Теми статей
Обрати теми

Ремонт автомобіля

Маркович Галина, експерт з фінансових питань, Проектний офіс секторальної децентралізації, заслужений економіст України, кандидат економічних наук
На балансі сільської ради (КФК 010116) перебуває автомобіль (сміттєвоз), який потребує капітального ремонту. Чи правильно буде, якщо рішенням сесії сільської ради цей сміттєвоз передадуть до комунального підприємства (сільська рада — засновник), статутний капітал якого збільшиться на суму ремонту автомобіля, а це орієнтовно 400000,00 грн., щоб видатки з ремонту пройшли через бюджет комунального підприємства, а не через місцевий бюджет (КФК 010116)?
У подальшому, після ремонту сміттєвоза, комунальне підприємство надаватиме послуги з вивезення сміття на території сільської ради. Чи має право сільська рада передати автомобіль у безоплатне строкове користування або в оренду? Чи можливо, щоб комунальне підприємство виконувало капітальний ремонт майна, яке обліковується на балансі сільської ради? Може, сільській раді необхідно відкрити новий КФК , щоб здійснити капітальний ремонт автомобіля через місцевий бюджет?

Спочатку зазначимо, що відповідно до ст. 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать повноваження з управління об’єктами житлово-комунального господарства, побутового, торговельного обслуговування, транспорту і зв’язку, що перебувають у комунальній власності відповідних територіальних громад, забезпечення їх належного утримання та ефективної експлуатації, необхідного рівня та якості надання послуг населенню.

Отже, сільська рада може безоплатно передати автомобіль комунальному підприємству. Крім цього, послуги з вивезення сміття надаються комунальним підприємством.

Місцеві органи влади можуть здійснювати внески до статутного капіталу суб’єктів господарювання, що перебувають у їх власності.

Частиною 4 ст. 78 та ч. 2 ст. 75 Господарського кодексу України від 16.01.2003 р. № 436-IV визначено, що статутний капітал комунального унітарного підприємства утворюється органом, до сфери управління якого воно належить, його розмір визначається відповідною місцевою радою.

У вашому випадку обсяг статутного капіталу визначає сільська рада.

Такі видатки відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 71 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ) відносяться до витрат бюджету розвитку і у разі їх планування відображаються за ТПКВКМБ 7470 «Внески до статутного капіталу суб’єктів господарювання» (з 01.01.2017 р. відповідно до наказу Мінфіну від 02.12.2014 р. № 1195 застосовується Типова програмна класифікація видатків та кредитування місцевих бюджетів/Тимчасова класифікація видатків та кредитування для бюджетів місцевого самоврядування, які не застосовують програмно-цільового методу) та КЕКВ 3210 «Капітальні трансферти підприємствам (установам, організаціям)».

Також у сільському бюджеті можуть передбачатися кошти на фінансування програм, пов’язаних з виконанням власних повноважень, затверджених відповідною місцевою радою згідно із законом ( п. 21 ч. 1 ст. 91 БКУ).

Видатки на місцеві програми розвитку житлово-комунального господарства та благоустрою населених пунктів належать до видатків, які можуть здійснюватися з усіх місцевих бюджетів. Це передбачено п. 5 ч. 1 ст. 91 БКУ.

Тобто сільська рада може затвердити місцеву програму, наприклад, стосовно підвищення ефективності роботи цього підприємства, та передбачити у бюджеті кошти на її реалізацію. У такому випадку кошти плануються за ТПКВКМБ 6130 «Забезпечення функціонування комбінатів комунальних підприємств, районних виробничих об’єднань та інших підприємств, установ та організацій житлово-комунального господарства» та за КЕКВ 3210 «Капітальні трансферти підприємствам (установам, організаціям)».

Одержувачем цих коштів буде комунальне підприємство, яке використовуватиме їх на підставі плану використання бюджетних коштів.

Оскільки це капітальні видатки, вони повинні плануватися за рахунок коштів бюджету розвитку сільського бюджету.

Комунальне підприємство (чи будь-яке інше підприємство, установа, заклад) може здійснювати капітальний ремонт обладнання, яке обліковується у нього на балансі або перебуває в оренді (у разі, якщо така умова передбачена у договорі оренди).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі