Теми статей
Обрати теми

«Наукова» надбавка працівникові НДІ

Меренкова Світлана, головний бухгалтер — начальник відділу бухгалтерського обліку та фінансово-господарського забезпечення Головного управління Держпраці в Харківській області
Науково-дослідний інститут (НДІ) вищого навчального закладу IV рівня акредитації не включений у Державний реєстр наукових установ, яким надається підтримка держави. Чи можна встановити науковцеві такого НДІ надбавку за стаж наукової роботи?

Обчислення стажу наукової роботи для виплати надбавки науковцям проводиться згідно з постановою КМУ «Про затвердження Порядку виплати надбавки за стаж наукової роботи» від 14.04.2004 р. № 494 (далі — постанова № 494). Зверніть увагу: з 01.01.2018 р. набрали чинності зміни, внесені постановою КМУ від 12.04.2017 р. № 248, які уточнюють і актуалізують постанову № 494, а також Перелік посад (науково-педагогічних) науковців установ, організацій, підприємств, вищих навчальних закладів, перебування на яких надає право на призначення пенсії та виплату грошової допомоги у разі виходу на пенсію відповідно до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», затверджений постановою КМУ від 04.03.2004 р. № 257 (далі — Перелік № 257).

Отже, п. 2 постанови № 494 передбачено, що її дія поширюється на наукових співробітників державних наукових установ і організацій, вищих навчальних закладів (університетів, академій, інститутів*, далі — ВНЗ), держпідприємств, які пройшли атестацію згідно із Законом України «Про наукову і науково-технічну діяльність» від 26.11.2015 р. № 848 (далі — Закон № 848).

* У цій нормі ВНЗ III — IV рівня акредитації замінили на університети, академії, інститути для синхронізації із Законом України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 р. № 1556-VII. — Прим. ред.

Також згідно з п. 1 Порядку виплати надбавки за стаж наукової роботи, затвердженого постановою № 494 (далі — Порядок № 494), «наукова» надбавка виплачується:

— науковцям державних наукових установ, організацій і ВНЗ, які працюють на посадах, указаних у Переліку № 257;

— особам, які працюють за професіями, визначеними розділі 2 (Професіонали) Національного класифікатора України ДК 003: 2010, в наукових підрозділах державних наукових установ та організацій, ВНЗ і державних підприємств, які пройшли державну атестацію згідно із Законом № 848, за умови, що вони займаються та/або є організаторами наукової і науково-технічної діяльності.

Стосовно атестації наукових установ зазначимо таке.

Згідно з ч. 1 ст. 11 Закону № 848 для наукових установ державної, комунальної форм власності, а також наукових установ, у статутних капіталах яких є частка, що належить державі, державна атестація проводиться обов’язково не рідше за один раз на 5 років, для новостворених — не пізніше ніж через 3 роки після створення.

Водночас положення ч. 1 ст. 12 Закону № 848 пропонують проводити державну атестацію науковим установам усіх форм власності, якщо вони включені або претендують на включення в Державний реєстр наукових установ, яким надається підтримка держави, підлягають державній атестації (далі — Держреестр).

Важливо! Законодавством не встановлений взаємозв’язок між установленням «наукової» надбавки і включенням наукової установи в Держреєстр.

Зазначимо, що з п. 16 ч. 1 ст. 1 і ч. 16 ст. 7 Закону № 848 випливає, що НДІ належить до наукових установ, зокрема виробничо-орієнтованих.

Розмір «наукової» надбавки залежить від стажу наукової служби (п. 3 Порядку № 494):

— більше 3 років — 10 % посадового окладу;

— більше 10 років — 20 % посадового окладу;

— більше 20 — 30 % посадового окладу.

У «науковий» стаж зараховується (п. 2 Порядку № 484):

1) час роботи осіб за професіями, визначеними у розділі 2 (Професіонали) Національного класифікатора України ДК 003: 2010, у наукових підрозділах державних наукових установ та організацій, ВНЗ і державних підприємств, які пройшли державну атестацію;

2) стаж державної служби;

3) час роботи, вказаний у ст. 35 Закону № 848:

3.1) на посадах науковців, визначених ст. 31 Закону № 848;

3.2) на посадах науково-педагогічних працівників ВНЗ, визначених у Законі України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 р. № 1556-VII;

3.3) осіб, які мають науковий ступінь за спеціальністю відповідно до групи спеціальностей галузі науки, за якою присуджений науковий ступінь, з дня заняття посади за цією спеціальністю;

3.4) наукових (науково-педагогічних) працівників на посадах, зазначених у ст. 118 КЗпП, якщо цій роботі безпосередньо передувала і після неї слідувала робота, передбачена в пп. 3.1 — 3.3;

3.5) на посадах науково-викладацького складу Національної школи суддів України;

3.6) час навчання в аспірантурі, ад’юнктурі чи докторантурі за денною (очною) формою навчання випускникам аспірантури, ад’юнктури, докторантури;

3.7) час навчання в аспірантурі (докторські програми) третього рівня вищої освіти та наукової роботи за спеціальністю за кордоном, за умови збереження громадянства, сплати страхових внесків відповідно до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI та перерви між завершенням навчання (роботи) за кордоном та відновленням навчання (роботи) в Україні не більше трьох місяців;

3.8) час наукового стажування, у тому числі в іноземній науковій установі (ВНЗ), за умови сплати страхових внесків.

Таким чином, за наявності необхідного стажу науковець Науково-дослідного інституту вищого навчального закладу IV рівня акредитації має право на «наукову» надбавку незалежно від включення НДІ в Держреєстр.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі