-декларації

Мацокін Андрій, головний редактор видання «Держслужбовець»
Наша державна бюджетна установа надає соціальні послуги громадянам, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги за місцем проживання в умовах стаціонарного, тимчасового або денного перебування. Директор терцентру та бухгалтер не є держслужбовцями. Чи повинні вони подавати декларацію за 2016 рік?

Законом України «Про Вищу раду правосуддя» від 21.12.2016 р. № 1798-VІІІ до Закону України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 р. № 1700 (далі — Закон № 1700) були внесені зміни. Так, ст. 45 Закону № 1700 з 5 січня 2017 року доповнено частиною 5, де визначено перелік посад, щодо яких фінансовий контроль не здійснюється. Це, серед іншого, означає, що й е-декларації вони не подають.

Зазначені зміни до Закону № 1700 набрали чинності лише у 2017 році, однак оскільки Закон пом’якшує становище цих осіб та певною мірою скасовує їхню відповідальність (зокрема, за неподання декларації), то ті посадовці, яких ми перелічимо далі, звільняються від обов’язку подавати декларацію за 2016 рік.

Хто ж увійшов до цієї категорії? Це посадові особи закладів, установ та організацій, які здійснюють основну діяльність у сфері:

— соціального обслуговування населення;

— соціальної та професійної реабілітації інвалідів і дітей-інвалідів;

— соціального захисту ветеранів війни та учасників антитерористичної операції;

— охорони здоров’я (крім керівників закладів охорони здоров’я центрального, обласного, районного, міського (міст обласного значення) рівня);

— освіти (крім керівників вищих навчальних закладів та їх заступників);

— науки (крім президентів Національної академії наук України та національних галузевих академій наук, перших віце-президентів, віце-президентів та головних учених секретарів Національної академії наук України та національних галузевих академій наук, інших членів Президії Національної академії наук України та президій національних галузевих академій наук, обраних загальними зборами Національної академії наук України та національних галузевих академій наук відповідно, керівників науково-дослідних інститутів та інших наукових установ);

— культури, мистецтв, відновлення та збереження національної пам’яті;

— фізичної культури, спорту;

— національно-патріотичного виховання.

Тож з урахуванням цих змін та на підставі зазначеної функціональної спрямованості вашого заклад, його керівник та головний бухгалтер декларацію за 2016 рік можуть не подавати.

А ось решті посадовців комунальних та державних підприємств, закладів, установ та організацій, які на постійній основі виконують організаційно-розпорядчі або адміністративно-господарські функції, потрібно буде подавати е-декларацію за 2016 рік, як й іншим суб’єктам декларування.

Тож щоб визначитись, хто з цих працівників зобов’язаний чи не зобов’язаний подавати електронну декларацію за 2016 рік, доведеться детально вивчити їхні посадові інструкції.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі