Теми статей
Обрати теми

Облік авто за договором позички

Станкус Тетяна, заступник головного редактора газети «Бюджетна бухгалтерія»
Фізична особа надала бюджетній установі у безоплатне користування автомобіль згідно з договором позички. Як установі обліковувати такий транспортний засіб?

Відносини щодо безоплатного користування майном між бюджетною установою та фізичною особою дійсно повинні бути оформленні договором позички.

Відповідно до ст. 827 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV (далі — ЦКУ) за договором позички одна сторона (позичкодавець) безоплатно передає або зобов’язується передати другій стороні (користувачеві) річ для користування протягом установленого строку.

Користування річчю вважається безоплатним, якщо сторони прямо домовилися про це або якщо це випливає із суті відносин між ними.

Договір позички між юридичними особами, а також між юридичною та фізичною особою укладається в письмовій формі.

Більш того, згідно з п. 4 ст. 828 ЦКУ договір позички транспортного засобу (крім наземних самохідних транспортних засобів), в якому хоча б однією стороною є фізична особа, укладається в письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню.

Якщо сторони не встановили строку користування річчю, він визначається відповідно до мети користування нею.

Користувач зобов’язаний:

1) користуватися річчю за її призначенням або відповідно до мети, визначеної в договорі;

2) користуватися річчю особисто, якщо інше не встановлено договором;

3) повернути річ після закінчення строку договору в такому самому стані, в якому вона була на момент її передання.

Зазначимо, що обов’язки щодо здійснення видатків зі страхування автомобіля та сплаті податків необхідно визначити умовами договору.

Вважаємо доцільним, щоб такі видатки здійснювала установа, яка буде безпосередньо користуватись автомобілем, тим паче, що згідно з п. 3 ст. 827 ЦКУ до договору позички застосовуються положення гл. 58 ЦКУ. У свою чергу, ст. 771 гл. 58 ЦКУ визначено, що договором може бути встановлений обов’язок наймача укласти договір страхування речі, яка передана в найм. У цьому випадку, звичайно, це стосується установи, яка бере річ у користування.

Щодо бухгалтерського обліку: автомобіль, який використовується на правах позички, доцільно обліковувати на позабалансовому субрахунку 021 «Активи на відповідальному зберіганні розпорядників бюджетних коштів».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі