Теми статей
Обрати теми

Як здійснити додаткову закупівлю за рахунок економії коштів

Дуброва Ярослава, консультант з питань публічних закупівель
Після проведення тендеру на закупівлю природного газу виникла економія коштів в сумі 139268 грн. 10 коп. На даний час є потреба в додатковій закупівлі природного газу. Чи потрібно проводити нову процедуру закупівлі газу, якщо вартість предмету закупівлі не перевищує 200 тис. грн.? Чи можна укласти прямий договір на закупівлю?

У цій ситуації необхідно керуватися загальними нормами, передбаченими Законом України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 р. № 922-VIII (далі — Закон № 922).

Як зазначено в абз. 2 ч. 1 ст. 2, цей Закон застосовується до замовників (до яких належать і бюджетні установи) за умови, що вартість предмета закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) дорівнює або перевищує 200 тис. грн., а робіт — 1,5 млн грн.

Нагадаємо, що предмет закупівлі — це товари, роботи чи послуги, що закуповуються замовником у межах єдиної процедури закупівлі, щодо яких учасникам дозволяється подавати тендерні пропозиції або пропозиції на переговорах (у разі застосування переговорної процедури закупівлі). Предмет закупівлі замовник визначає у порядку, встановленому Уповноваженим органом (п. 18 ч. 1 ст. 1 Закону № 922). При цьому основним документом з цього питання є Порядок визначення предмета закупівлі, затверджений наказом Мінекономрозвитку від 17.03.2016 р. № 454.

Відповідно до абз. 2 п. 1 розд. І зазначеного Порядку замовник визначає предмет закупівлі товарів і послуг згідно з пп. 17 і 32 ч. 1 ст. 1 Закону № 922 та на основі Національного класифікатора України ДК 021:2015 «Єдиний закупівельний словник», затвердженого наказом Мінекономрозвитку від 23.12.2015 р. № 1749, за показником четвертої цифри основного словника із зазначенням у дужках конкретної назви товару чи послуги.

Додамо, що товарами є продукція, об’єкти будь-якого виду та призначення, у тому числі сировина, вироби, устаткування, технології, предмети у твердому, рідкому і газоподібному стані, а також послуги, пов’язані з постачанням таких товарів, якщо вартість таких послуг не перевищує вартості самих товарів (п. 32 ч. 1 ст. 1 Закону № 922).

Водночас згідно з ч. 1 ст. 4 Закону № 922 замовники здійснюють закупівлі відповідно до річного плану. У свою чергу тендерний комітет або уповноважена особа (особи) замовника планує закупівлі, складає та затверджує річний план закупівель, здійснює вибір процедури закупівлі та проводить такі процедури закупівель.

При цьому майте на увазі: відповідно до ч. 7 ст. 2 Закону № 922 замовник не має права ділити предмет закупівлі на частини з метою уникнення проведення процедури відкритих торгів або застосування цього Закону.

Таким чином, якщо в замовника існує потреба в додатковій закупівлі товару й очікувана вартість такого предмета закупівлі для забезпечення необхідної потреби не дорівнює і не перевищує вартісний поріг для застосування Закону № 922, то замовник може не проводити відкриті торги.

У нашому випадку потреба в закупівлі газу не перевищує 200 тис. грн. (вартісний поріг для товарів), а саме, складає 139268 грн. 10 коп., яка була «зекономлена» за попередньо проведеними відкритими торгами. Тож замовник може або укласти «прямий» договір, або закупити газ через Prozorro шляхом електронних допорогових торгів.

При цьому не забуваймо: таку закупівлю необхідно спланувати в додатку до річного плану закупівель та оприлюднити через електронну систему Prozorro зміни до додатку. Такі вимоги передбачено ч. 1 ст. 4 Закону № 922.

Нагадаємо, що строк для оприлюднення таких змін становить 5 календарних днів з дня затвердження змін. Крім того, при укладенні «прямого» договору не забудьте потім ще оприлюднити звіт про укладені договори (ч. 1 ст. 10 Закону № 922). Що стосується звіту, то для нього строк оприлюднення — 1 календарний день з дня укладення договору.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі