Теми статей
Обрати теми

Проведення видатків на озеленення

Маркович Галина, експерт з фінансових питань, заслужений економіст України, кандидат економічних наук
На території сільської ради є ділянка зелених насаджень розміром 2,9 га. Облік зелених насаджень не ведеться. Сільська рада планує розбити на цій ділянці сквер, замовивши проект на його будівництво. Планується виконати роботи з видалення фаутних дерев, видалення порослі, рівняння ґрунту, висадити нові дерева та кущі, прокласти пішохідні доріжки. Чи можна використати на таке будівництво кошти спеціального фонду від надходжень екологічного податку чи за рахунок цих коштів можна виконати тільки роботи з насадження дерев? Як правильно назвати проект, щоб можна було використати ці кошти? За яким КФК та КЕКВ планувати видатки?

Відповідно до ст. 47 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» від 25.06.91 р. № 1264-ХІІ (далі — Закон № 1264) екологічний податок є одним із джерел формування фонду охорони навколишнього природного середовища.

Усі питання стосовно формування та використання коштів фонду охорони навколишнього середовища регулюються Законом № 1264, яким, зокрема, передбачено таке:

— місцеві ради затверджують місцеві екологічні програми (п. «д» ст. 15);

перелік природоохоронних заходів затверджує Кабінет Міністрів України (п. «г» ст. 17);

— виконавчі органи місцевих рад формують і використовують місцеві фонди охорони навколишнього природного середовища (п. «є» ст. 19);

— кошти місцевих фондів охорони навколишнього природного середовища можуть використовуватися тільки для фінансового забезпечення здійснення природоохоронних заходів, включаючи захист від шкідливої дії вод сільських населених пунктів та сільськогосподарських угідь, ресурсозберігаючих заходів, у тому числі наукових досліджень з цих питань, ведення державного кадастру територій та об’єктів природно-заповідного фонду, а також заходів для зниження забруднення навколишнього природного середовища та дотримання екологічних нормативів і нормативів екологічної безпеки, для зниження впливу забруднення навколишнього природного середовища на здоров’я населення (ст. 47);

— місцева рада затверджує положення про фонд охорони навколишнього природного середовища (ст. 47).

Перелік видів діяльності, що належать до природоохоронних заходів, затверджено постановою КМУ від 17.09.96 р. № 1147.

Так, згідно із п. 47 цього Переліку до природоохоронних заходів віднесено заходи з озеленення міст та сіл.

Згідно із ст. 91 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI з усіх місцевих бюджетів можуть здійснюватися видатки на фінансування:

— місцевих програм розвитку житлово-комунального господарства та благоустрою населених пунктів (п. 5 ч. 1);

— програм природоохоронних заходів місцевого значення (п. 13 ч. 1);

— програм, які затверджені відповідною місцевою радою (п. 21 ч. 1).

Відповідно до Закону України «Про благоустрій населених пунктів» від 06.09.2005 р. № 2807-IV роботи, які ви плануєте виконувати, належать до благоустрою населених пунктів та заходів з благоустрою (ст. 1) — і це належить до повноважень місцевих рад та їх виконавчих органів (ст. 10).

Отже, з урахуванням норм законодавства, у бюджеті сільської ради можуть бути передбачені кошти на зазначену мету за умови:

— затвердження радою відповідної програми;

— заходи, передбачені для реалізації в рамках програми, повинні відповідати переліку видів діяльності, що належать до природоохоронних заходів;

— наявності затвердженого положення про фонд охорони навколишнього середовища.

При дотриманні цих умов видатки повинні відображатися за ТКВКБМС 6030 «Організація благоустрою населених пунктів» та:

— за відповідними КЕКВ з урахуванням економічної характеристики (сутності) видатків, які будуть здійснюватися, у разі якщо оплату рахунків здійснюватиме головний розпорядник коштів (сільська рада);

— у разі якщо кошти передаватимуться, наприклад, комунальному підприємству, яке виконуватиме роботи, за КЕКВ 2610 «Субсидії та поточні трансферти підприємствам (установам, організаціям)» — для поточних видатків і КЕКВ 3220 «Капітальні трансферти органам державного управління інших рівнів» — для капітальних видатків.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі