Теми статей
Обрати теми

Капремонт спортзалу: за яким кодом

Маркович Галина, експерт з фінансових питань, заслужений економіст України, кандидат економічних наук
На балансі сільської ради знаходиться сільський будинок культури з адміністративним приміщенням та спортивним залом (все це — єдиний комплекс). Постало питання про капітальний ремонт спортивного залу за рахунок державної субвенції під «Програму розвитку спорту на селі». На сесії сільської ради виділено кошти на виготовлення проектно-кошторисної документації. За яким КФК виконати такі роботи — 4060 чи 5041? Сумніви в тому, що коли надійдуть державні кошти під програму спорту, чи зможемо ми їх використати за КФК 4060? Як показує практика, виготовлення кошторисної документації і виконання капітальних робіт повинні проводитись за єдиним кодом.

При визначенні коду бюджетної програми в першу чергу враховується реєстрація закладу, тобто офіційна назва бюджетної установи, під якою вона зареєстрована і знаходиться на балансі сільської ради.

У вашому випадку на балансі сільської ради знаходиться сільський будинок культури. Отже, видатки на виготовлення проектно-кошторисної документації повинні відображатися за кодом 4060 «Забезпечення діяльності палаців i будинків культури, клубів, центрів дозвілля та інших клубних закладів». Кошторисна документація в даному випадку може мати назву, наприклад, «Капітальний ремонт спортивного залу при сільському будинку культури». При цьому, зазвичай, вказується повна назва будинку культури і сільської ради.

Щодо коштів, передбачених у державному бюджеті під «Програму розвитку спорту на селі».

У державному бюджеті передбачена субвенція місцевим бюджетам на будівництво/реконструкцію палаців спорту в розмірі 150,0 млн грн. Порядок та умови надання у 2018 році цієї субвенції затверджено постановою КМУ «Про затвердження Порядку та умов надання у 2018 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на будівництво/реконструкцію палаців спорту» від 28.03.2018 р. № 220.

Відповідно до цього Порядку:

1) субвенція спрямовується на будівництво нових або реконструкцію діючих палаців спорту (п. 4);

2) до переліку палаців спорту, будівництво/реконструкцію яких планується здійснити у 2018 році, включаються об’єкти комунальної власності (п. 6):

— що мають відведену в установленому порядку відповідну земельну ділянку;

— що мають затверджені/отримані в установленому законодавством порядку проектно-кошторисну документацію, містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки, їх склад та зміст;

— кількість глядацьких місць на яких становить не менше ніж 2500;

— що повинні використовуватись для розвитку не менше ніж чотирьох ігрових видів спорту;

— що повинні враховувати вимоги щодо доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

Отже, кошти цієї субвенції не можуть бути спрямовані на капітальний ремонт спортивного залу, а лише на будівництво нових або реконструкцію діючих палаців спорту.

Водночас, у державному бюджеті може бути передбачена інша субвенція, наприклад, на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій. Як свідчить практика, при виділенні такої субвенції рішенням Уряду затверджується перелік об’єктів, на які планується спрямувати кошти. Тобто, вказується конкретна назва об’єкта відповідно до кошторисної документації, наприклад, у вашому випадку — «капітальний ремонт спортивного залу будинку культури». Відображатися такі видатки будуть за кодом 4060 «Забезпечення діяльності палаців i будинків культури, клубів, центрів дозвілля та інших клубних закладів».

Також необхідно розуміти, що субвенцію з державного бюджету сільський бюджет (якщо це не об’єднана територіальна громада) буде отримувати через районний бюджет, оскільки бюджети громад сіл, селищ, міст районного значення, що не об’єдналися, не мають взаємовідносин з державним бюджетом.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі