Теми статей
Обрати теми

На початку року укладено додаткову угоду: на яку суму оприлюднити звіт про виконання договору

Дуброва Ярослава, консультант з публічних закупівель
Наприкінці грудня 2017 року була підписана додаткова угода на продовження дії договору на час, необхідний для проведення процедури закупівлі на початку 2018 року. В січні 2018 року була укладена інша додаткова угода на суму, що не перевищує 20 % суми, визначеної у договорі, укладеному в попередньому році. Чи враховувати суму додаткової угоди, укладеної у січні 2018 року (на суму 20 %), під час оприлюднення звіту про виконання договору?

Як передбачено п. 8 ч. 4 ст. 36 Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 р. № 922-VIII (далі — Закон № 922), істотні умови договору про закупівлю не можуть змінюватися після його підписання до виконання зобов’язань сторонами в повному обсязі. Поряд з цим у згаданому пункті передбачені випадки, коли замовник має право змінити істотні умови договору. Зокрема, один з таких винятків стосується зміни умов у зв’язку із застосуванням положень ч. 5 ст. 36 Закону № 922.

Так, відповідно до ч. 5 ст. 36 Закону № 922 дія договору про закупівлю може продовжуватися на строк, достатній для проведення процедури закупівлі на початку наступного року, в обсязі, що не перевищує 20 % суми, визначеної в договорі, укладеному в попередньому році, якщо видатки на цю мету затверджено в установленому порядку.

Як знаємо, строк дії договору — це одна з його істотних умов.

Зазначимо, що строком є певний період у часі, зі спливом якого пов’язана дія чи подія, яка має юридичне значення. Це визначено в ч. 1 ст. 251 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV (далі — ЦКУ).

При цьому ч. 1 ст. 651 ЦКУ передбачено, що зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.

У разі зміни договору зобов’язання сторін змінюються відповідно до змінених умов щодо предмета, місця, строків виконання тощо (ч. 1 ст. 653 ЦКУ).

При цьому згідно з ч. 3 ст. 653 ЦКУ в разі зміни або розірвання договору зобов’язання змінюється або припиняється з моменту досягнення домовленості про зміну або розірвання договору, якщо інше не встановлено договором чи не обумовлено характером його зміни.

Разом з тим відповідно до ч. 1 ст. 654 ЦКУ зміна або розірвання договору вчиняється в такій самій формі, що й договір, який змінюється або розривається, якщо інше не встановлено договором або законом чи не випливає із звичаїв ділового обороту.

З огляду на зазначене, застосовуючи положення Закону № 922 щодо внесення змін до строку дії договору згідно з ч. 5 ст. 36 цього Закону, сторони не тільки змінюють сам строк, продовжуючи його, а й змінюють інші умови договору, а саме: збільшують обсяг закупівлі в межах 20 % від загальної суми договору (з урахуванням усіх попередніх змін) та збільшують кількість товару (або обсяг послуг чи робіт).

Таким чином, після підписання додаткової угоди договір продовжує свою дію, а сторони шляхом підписання такої угоди відповідно до ч. 5 ст. 36 Закону № 922 беруть на себе додаткові зобов’язання щодо поставки та оплати.

При цьому, як передбачено ч. 1 ст. 10 Закону № 922, замовник самостійно та безоплатно через авторизовані електронні майданчики оприлюднює на веб-порталі Уповноваженого органу в порядку, встановленому цим органом та Законом № 922, інформацію про закупівлю, зокрема звіт про виконання договору. Строк оприлюднення такого звіту — протягом трьох днів з дня закінчення строку дії договору, виконання договору або його розірвання.

З огляду на зазначене, якщо замовник застосовує п. 8 ч. 4 ст. 36, ч. 5 ст. 36 Закону № 922 та вносить відповідні зміни до договору про закупівлю, то обов’язок оприлюднення звіту про виконання договору настає тоді, коли буде закінчено строк його дії, виконано договір або його розірвано, з урахуванням внесених змін. Тобто, розглядаючи питання про виконання договору для оприлюднення зазначеного звіту, варто враховувати суму додаткової угоди на 20 %.

Чим загрожує неоприлюднення такого звіту? З цього приводу нагадаємо, що відповідно до ч. 1 ст. 16414 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X за неоприлюднення або порушення порядку оприлюднення інформації про закупівлі відповідно до вимог законодавства передбачено накладення штрафу на службових (посадових), уповноважених осіб від 700 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (на сьогодні це від 11900 до 17000 грн.).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі