Теми статей
Обрати теми

Відпустка керівника підрозділу сприяння працевлаштуванню

Жиленко Катерина, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
У ВНЗ ІІ рівня акредитації передбачена посада керівника підрозділу сприяння працевлаштуванню випускників. Чи відноситься ця посада до педагогічних? Чи можна такому працівнику надати щорічну основну відпустку тривалістю до 56 календарних днів або він може розраховувати лише на відпустку 24 календарних дні?

Для початку визначимося із самим підрозділом сприяння працевлаштуванню студентів та випускників. Він створюється у структурі вищого навчального закладу (далі — ВНЗ) в межах встановленої чисельності працівників ВНЗ. Заклад розробляє власне положення, що затверджується його керівником, на підставі Типового положення про підрозділ вищого навчального закладу щодо сприяння працевлаштуванню студентів і випускників, затвердженого наказом МОН від 27.04.2011 р. № 404.

Фінансування заходів підрозділу сприяння працевлаштуванню студентів та випускників (тренінги, семінари-практикуми, дні кар’єри, науково-практичні конференції тощо) здійснюється за рахунок коштів ВНЗ на підставі кошторису, затвердженого керівником закладу, в установленому законодавством порядку та також інших джерел, не заборонених законодавством України.

Керівництво підрозділом здійснює начальник, який призначається на посаду та звільняється з посади наказом керівника ВНЗ та організовує свою діяльність відповідно до чинного законодавства України.

Так, Типовими штатними нормативами вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації, затвердженими наказом МОН від 23.01.2014 р. № 60, передбачений підрозділ у такому складі:

— керівник підрозділу сприяння працевлаштуванню випускників навчального закладу у кількості 1 на навчальний заклад;

— фахівець з профорієнтації випускників навчального закладу (провідний, I, II категорій, без категорії) — 1 фахівець на кожні 500 студентів, курсантів, які навчаються за денною формою навчання, але не більше 2 посад на навчальний заклад.

Чи відносяться вони до педагогічних, зокрема посада керівника підрозділу сприяння працевлаштуванню? Перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затверджений постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963, не містить зазначеної посади. Отже, такий працівник не належить до педагогічних.

Тепер розберемося з відпусткою. Згідно з ч. 1 ст. 6 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) щорічна основна відпустка надається працівникам тривалістю не менш як 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік, що відлічується з дня укладення трудового договору.

Відповідно до ч. 6 ст. 6 Закону про відпустки керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам надається щорічна основна відпустка тривалістю до 56 календарних днів у порядку, затвердженому Кабміном. Ідеться про Порядок надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам, затверджений постановою КМУ від 14.04.97 р. № 346 (далі — Порядок № 346).

Зауважимо, що у цьому Порядку посада керівника підрозділу сприяння працевлаштуванню випускників не вказана. Отже, на відпустку до 56 днів такий працівник права не має. Також спеціалісти Мінсоцполітики у своїх листах від 24.02.2016 р. № 54/13/116-16 та від 14.09.2016 р. № 497/13/116-16 зазначали: щорічна основна відпустка працівників, не передбачених додатком до Порядку № 346, має становити 24 календарних дні.

Висновок: керівнику підрозділу сприяння працевлаштуванню випускників слід надавати щорічну основну відпустку тривалістю 24 календарних дні. На відпустку тривалістю до 56 календарних днів такий працівник права не має.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі