Теми статей
Обрати теми

Лікаря направили до дитячого табору: що з оплатою праці?

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Лікар-терапевт працює за основним місцем роботи у міській лікарні та за сумісництвом лікарем ультразвукової діагностики у Центрі первинної медико-санітарної допомоги (зовнішній сумісник). За основним місцем роботи лікар був направлений на роботу до дитячого оздоровчого табору. Як оформити та оплатити цей період? Чи має він трудові гарантії за місцем роботи за сумісництвом?

З приходом літа батьки завжди замислюються над тим, де б могли весело і корисно провести час їхні діти. Одним із найпопулярніших місць для цього є дитячі заклади оздоровлення та відпочинку (у народі — табори).

При цьому, з одного боку, важливим питанням для батьків є «дорослий» супровід дітей вожатими та медпрацівником. А з іншого — бухгалтер лікарні ламає голову над тим, як правильно оформити та оплатити такий супровід, зокрема, направлення медичного працівника до табору.

Для довідки. Лікарі та медичні працівники, які направляються на роботу до дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, повинні мати відповідну кваліфікацію, підготовку та стаж практичної роботи не менше трьох років. Контроль за відбором та направленням медичного персоналу до дитячих закладів оздоровлення та відпочинку покладається на керівника територіальної або відомчої медичної установи та керівника дитячого закладу оздоровлення та відпочинку, які несуть відповідальність за професійну діяльність таких фахівців (ч. 2. ст. 32 Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей» від 04.09.2008 р. № 375-VI; далі — Закон № 375).

На допомогу бухгалтеру приходить норма, зазначена у ч. 4. ст. 28 Закону № 375: кожна група до 15 дітей забезпечується особою, яка їх супроводжує. На кожну групу від 30 до 45 дітей додатково призначається один медичний працівник. Тут же вказано, що особи, які супроводжують дітей під час їх перевезення до або з місця оздоровлення та відпочинку, перебувають у відрядженні та несуть персональну відповідальність за життя і здоров’я дітей до передачі їх працівникам відповідного дитячого закладу оздоровлення та відпочинку чи батькам або іншим законним представникам. Вважаємо, що це стосується і ситуації, яка розглядається.

Тож медпрацівнику, який супроводжує дітей до закладу оздоровлення та відпочинку і назад до батьків, такий супровід слід оформлювати як відрядження.

Важливо! Слід відрізняти роботу медпрацівника у дитячому таборі та супровід дітей.

Тут необхідно звернутись до постанови КМУ «Про організаційне і фінансове забезпечення відпочинку та оздоровлення дітей в Україні» від 14.04.97 р. № 323 (далі — постанова № 323). Згідно з п. 3 цієї постанови за місцем основної роботи працівникам, супроводжуючим та відрядженим для роботи з дітьми в місця відпочинку і оздоровлення, зберігається середня заробітна плата, виплачуються добові та компенсуються інші витрати за нормами і в порядку, встановленому законодавством України.

При цьому у Законі № 375 не вказано, чи вважати роботу в дитячому закладі відпочинку та оздоровлення відрядженням. На нашу думку, так. Це підтверджують і фахівці Мінсоцполітики у листі від 08.08.2016 р. № 1108/13/84-16. Більше того, у цьому листі спеціалісти Міністерства вирішили дилему: як саме оплачувати відрядження лікаря до дитячого табору.

Справа в тому, що відповідно до ч. 4 ст. 121 КЗпП працівникам, які направлені у службове відрядження, оплата праці за виконану роботу здійснюється відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, і розмір такої оплати праці не може бути нижчим середнього заробітку.

Абзац 2 п. 13 Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59 (далі — Інструкція № 59), доповнює вказану законодавчу норму: працівнику, який направлений у службове відрядження, оплата праці за виконану роботу здійснюється за всі робочі дні тижня за графіком, установленим за місцем постійної роботи, та відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, і розмір такої оплати праці не може бути нижчим середнього заробітку.

Тобто для того, щоб правильно оплатити роботу працівника за період відрядження, треба порівняти суму середньоденного заробітку і денного заробітку відповідно до умов трудового договору.

Увага! Якщо денний заробіток вище середньоденної зарплати, то дні відрядження оплачують виходячи з денного заробітку (тобто як звичайні робочі дні). Якщо ж середньоденна зарплата перевищує денний заробіток — оплачуємо відрядження за середньоденним заробітком.

Водночас п. 3 постанови № 323 говорить про те, що за місцем основної роботи працівникам, супроводжуючим та відрядженим для роботи з дітьми в місця відпочинку і оздоровлення, зберігається середня заробітна плата, виплачуються добові та компенсуються інші витрати за нормами і в порядку, встановленому законодавством України. З цієї норми випливає, що більше середнього заробітку виплачувати не можна, а отже ніяких порівнянь робити не слід.

Це не так! У згаданому вище листі від 08.08.2016 р. 1108/13/84-16 Мінсоцполітики зауважило, що закони мають вищу юридичну силу, ніж постанови Кабміну. Тому слід використовувати норми КЗпП. Отже оплачувати роботу відрядженого до табору лікаря слід або за середньоденним або за денним заробітком в залежності від того, яка з цих величин більша.

Тепер перейдемо до питання збереження трудових гарантій відрядженого лікаря на роботі за сумісництвом. У Законі № 375 для сумісників законодавці не передбачили гарантію щодо збереження місця роботи і середнього заробітку. Інструкція № 59 також не передбачає збереження заробітку за двома місцями роботи, якщо працівника направлено у відрядження тільки з основного місця роботи. Це підтверджує Мінсоцполітики у листі від 12.09.2016 р. № 1293/13/84-16, говорячи про те, що чинним законодавством не передбачено, наприклад, збереження місця роботи чи надання працівнику відпустки без збереження заробітної плати на роботі за сумісництвом у випадку, коли за основним місцем роботи він перебуває у відрядженні. У такому випадку на підставі довідки або копії наказу (розпорядження) про направлення працівника у відрядження за основним місцем роботи, на роботі за сумісництвом в табелі обліку робочого часу можна зробити відмітку «І» — Інші причини неявок.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі