Теми статей
Обрати теми

Проведення видатків на капітальний ремонт

Станкус Тетяна, заступник головного редактора газети «Бюджетна бухгалтерія»
У кошторисі на капітальний ремонт адмінбудівлі бюджетної установи передбачено такий вид робіт, як вогнезахисна обробка дерев’яних конструкцій будівлі. За яким КЕКВ ми маємо оплатити ці роботи — 3132 чи 2240? Якщо за кодом 2240, то чи зменшувати суму кошторису за капітальними видатками?

Для того щоб відповісти на це запитання, насамперед слід визначитися, до якого саме ремонту: капітального чи поточного належить цей вид робіт.

Нагадаємо, що визначення капітального та поточного ремонтів були наведені ще у листі Державного комітету України з будівництва та архітектури від 30.04.2003 р. № 7/7-401.

Капітальний ремонт будівлі — це комплекс ремонтно-будівельних робіт, який передбачає заміну, відновлювання та модернізацію конструкцій і обладнання будівель у зв’язку з їх фізичною зношеністю та руйнуванням, поліпшення експлуатаційних показників, а також покращання планування будівлі і благоустрою території без зміни будівельних габаритів об’єкта.

Капітальний ремонт передбачає призупинення на час виконання робіт експлуатації будівлі в цілому або її частин (за умови їх автономності).

Поточний ремонт — це комплекс ремонтно-будівельних робіт, який передбачає систематичне та своєчасне підтримання експлуатаційних якостей та попередження передчасного зносу конструкцій і інженерного обладнання.

Якщо будівля в цілому не підлягає капітальному ремонту, комплекс робіт поточного ремонту може враховувати окремі роботи, які класифікуються як такі, що відносяться до капітального ремонту (крім робіт, які передбачають заміну та модернізацію конструктивних елементів будівлі).

Поточний ремонт повинен провадитись із періодичністю, що забезпечує ефективну експлуатацію будівлі або об’єкта з моменту завершення його будівництва (капітального ремонту) до моменту постановки на черговий капітальний ремонт (реконструкцію).

Як завжди, у розмежуванні конкретних видів робіт на капітальний та поточний ремонти нам допоможе Примірний перелік послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та послуг з ремонту приміщень, будинків, споруд, затверджений наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 10.08.2004 р. № 150.

Так, згідно із п.п. 1.2.6.8 цього Примірного переліку обробка дерев’яних конструкцій дахів та покрівель та їх деталей антисептичними та вогнезахисними сумішами належить до поточного ремонту.

Тож такі ремонті роботи можна запланувати і провести відповідно до Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Мінфіну від 12.03.2012 р. № 333, за КЕКВ 2240 «Оплата послуг (крім комунальних)». У такому випадку раніше заплановані в кошторисі капітальні видатки слід зменшити на вартість вищезазначених робіт з поточного ремонту.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі