Теми статей
Обрати теми

Рішення про місцеві програми

Маркович Галина, експерт з фінансових питань, заслужений економіст України, кандидат економічних наук
Чи можна затверджувати місцеву програму соціального захисту окремих категорій населення та програму розвитку житлово-комунального господарства та благоустрою тим самим рішенням, що й бюджет?

Ні, не можна. Такі програми повинні затверджуватися окремим рішенням місцевої ради. Пояснимо чому.

Почнемо з того, що згідно із Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР до компетенції сільських, селищних та міських рад належить:

— затвердження програм соціально-економічного та культурного розвитку відповідних адміністративно-територіальних одиниць та цільових програм (п. 22 ч. 1 ст. 26 цього Закону);

— затвердження місцевого бюджету, внесення змін до нього; затвердження звіту про виконання відповідного бюджету (п. 23 ч. 1 ст. 26 цього Закону).

Відповідно до п. 45 ч. 1 ст. 2 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ) рішення про місцевий бюджет — нормативно-правовий акт Верховної Ради АР Крим чи відповідної місцевої ради, виданий в установленому порядку, що затверджує місцевий бюджет та визначає повноваження відповідно Ради міністрів АР Крим, місцевої державної адміністрації або виконавчого органу місцевого самоврядування здійснювати виконання місцевого бюджету протягом бюджетного періоду.

Статтею 91 БКУ передбачено, що з усіх місцевих бюджетів можуть здійснюватися видатки на фінансування місцевих програм, зокрема:

— щодо соціального захисту та соціального забезпечення (п. 3 ч. 1);

— щодо розвитку житлово-комунального господарства та благоустрою населених пунктів (п. 5 ч. 1);

— культурно-мистецьких (п. 6 ч. 1);

— з розвитку фізичної культури і спорту (п. 8 ч. 1);

— щодо природоохоронних заходів місцевого значення (п. 13 ч. 1);

— підтримки будівництва (реконструкції) житла для окремих категорій громадян (п. 203 ч. 1);

— інших програм, пов’язаних з виконанням власних повноважень, затверджених відповідною місцевою радою згідно із законом (п. 21 ч. 1).

Отже, у місцевому бюджеті можуть передбачатися кошти на виконання місцевих програм, затверджених відповідною радою. Підставою для включення до проекту бюджету коштів на реалізацію місцевої програми є рішення місцевої ради про її затвердження.

Тобто відповідна місцева програма має бути затверджена окремим рішенням ради до прийняття рішення про місцевий бюджет.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі