Теми статей
Обрати теми

Допомога для придбання навчальної літератури: три соціальні чи академічні стипендії?

Сухецька Тетяна, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування
У якому розмірі потрібно виплачувати щорічну допомогу для придбання навчальної літератури особам із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування: в розмірі трьох соціальних чи трьох академічних стипендій?

Протягом 30 днів після початку навчального року навчальні заклади повинні виплатити особам із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які навчаються, щорічну допомогу для придбання навчальної літератури. Це передбачено ч. 5 ст. 8 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» від 13.01.2005 р. № 2342-IV (далі — Закон № 2342) та п.п. 1 п. 13 постанови КМУ «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування» від 05.04.94 р. № 226 (далі — постанова № 226). Виплата такої допомоги здійснюється за рахунок коштів, передбачених для навчальних закладів у відповідних бюджетах.

Увага! Проте наразі зазначені документи містять розбіжності щодо розміру цієї допомоги.

Так, п.п. 1 п. 13 постанови № 226 передбачено, що особам з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, учням та студентам, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків, до завершення навчання виплачується щорічна допомога для придбання навчальної літератури в розмірі трьох мінімальних ординарних (звичайних) академічних стипендій.

Натомість з 01.01.2017 р. (дата набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 06.12.2016 р. № 1774-VIII) в ч. 5 ст. 8 Закону № 2342 визначено, що особам із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які навчаються, до завершення навчання виплачується щорічна допомога для придбання навчальної літератури в розмірі трьох соціальних стипендій.

Підкреслимо, що у випадку існування законодавчої колізії потрібно орієнтуватися на нормативно-правовий акт, який має вищу юридичну силу.

Оскільки закон має вищу юридичну силу, ніж постанова, у цьому питанні потрібно орієнтуватися на норми Закону № 2342 (ср. ). Тобто особам із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які навчаються, допомога для придбання навчальної літератури виплачується в розмірі трьох соціальних стипендій.

Розміри стипендій у державних та комунальних навчальних закладах, наукових установах затверджені постановою КМУ від 28.12.2016 р. № 1047.

Розмір соціальної стипендії для учнів професійно-технічних, студентів вищих навчальних закладів, наукових установ з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також учнів, студентів, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків, становить:

для учнів професійно-технічних навчальних закладів — 1000 грн. на місяць;

для студентів вищих навчальних закладів, наукових установ — 2000 грн. на місяць.

Відповідно станом на 01.09.2017 р. розмір виплати для придбання навчальної літератури особам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які навчаються у:

— професійно-технічних навчальних закладах, становить 3000 грн.;

— вищих навчальних закладах, — 6000 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі