Теми статей
Обрати теми

«50 + 50»: надбавка за складність & доплата за суміщення

Коновал Світлана, головний спеціаліст відділу оплати праці у бюджетній сфері Департаменту заробітної плати і умов праці
Соцпрацівникові відділення соціальної допомоги вдома терцентру встановлена надбавка за складність, напруженість у роботі в розмірі 50 %. Чи можна цьому працівникові додатково встановити доплату за суміщення професій (за вакантною посадою) у розмірі 50 %? Чи не буде це порушенням законодавства?

Умови і розміри оплати праці працівників установ соціального захисту, у тому числі і працівників територіального центру соціального обслуговування (далі — терцентру), визначаються відповідно до Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я і установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом Мінпраці і Мінохоронздоров’я від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Так, згідно з п. 4.4 цих Умов працівникам соціальної сфери можуть установлюватися надбавки в розмірі до 50 % посадового окладу (ставки заробітної плати, тарифної ставки): за високі досягнення в праці; за виконання особливо важливої роботи (на строк її виконання); за складність і напруженість у роботі. Граничний розмір зазначених надбавок для одного працівника не повинен перевищувати 50 % посадового окладу. При цьому в разі несвоєчасного виконання завдань, погіршення якості роботи і порушення трудової дисципліни розмір цих надбавок може бути зменшений або вони можуть бути скасовані.

Відзначимо, що конкретний розмір надбавки за складність і напруженість у роботі працівникам установи встановлюється керівником за узгодженням з профкомом у межах фонду заробітної плати.

Що стосується конкретних умов, розмірів і порядку встановлення (зменшення розміру, відміни) цієї надбавки, то вони мають бути обумовлені в колективному договорі установи або в окремому Положенні як додаток до колективного договору.

Також п.п. 3.1.1 Умов № 308/519 передбачено, що професіоналам, спеціалістам, технічним службовцям і робітникам, які виконують у тому ж закладі, установі разом зі своєю основною роботою додаткову роботу за іншою професією (вакантною посадою), здійснюється доплата за суміщення професій (посади) в розмірі до 50 %. Ця доплата розраховується від посадового окладу за основною посадою. Головна умова — доплату можна встановити в межах економії за вакантною посадою. На цьому Мінпраці акцентувало увагу в листах від 25.03.2010 р. № 319/13/84-10 і від 07.09.2010 р. № 784/13/84-10 (ср. ). Тому, наприклад, якщо тарифний розряд (оклад) за вакантною (суміщуваною) посадою вищий, ніж за основною, доплату слід розраховувати від посадового окладу (тарифного розряду) за основною посадою.

Одночасно встановлювати (виплачувати) надбавку за складність, напруженість роботи і доплату за суміщення посад (професій) можна. Адже доплата і надбавка встановлюється за різними підставами і окремо одна від одної. Це підтверджено листом Мінсоцполітики від 05.01.11 р. № 4/13/84-11. При цьому за рішенням керівника установи кожна з таких виплат може встановлюватися в максимальному розмірі — 50 % посадового окладу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі