Теми статей
Обрати теми

Гуртожиток на балансі сільської ради

Станкус Тетяна, заступник головного редактора газети «Бюджетна бухгалтерія»
Сільській раді безоплатно передано гуртожиток. Рада зробила капітальний ремонт і планує поселити в ньому молоді сім’ї. Яким чином мешканці гуртожитку відшкодовуватимуть вартість комунальних послуг (електроенергії, тепла та водопостачання)? Чи потрібно брати ще якусь плату за утримання гуртожитку?

Виходячи із запитання, у гуртожитку планується поселити сім’ї на довгий період. Тобто таке проживання не пов’язане з навчанням або роботою.

У цьому випадку слід звернутися до Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» від 04.09.2008 р. № 500-VI (далі — Закон № 500).

Адже саме цей Закон регулює правові, майнові, економічні, соціальні, організаційні питання щодо забезпечення реалізації конституційного права на житло громадян, які тривалий час на законних підставах проживають у гуртожитках, призначених для проживання одиноких громадян або для проживання сімей.

Як визначено у ст. 12 Закону № 500, утримання гуртожитку як цілісного майнового комплексу та прибудинкових територій здійснюється відповідно до Правил користування приміщеннями житлових будинків, що затверджуються Кабміном.

Тож давайте звернемося до Правил користування приміщеннями житлових будинків і гуртожитків, затверджених постановою КМУ від 08.10.92 р. № 572 (далі — Правила).

Пунктом 2 цих Правил визначено, що користування приміщеннями житлових будинків і гуртожитків здійснюється згідно із свідоцтвом на право власності, договором найму (оренди) або іншим документом, що підтверджує право власності чи користування.

Власник квартири, житлового приміщення у гуртожитку має право здавати внайм (в оренду) квартиру, житлове приміщення у гуртожитку або кімнату квартири та укладати інші договори відповідно до законодавства. Користування наймачем (орендарем) квартири, житлового приміщення у гуртожитку (кімнати) здійснюється згідно з договором найму (оренди) (п. 5 Правил).

Загальне визначення договору найму (оренди) житла міститься в ч. 1 ст. 810 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV (далі — ЦКУ).

Так, за договором найму (оренди) житла одна сторона — власник житла (наймодавець) передає або зобов’язується передати другій стороні (наймачеві) житло для проживання в ньому на певний строк за плату.

Відповідно до ч. 2 ст. 810 ЦКУ підстави, умови, порядок укладення та припинення договору найму житла, що є об’єктом права державної або комунальної власності, встановлюються законом.

Тож у разі укладення договору щодо житла, яке перебуває в комунальній чи державній власності, йдеться саме про договір найму такого житла. При цьому виникає логічне запитання — в чому ж полягає різниця найму та оренди?

Давайте розберемося.

Орендою є взаємодія між суб’єктами, коли один з них, володіючи певним майном, передає його в тимчасове користування іншому за певну плату.

При цьому орендованими можуть бути об’єкти як рухомого, так і нерухомого майна, наприклад, будівлі, автомобілі, устаткування, земельні ділянки, житлові та нежитлові приміщення.

До того ж суб’єктами орендних відносин можуть бути як фізичні, так і юридичні особи.

Що ж стосується найму, то він є різновидом орендних відносин з тією особливістю, що наймачем може бути тільки фізична особа.

Отже, якщо наймачем буде юридична особа, то в такій ситуації необхідно складати договір не найму, а оренди.

Також зазначимо, що наймання пов’язано саме з таким об’єктом, як житлове приміщення, тобто наймач має право отримати у тимчасове користування житлову площу, за яку він буде платити грошові кошти.

Можна зробити висновок: наймання є однією з форм орендних відносин, при яких наймачем може виступати тільки фізична особа.

Якщо ж наймачем є юридична особа, то такі відносини вже є орендними.

При цьому оренда передбачає досить великий перелік рухомого і нерухомого майна, яке за законодавством може бути передано в тимчасове розпорядження, тоді як наймання припускає використання як об’єкта тільки житлового приміщення.

Також зазначимо, що щодо житла, яке перебуває в державній чи комунальній власності, передбачено укладення договору найму також ст. 61 Житлового кодексу України від 30.06.83 р. № 5464-Х (далі — ЖКУ).

Цей Кодекс серед відмінних ознак договору найму житла й договору оренди житла визначає також приналежність предмета договору до форми власності.

Наскільки зрозуміло із запитання, у нашому випадку йдеться про комунальне майно, власником якого є сільська рада, а молоді сім’ї будуть наймачами житла.

Відповідно до ст. 61 ЖКУ договір найму жилого приміщення в будинках державного і громадського житлового фонду укладається в письмовій формі на підставі ордера на жиле приміщення між наймодавцем — житлово-експлуатаційною організацією (а в разі її відсутності — відповідним підприємством, установою, організацією) і наймачем — громадянином, на ім’я якого видано ордер. Типовий договір найму жилого приміщення, правила користування жилими приміщеннями, утримання жилого будинку і прибудинкової території затверджуються Радою Міністрів Української РСР.

На сьогодні діє Типовий договір про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, затверджений постановою КМУ від 20.05.2009 р. № 529.

Також зазначимо, що згідно з п. 7 Правил власник та наймач (орендар) квартири, житлового приміщення у гуртожитку зобов’язаний:

укласти договір на надання житлово-комунальних послуг, підготовлений виконавцем відповідно до типового договору;

оплачувати надані житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом;

— дотримуватися вимог нормативно-правових актів у сфері житлово-комунальних послуг, пожежної і газової безпеки, санітарних норм і правил;

— проводити за власні кошти ремонт квартири, житлового приміщення у гуртожитку (наймач (орендар) — згідно з договором найму (оренди);

— використовувати приміщення житлового будинку і гуртожитку за призначенням, забезпечувати збереження житлових і підсобних приміщень та технічного обладнання;

— не допускати виконання робіт та інших дій, що викликають псування приміщень, приладів та обладнання будинку, гуртожитку, порушують умови проживання громадян;

— дотримуватися правил утримання тварин у домашніх умовах; утримувати тварин у квартирі, житловому приміщення у гуртожитку, де проживають співвласники або наймачі (орендарі), за погодженням з ними;

— не захаращувати сходові клітки, позаквартирні коридори, колясочні, ліфтові шахти, горища, підвали та інші допоміжні приміщення будинку, гуртожитку, підтримувати чистоту і порядок у ньому.

Зауважимо, що за умови відсутності поквартирного (покімнатного) обліку та відсутності згоди між мешканцями квартири, житлового приміщення у гуртожитку щодо оплати житлово-комунальних та інших послуг плата розподіляється:

за електроенергію при загальному лічильнику — пропорційно потужності побутового електричного обладнання кожного співвласника, наймача (орендаря);

за газ, водопостачання та водовідведення, освітлення підсобних приміщень — за чисельністю зареєстрованих осіб, що проживають у квартирі, житловому приміщенні у гуртожитку;

за послуги з централізованого опалення, з утримання житлових будинків і споруд та прибудинкових територій — за встановленими тарифами відповідно до опалюваної та загальної площі приміщення, яким користується власник, співвласник, наймач (орендар).

Також зазначимо, що для утримання гуртожитку сільській раді доцільно передати його житлово-експлуатаційній організацій, якщо така існує на вашій території.

Зауважимо, що експлуатація гуртожитку має здійснюватися відповідно до Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій, затверджених наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 17.05.2005 р. № 76.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі