Надання коштів КП на вирубку дерев

Станкус Тетяна, заступник головного редактора газети «Бюджетна бухгалтерія»
Ми — комунальне підприємство. Нашим засновником є сільська рада. Вона ж надає нам субвенцію на вирубку дерев. Чи правомірно нашому комунальному підприємству отримувати таку субвенцію? Чи відносяться ці кошти до доходу підприємства?

Насамперед слід зазначити, що сільська рада не може надавати субвенцію комунальному підприємству, адже субвенція — це вид міжбюджетного трансферту.

Сільська рада може прийняти рішення і передбачити (виключно за наявності відповідної програми, затвердженої сільською радою) в бюджеті кошти на:

— поповнення статутного капіталу комунального підприємства, тобто на розвиток підприємства (за рахунок коштів бюджету розвитку) відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 71 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ). У цьому випадку кошти відображаються за ТПКВКМБ 7470 «Внески до статутного капіталу суб’єктів господарювання» та КЕКВ 3210 «Капітальні трансферти підприємствам (установам, організаціям)»;

— надання фінансової допомоги комунальному підприємству з метою покращення фінансового стану підприємства (за рахунок коштів загального фонду) (п. 14 ч. 1 ст. 91 БКУ). У цьому випадку видатки відображаються з урахуванням галузевої ознаки та основних груп видатків, визначених бюджетною класифікацією, затвердженою наказом Мінфіну «Про затвердження Структури кодування програмної класифікації видатків та кредитування місцевих бюджетів і Типової програмної класифікації видатків та кредитування місцевих бюджетів / Тимчасової класифікації видатків та кредитування для бюджетів місцевого самоврядування, які не застосовують програмно-цільового методу» від 02.12.2014 р. № 1195 (ср. ). Що стосується економічної класифікації, то в разі якщо це поточні видатки, застосовується КЕКВ 2610 «Субсидії та поточні трансферти підприємствам (установам, організаціям)».

У цьому випадку в запитанні саме йдеться про поточні видатки, тож застосовується КЕКВ 2610 «Субсидії та поточні трансферти підприємствам (установам, організаціям)».

Отже, виділення та отримання коштів на вирубку дерев від місцевого бюджету комунальному підприємству за КЕКВ 2610 при відповідному документальному оформленні є правомірним.

Що стосується зарахування цих коштів до доходів комунального підприємства, то у зв’язку з тим, що ці кошти за своєю суттю є цільовим фінансуванням, вони зараховуються до доходів підприємства.

Відповідно до п. 17 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 15 «Дохід», затвердженого наказом Мінфіну від 29.11.99 р. № 290, отримане цільове фінансування (у тому числі кошти, вивільнені від оподаткування у зв’язку з наданням пільг з податку на прибуток підприємств) визнається доходом протягом тих періодів, у яких були зазнані витрати, пов’язані з виконанням умов цільового фінансування.

Також зазначимо, що процедура видалення зелених насаджень на території населених пунктів визначена Порядком видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах, затвердженим постановою КМУ від 01.08.2006 р. № 1045.

Згідно з п. 3 цього Порядку видалення зелених насаджень на території населеного пункту здійснюється за рішенням виконавчого органу сільської, селищної, міської ради.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі