Теми статей
Обрати теми

Учень ПТНЗ подав документи на соцстипендію із запізненням: з якої дати її призначати

Сухецька Тетяна, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування
Учень ПТНЗ має право на соціальну стипендію, оскільки він є дитиною, яка позбавлена батьківського піклування. Але документи про це він подав 03.10.2017 р., хоча мав право на соціальну стипендію з 06.09.2017 р. Також зазначений учень є отримувачем академічної стипендії. У зв’язку із цим виникають такі запитання:
— з якої дати слід призначити стипендію учню: з 06.09.2017 р. чи з дати звернення;
— чи мають право учні ПТНЗ із числа дітей, позбавлених батьківського піклування, одночасно отримувати академічну і соціальну стипендію, адже, зокрема, студенти ВНЗ із числа зазначених осіб таким правом наділені?

Стосовно першого запитання зазначимо таке.

Питання призначення і виплати академічних та соціальних стипендій у професійно-технічних навчальних закладах (ПТНЗ) врегульовані Порядком призначення і виплати стипендій, затвердженим постановою КМУ від 12.07.2004 р. № 882 (у редакції постанови КМУ від 28.12.2016 р. № 1050*) (далі — Порядок № 882).

* Розмір соціальної стипендії для учнів ПТНЗ встановлений постановою КМУ від 28.12.2016 р. № 1047 та становить 1000 грн. на місяць. Зі змістом цього нормативного документа ви можете ознайомитися в газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2017, № 6. — Прим. ред.

Так, абз. 1 п. 25 цього Порядку чітко встановлено, що академічні стипендії учням ПТНЗ призначаються з першого числа місяця, що настає після закінчення семестрового контролю згідно з навчальним планом, на період до визначення результатів наступного семестрового контролю.

Учні з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, особи з їх числа, а також учні, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків, які вперше претендують або поновлюють право на призначення соціальної стипендії, подають стипендіальній комісії документи, що підтверджують їх право на отримання пільг та гарантій на стипендіальне забезпечення згідно з нормативно-правовими актами (абз. 2 п. 25 Порядку № 882). Стипендіальна комісія протягом трьох робочих днів приймає рішення щодо призначення соціальної стипендії (абз. 3 п. 25 Порядку № 882).

Отже, соціальна стипендія призначається з дати звернення (у випадку, що розглядається, — з жовтня 2017 року). Виплати «заднім числом» не здійснюються.

Зауважимо: заклади освіти з метою попередження випадків, описаних у запитанні до редакції, мають вести роз’яснювальну роботу серед учнів пільгових категорій щодо вчасності подання ними стипендіальній комісії документів, що підтверджують їх право на отримання стипендії.

Що стосується другого запитання, то згідно з ч. 4 ст. 62 Закон України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 р. № 1556-VII (далі — Закон про вищу освіту) cтуденти вищого навчального закладу (ВНЗ) із числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, особи з їх числа, а також особи, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків, мають право на отримання соціальної та академічної стипендій одночасно.

Разом з тим Закон України «Про професійно-технічну освіту» від 10.02.98 р. № 103/98-ВР, на відміну від Закону про вищу освіту, такої норми не містить. Однак ст. 37 цього Закону встановлено, що учні ПТНЗ мають право на матеріальне забезпечення в період навчання на умовах і в порядку, встановлених КМУ.

Так, абз. 4 п. 26 Порядку № 882 передбачає, що учням ПТНЗ з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, особам з їх числа, а також учням, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків, академічна стипендія не призначається. При цьому п. 27 Порядку № 882 закріплено гарантоване право на отримання цією категорією учнів ПТНЗ соціальної стипендії у розмірі, що встановлюється Кабміном.

Розмір такої стипендії збільшується на 45,5 %, якщо за результатами навчання успішність учня становить 10 — 12 балів за дванадцятибальною або 5 балів за п’ятибальною шкалою оцінювання з кожного навчального предмета (дисципліни), отриманих під час семестрового контролю (п. 28 Порядку № 882).

Отже, у ситуації, яка розглядається, учень ПТНЗ має право лише на соціальну стипендію. І після набуття такого права, академічна стипендія йому не виплачується.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі