Індекс інфляції нижче 100 %: що з індексацією орендної плати

Станкус Тетяна, заступник головного редактора газети «Бюджетна бухгалтерія»
Індекс серпня — 99,9 %, тобто менше 100 %. Як за таких умов індексувати орендну плату: враховувати фактичне значення індексу або ж вважати його таким, що дорівнює 100 %?

Для відповіді на це запитання перш за все слід розуміти, які взагалі є підстави для коригування орендної плати.

Як визначено в п. 2 ст. 19 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» від 10.04.92 р. № 2269-XII (далі — Закон № 2269), методика розрахунку орендної плати та пропорції її розподілу між відповідним бюджетом, орендодавцем і балансоутримувачем для об’єктів, що перебувають у державній власності, визначаються Кабміном. На сьогодні це Методика розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілу, затверджена постановою КМУ від 04.10.95 р. № 786 (далі — Методика № 786).

Щодо комунального майна, то методика розрахунку орендної плати та пропорції її розподілу між відповідним бюджетом, орендодавцем і балансоутримувачем визначаються органами, уповноваженими ВР АР Крим та органами місцевого самоврядування на тих же методологічних засадах, як і для об’єктів, що перебувають у державній власності.

Згідно з п. 13 Методики № 786 розмір орендної плати за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування розміру місячної орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції за поточний місяць.

Тож для того щоб визначити розмір орендної плати за кожний наступний місяць оренди, необхідно розмір орендної плати за попередній місяць помножити на індекс інфляції за поточний місяць.

При цьому зверніть увагу: такий механізм розрахунку застосовується незалежно від розміру індексу інфляції, тобто незалежно від того, перевищує ця величина 100 % чи ні, адже ніяких виключень та додаткових вимог з цього приводу чинне законодавство не містить.

Також зауважимо, що індексація орендної плати є істотною умовою договору оренди. Про це зазначено в п. 1 ст. 10 Закону № 2269.

На виконання цієї норми Закону пунктом 3.3 Типового договору оренди індивідуально визначеного (нерухомого або іншого) майна, що належить до державної власності, затвердженого наказом Фонду держмайна від 23.08.2000 р. № 1774, передбачено, що орендна плата за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції за наступний місяць. Оперативна інформація про індекси інфляції, розраховані Держслужбою статистики України, розміщується на веб-сайті Фонду держмайна.

Тож, як бачимо, ніяких законодавчих підстав для врахування індексу інфляції в цілях індексації орендної плати на рівні 100 % при тому, що фактично він менше 100 %, немає.

Але, звісно, зазначені норми стосуються державного майна.

Щодо комунального майна, то перш за все нагадаємо, що управляти комунальним майном мають право органи місцевого самоврядування.

Таке право встановлено ст. 29 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР.

Пунктом 1 ч. «а» цієї статті визначено, що до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать власні (самоврядні) повноваження щодо управління в межах, визначених радою, майном, що належить до комунальної власності відповідних територіальних громад.

Тож органи місцевого самоврядування можуть встановити додаткові умови щодо надання комунального майна в оренду та визначення орендної плати у своїх регіональних методиках її розрахунку.

Зокрема, на сьогодні деякі місцеві методики розрахунку орендної плати за комунальне майно містять таке формулювання:

«Розмір орендної плати за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування розміру місячної орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції за поточний місяць. При цьому, якщо індекс інфляції менше 100 %, орендна плата визначається в розмірі попереднього місяця».

На виконання умов таких методик договори оренди комунального майна мають також аналогічні формулювання.

Таким чином, якщо ваша регіональна методика відповідає вимогам Методики № 786 і не містить ніяких додаткових умов, то ви маєте коригувати орендну плату за кожний наступний місяць шляхом коригування орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції. При цьому робити таке коригування слід незалежно від значення індексу інфляції (див. приклад 1).

Приклад 1. Місячний розмір орендної плати за серпень 2017 року становив 730 грн. Індекс інфляції за серпень склав 99,9 %.

Розрахуємо розмір орендної плати за вересень 2017 року:

730 грн. х 99,9 : 100 = 729,27 грн.

У випадку ж якщо ваша регіональна методика містить додаткові умови щодо «неврахування» індексу інфляції, коли його значення менше 100 %, то розмір орендної плати за вересень буде становити 730 грн. на рівні орендної плати за серпень.

Також нагадаємо, як саме слід розраховувати орендну плату.

Відповідно до п. 4 Методики № 786 орендна плата розраховується в такій послідовності:

1) визначається розмір річної орендної плати;

2) на основі розміру річної орендної плати встановлюється розмір орендної плати за базовий місяць розрахунку орендної плати — останній місяць, за який визначено індекс інфляції, яка фіксується в договорі оренди;

3) з урахуванням розміру орендної плати за базовий місяць оренди розраховується розмір орендної плати за перший та наступні місяці оренди.

У разі коли строк оренди менший чи більший за одну добу або за один місяць, то на основі розміру місячної орендної плати розраховується добова, а в разі необхідності — на основі розміру добової орендної плати розраховується погодинна орендна плата.

Розрахунок орендної плати за базовий місяць затверджується орендодавцем.

Як саме розраховується розмір орендної плати за базовий та за перший місяць оренди визначено в п. 12 Методики № 786.

Так, перед розрахунком орендної плати за перший місяць оренди чи після перегляду розміру орендної плати визначається розмір орендної плати за базовий місяць розрахунку за такою формулою:

Опл. міс. = Опл. : 12 х Ід.о. х Ім,

де Опл — розмір річної орендної плати, грн.;

Ід.о. — індекс інфляції за період з дати проведення незалежної або стандартизованої оцінки до базового місяця розрахунку орендної плати;

Ім — індекс інфляції за базовий місяць розрахунку орендної плати.

Розглянемо розрахунок орендної плати за базовий місяць на прикладі 2.

Приклад 2. Припустимо, що незалежну оцінку об’єкта нерухомості проведено в червні 2017 року, а договір оренди укладено в серпні 2017 року. Індекси інфляції: червень — 101,6 %, липень — 100,2 %, серпень — 99,9 %.

Річний розмір орендної плати — 21700 грн.

Індекс інфляції за період з дати проведення незалежної оцінки до серпня — базового місяця оренди (тобто за червень — липень 2017 року) становить 101,80 % ((101,6 : 100) х (100,2 : 100) х 100).

Індекс інфляції за базовий місяць (серпень) 2017 року — 99,9 %.

Розрахунок орендної плати за базовий місяць здійснюється за вищенаведеною формулою:

Опл. міс. = Опл. : 12 х Ід.о. х Ім = 21700 грн. : 12 х 101,80 : 100 х 99,9 : 100 = 1839,04 грн.

Отже, розмір орендної плати за базовий місяць дорівнює 1839,04 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі