Теми статей
Обрати теми

Складання бюджетних запитів: якою класифікацією керуватися

Маркович Галина, експерт з фінансових питань, заслужений економіст України, кандидат економічних наук
З 01.01.2018 р. набирає чинності нова програмна класифікація видатків, затверджена наказом Мінфіну від 20.09.2017 р. № 793. За якою класифікацією складати бюджетні запити у 2017 році по бюджетах на 2018 рік: за новою чи старою? Можливо, у зв’язку з тим, що нова діє лише з 01.01.2018 р., за нею слід складати запити восени 2018 року по бюджетах на 2019 рік?

Відповідно до ст. 75 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ):

— головні розпорядники коштів організують розроблення бюджетних запитів та їх подання місцевим фінансовим органам (ч. 4);

— місцеві фінансові органи здійснюють аналіз бюджетного запиту та приймають рішення про включення бюджетного запиту до пропозиції проекту місцевого бюджету (ч. 5).

Типова форма проекту рішення про місцевий бюджет розробляється і доводиться до місцевих органів влади Міністерством фінансів. Додаток 3 до рішення про місцевий бюджет передбачає розподіл видатків місцевого бюджету за головними розпорядниками коштів та бюджетними програмами і підпрограмами. Формується такий додаток на підставі бюджетних запитів, які розробляють головні розпорядники коштів.

Частиною 2 ст. 76 БКУ передбачено, що рішенням про місцевий бюджет серед іншого визначаються бюджетні призначення головним розпорядникам коштів місцевого бюджету за бюджетною класифікацією з обов’язковим виділенням видатків споживання (з них видатків на оплату праці, оплату комунальних послуг і енергоносіїв) та видатків розвитку (у додатках до рішення).

Оскільки наказ Мінфіну «Про затвердження складових програмної класифікації видатків та кредитування місцевих бюджетів від 20.09.2017 р. № 793» набирає чинності з 01.01.2018 р., то при здійсненні органами Казначейства розрахунково-касового обслуговування розпорядників і одержувачів коштів місцевих бюджетів застосовуватиметься відомча та програмна класифікації, затверджені цим наказом.

Враховуючи зазначені норми законодавства, бюджетні запити на 2018 рік повинні розроблятися з урахуванням нової класифікації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі