Теми статей
Обрати теми

Працівники СНІД-центру: хто має право на підвищення окладів за «шкідливість»

Будз Володимир, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
Хто з працівників центру з профілактики та боротьби зі СНІДом має право на підвищення посадового окладу за шкідливі умови праці у розмірі 60 % посадового окладу?

Перш ніж відповісти на поставлене запитання, зазначимо, що згідно з п.п. 1.1.3 Переліку закладів охорони здоров’я, затвердженого наказом МОЗ від 28.10.2002 р. № 385, центр з профілактики та боротьби зі СНІДом віднесено до спеціалізованих лікувально-профілактичних (лікарняних) закладів.

Питання оплати праці працівників таких закладів урегульовані Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Так, п.п. 2 п.п. 2.4.5 цих Умов передбачено підвищення на 60 % посадових окладів (тарифних ставок) у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці працівників закладів охорони здоров’я (структурних підрозділів), які працюють із вірусом імунодефіциту людини, перелік яких наведено в додатку 4 до Умов № 308/519.

Зауважимо, що у графі 1 таблиці 1 цього додатка наведено перелік посад працівників центрів з профілактики та боротьби зі СНІДом, яким може бути встановлено таке підвищення. Це посади медичного персоналу, керівників, професіоналів, фахівців, технічних службовців та робітників. При цьому посадові оклади зазначених працівників, підвищуються на 60 % за умови виконання робіт з діагностики, лікування і безпосереднього обслуговування хворих на СНІД та ВІЛ-інфікованих.

Під поняттям «безпосереднє обслуговування хворих» розуміють роботу, що виконується в умовах контакту медичного та іншого працівника і пацієнта, зокрема — виконання діагностичних і лікувальних процедур, заходів з догляду за хворими, створення відповідного лікувально-оздоровчого режиму тощо (див. лист Мінсоцполітики від 18.10.2013 р. № 917/13/155-13). Тому при встановленні підвищення за «шкідливість» слід зважати на те, щоб вищезазначена робота фактично виконувалась.

Конкретний перелік посад працівників, яким посадові оклади підвищують на 60 %, затверджує керівник закладу за погодженням з профспілковим комітетом залежно від функціональних обов’язків та обсягу роботи у шкідливих та важких умовах праці (п.п. 12 п.п. 2.4.5 Умов № 308/519 та п. 2 приміток додатка 4 до Умов № 308/519).

Також зазначимо, що посадові оклади працівників підвищуються пропорційно до часу, безпосередньо відпрацьованого із хворими на СНІД та ВІЛ-інфікованими. Фактичні години цієї роботи реєструються в журналі за підписом керівника структурного підрозділу.

Підвищення за «шкідливість» працівникам СНІД-центру здійснюється виходячи з посадового окладу (тарифної ставки) з урахуванням кваліфікаційної категорії, завідування, старшинства без урахування інших підвищень, доплат і надбавок (п.п. 2.4.7 Умов № 308/519).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі