Теми статей
Обрати теми

Інженер з охорони праці у закладі позашкільної освіти: встановлюємо тарифний розряд

Меренкова Світлана, головний бухгалтер і начальник відділу бухгалтерського обліку та фінансово-господарського забезпечення Головного управління Держпраці у Харківській області
До закладу позашкільної освіти на посаду інженера з охорони праці приймається працівник, який має вищу профільну освіту (диплом спеціаліста) та стаж роботи на цій посаді більше 1 року. Який тарифний розряд слід установити зазначеному працівнику?

Перш ніж відповісти на поставлене запитання, нагадаємо, що згідно із абз. 1 ст. 15 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.92 р. № 2694-XII на підприємствах, в установах та організаціях з кількістю працюючих 50 і більше осіб роботодавець створює службу охорони праці відповідно до типового положення, що затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у цій сфері. Відповідно до абз. 4 ст. 15 цього Закону керівники та спеціалісти служби охорони праці за своєю посадою і заробітною платою прирівнюються до керівників і спеціалістів основних виробничо-технічних служб.

Зауважимо, що посаду інженера з охорони праці передбачено п. 4.38 Типових штатних нормативів позашкільних навчальних закладів, затверджених наказом МОНмолодьспорту від 31.10.2012 р. № 1230. Така посада вводиться за нормативами, але не більше 1 штатної одиниці на заклад.

Посадові оклади працівникам закладів освіти установлюють відповідно до наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557.

Так, згідно з додатком 11 до цього наказу для інженера з охорони праці та інших фахівців закладів освіти залежно від кваліфікаційної категорії передбачені такі тарифні розряди:

• провідний — 10-й тарифний розряд;

• I категорії — 9-й тарифний розряд;

• II категорії — 8-й тарифний розряд;

• без категорії — 7-й тарифний розряд.

Зауважимо, що при встановленні кваліфікаційних категорій слід використовувати Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності», затверджений наказом Мінпраці від 29.12.2004 р. № 336 (далі — Довідник № 336). Відповідно до цього Довідника інженер з охорони праці належить до професіоналів. Для осіб, які обіймають цю посаду, установлюються такі кваліфікаційні вимоги:

провідний інженер з охорони праці: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст); стаж роботи за професією інженера з охорони праці I категорії — не менше 2 років;

інженер з охорони праці I категорії: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст); для магістра — без вимог до стажу роботи, спеціаліста — стаж роботи за професією інженера з охорони праці II категорії — не менше 2 років;

інженер з охорони праці II категорії: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст); стаж роботи за професією інженера з охорони праці — не менше 1 року;

інженер з охорони праці: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст) без вимог до стажу роботи.

Присвоєння кваліфікаційних категорій працівникам здійснюють комісії з проведення кваліфікаційної атестації (п. 10 Загальних положень Довідника № 336). Порядок присвоєння кваліфікаційної категорії може регламентуватися положенням, яке приймається в закладі освіти як додаток до колективного договору або затверджується керівником за погодженням з профспілковим органом, відповідно до якого можливе створення комісії для вирішення вищевказаних питань (див. лист Мінпраці від 29.09.2010 р. № 299/13/116/10).

Отже, у ситуації, що розглядається, при прийнятті на роботу інженера з охорони праці, який має вищу профільну освіту (диплом спеціаліста) та стаж роботи на зазначеній посаді більше 1 року, комісія з кваліфікаційної атестації може прийняти рішення щодо встановлення йому II кваліфікаційної категорії і, відповідно, 8-го тарифного розряду за ЄТС.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі