Теми статей
Обрати теми

Інформаційна сторінка

Індекс споживчих цін у жовтні 2017 року — 101,2 %

За повідомленням Держслужби статистики, індекс споживчих цін (індекс інфляції) у жовтні 2017 року порівняно з вереснем становив 101,2 %.

Із 15.11.2017 р. діють зміни до Закону про держслужбу

Посади голів місцевих держадміністрацій, їх перших заступників та заступників вивели з-під дії Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII. Відповідні зміни внесено Законом України від 09.11.2017 р. № 2190-VIII (чинний із 15.11.2017 р.).

Окрім того, керівників та заступників керівників структурних підрозділів місцевих держадміністрацій, апаратів місцевих держадміністрацій, їх структурних підрозділів віднесено до категорії «Б» посад держслужби.

Повноваження керівника держслужби в апараті місцевої держадміністрації та її структурних підрозділах (крім структурних підрозділів зі статусом юридичних осіб публічного права) здійснює керівник апарату, а в структурному підрозділі зі статусом юридичної особи публічного права — керівник такого підрозділу.

З метою безперебійного функціонування держоргану одночасно з прийняттям рішення про оголошення конкурсу на зайняття вакантної посади держслужби до призначення особи на таку посаду суб’єкт призначення може прийняти рішення:

1) про тимчасове покладення виконання обов’язків за вакантною посадою держслужби категорії «А» на одного із заступників або на одного з керівників самостійних структурних підрозділів цього держоргану;

2) про тимчасове покладення виконання обов’язків за вакантною посадою керівника самостійного структурного підрозділу на одного з держслужбовців, які працюють у відповідному структурному підрозділі держоргану;

3) про тимчасовий розподіл обов’язків за іншими вакантними посадами держслужби між держслужбовцями, які працюють у відповідному структурному підрозділі держоргану.

Зміни до Закону про бухоблік

5 жовтня 2017 року Верховна Рада прийняла Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» щодо удосконалення деяких положень» № 2164-VIII (далі — Закон).

Цим Законом, зокрема:

— доповнено визначення термінів: доходи, витрати, капітал та національне положення (стандарт) бухобліку в держсекторі;

— поширено дію Закону про бухоблік на операції з виконання державного та місцевих бюджетів і складання фінзвітності про виконання бюджетів;

— зобов’язано міністерства та інші центральні органи виконавчої влади погоджувати розроблені ними методрекомендації із застосування національних положень (стандартів) бухобліку в держсекторі з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує держполітику у сфері бухобліку;

— зобов’язано підприємство, що становить суспільний інтерес, утворити бухгалтерську службу на чолі з головбухом;

— визначено, що центральний орган виконавчої влади, який реалізує держполітику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, складає консолідовану фінзвітність про загальний майновий стан і результати діяльності суб’єктів держсектору та бюджетів, а також оприлюднює річну консолідовану фінзвітність про загальний майновий стан та результати діяльності суб’єктів держсектору та бюджетів не пізніше ніж до 1 червня року, що настає за звітним періодом, на власній веб-сторінці;

— встановлено, що головні розпорядники бюджетних коштів оприлюднюють річну фінзвітність, річну консолідовану фінзвітність не пізніше ніж до 30 квітня року, що настає за звітним періодом, шляхом розміщення на власній веб-сторінці.

Закон набуде чинності з 01.01.2018 р.

До уваги бухгалтерських служб

ДКСУ звертає увагу розпорядників бюджетних коштів на необхідність термінового приведення функціонування бухгалтерської служби до норм Типового положення про бухгалтерську службу бюджетної установи, затвердженого постановою КМУ від 26.01.2011 р. № 59 (далі — Типове положення). Відповідне оголошення розміщено на офіційному сайті ДКСУ: http://www.treasury.gov.ua.

Зокрема, мова йде про порушення п. 2 Типового положення, де визначено, що бухгалтерська служба утворюється як самостійний структурний підрозділ бюджетної установи — департамент, управління, відділ, сектор або в бюджетній установі вводиться посада спеціаліста, на якого покладається виконання обов’язків бухгалтерської служби.

Відповідно до п. 3 Типового положення бухгалтерська служба підпорядковується безпосередньо керівникові бюджетної установи або його заступникові.

Керівником бухгалтерської служби є головний бухгалтер, який підпорядковується та є підзвітним керівникові бюджетної установи або його заступникові (п. 9 Типового положення).

Органами Казначейства встановлено, що у низки розпорядників бюджетних коштів функції бухгалтерської служби виконує структурний підрозділ, який не є самостійним структурним підрозділом, а входить до складу департаменту (управління), що є порушенням вимог п. 2 Типового положення.

У 23 розпорядників бюджетних коштів, що обслуговуються у Центральному апараті Казначейства та у 746 розпорядників бюджетних коштів держбюджету, які обслуговуються в територіальних органах Казначейства, керівником структурного підрозділу, який виконує функції бухгалтерської служби, є не «головний бухгалтер», а це є порушенням п. 9 Типового положення.

Крім того, наявні випадки порушення розпорядниками бюджетних коштів усіх трьох вищезазначених пунктів Типового положення.

Теги новини
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі