Теми статей
Обрати теми

Використання залишків спецфонду на потреби загального фонду

Маркович Галина, експерт з фінансових питань, заслужений економіст України, кандидат економічних наук
Чи можна залишки коштів на початок року за спеціальним фондом спрямовувати на видатки за загальним фондом?

Відповідно до ч. 4 ст. 23 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ) витрати спеціального фонду бюджету мають постійне бюджетне призначення, яке дає право провадити їх виключно в межах і за рахунок фактичних надходжень спеціального фонду бюджету (з дотриманням вимог ч. 2 ст. 57 БКУ).

Частиною 9 ст. 78 БКУ передбачено, що ведення бухгалтерського обліку виконання місцевих бюджетів та порядок закриття рахунків місцевих бюджетів після закінчення бюджетного періоду здійснюються з урахуванням положень ст. 56 і 57 БКУ.

Згідно із ч. 2 ст. 57 БКУ органи Казначейства на кінець бюджетного періоду зберігають залишки коштів на рахунках спеціального фонду для покриття відповідних витрат у наступному бюджетному періоді з урахуванням їх цільового призначення. У разі відсутності відповідних бюджетних призначень на наступний бюджетний період залишки коштів спеціального фонду перераховуються до загального фонду.

Отже, якщо немає потреби у використанні коштів за відповідним напрямком, залишок таких коштів може бути перерахований до загального фонду місцевого бюджету. При цьому вони втрачають своє цільове призначення і використовуються відповідно до рішень місцевої ради на видатки загального фонду бюджету.

На видатки загального фонду можуть спрямовуватися і власні надходження бюджетних установ.

Порядком складання, розгляду, затвердження та основними вимогами до виконання кошторисів бюджетних установ, затвердженими постановою КМУ від 28.02.2002 р. № 228 (далі — Порядок), передбачено, що:

— видатки спеціального фонду кошторису за рахунок власних надходжень плануються у такій послідовності: за встановленими напрямами використання, на погашення заборгованості установи з бюджетних зобов’язань за спеціальним та загальним фондом кошторису та на проведення заходів, пов’язаних з виконанням основних функцій, які не забезпечені (або частково забезпечені) видатками загального фонду (п. 23 Порядку);

— видатки спеціального фонду кошторису здійснюються у послідовності, передбаченій п. 23 для їх планування (п. 49 Порядку);

— установи мають право використовувати протягом поточного бюджетного періоду залишки бюджетних коштів, що утворилися на початок року на рахунках спеціального фонду, для здійснення видатків бюджету або надання кредитів з бюджету, передбачених у кошторисах на поточний рік (п. 49 Порядку).

Отже, зробимо висновок: залишки коштів на початок року за спеціальним фондом можуть спрямовуватися на видатки загального фонду бюджету у порядку, визначеному законодавством.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі