Теми статей
Обрати теми

Участь викладачів у роботі приймальної комісії вишу: як оплатити їх працю

Остапчук Олександр, експерт з питань оплати праці
Викладачі вишу I — II рівнів акредитації протягом липня 2018 року виконують обов’язки членів приймальної комісії вишу. Як здійснювати оплату їх праці за цей період? Чи правомірно залучити педагогічного працівника до роботи у приймальній комісії, якщо він перебуває у щорічній відпустці?

Відповідно до ст. 38 Закону України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 р. № 1556-VII такий робочий орган, як приймальна комісія, створюється у вищому навчального закладі (виш) задля вирішення поточних питань його діяльності. Згідно з п. 1.1 Примірного положення про приймальну комісію вищого навчального закладу України, затвердженого наказом МОНмолодьспорту від 09.01.2013 р. № 12 (далі — Примірне положення), приймальна комісія вишу утворюється для проведення прийому вступників на навчання. Строк її повноважень складає 1 рік.

Склад приймальної комісії вишу затверджується наказом його керівника, який є головою комісії.

До складу приймальної комісії входять (п. 1.3 Примірного положення):

заступник (заступники) голови приймальної комісії;

відповідальний секретар приймальної комісії;

заступники відповідального секретаря приймальної комісії;

уповноважена особа приймальної комісії з питань прийняття та розгляду електронних заяв;

члени приймальної комісії (директори інститутів, декани факультетів, керівники структурних підрозділів);

— представники профспілкових організацій, органів студентського самоврядування.

Заступником голови приймальної комісії є проректор (заступник директора) або керівник (начальник) структурного підрозділу. Відповідальний секретар приймальної комісії та його заступники призначаються наказом керівника вишу з числа провідних науково-педагогічних (педагогічних) працівників цього вишу.

До складу приймальної комісії не дозволяється вводити осіб, діти яких вступають до цього вишу у поточному році. Список працівників, які допускаються до роботи для забезпечення діяльності приймальної комісії та її підрозділів, затверджується наказом керівника вишу з числа науково-педагогічних (педагогічних) працівників та навчально-допоміжного персоналу вишу.

Щоб здійснити функції та завдання приймальної комісії, у її складі утворюються такі підрозділи: предметні екзаменаційні комісії; комісії для проведення співбесід; фахові атестаційні комісії; у разі потреби — відбіркова комісія. Наказ про склад цих підрозділів приймальної комісії видається до 1 березня.

Зауважимо, що педагогічні працівники закладу, у тому числі й викладачі під час канікул, що не збігаються з їх черговою відпусткою, можуть залучатися до педагогічної та організаційної роботи в межах часу, що не перевищує їх навчального навантаження до початку канікул. Це передбачено п. 25 Типових правил внутрішнього розпорядку для працівників державних навчально-виховних закладів, затверджених наказом Міносвіти від 20.12.93 р. № 455.

Участь викладачів у роботі приймальної комісії слід розглядати як виконання ними одного з видів організаційної роботи, визначеної Переліком основних видів організаційної роботи педагогічних і науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів, затвердженим наказом МОН від 07.08.2002 р. № 450.

Оплата праці педагогічних працівників вишу I — II рівнів акредитації за час роботи в період канікул провадиться з розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації, що передувала початку канікул. Це передбачено п. 88 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Якщо ж кількість відпрацьованих годин буде більшою, ніж передбачено тарифікацією, то таким працівникам здійснюється додаткова оплата відповідно до примітки 5 до п. 14 Інструкції № 102, тобто погодинно. Саме зазначеною приміткою передбачено застосування для оплати праці голів та членів державних екзаменаційних комісій вишу I — II рівнів акредитації ставок погодинної оплати, визначених цим пунктом Інструкції № 102. Розміри цих ставок наведені у додатку 16 до наказу Міністерства освіти і науки «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557.

При цьому слід урахувати, що якщо є необхідність залучити до роботи у приймальній комісії педпрацівника, який перебуває у щорічній відпустці, то його спочатку потрібно відкликати із відпустки. Механізм та підстави відкликання із щорічної відпустки закладені до ст. 12 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР. Так, відкликати працівників із щорічної відпустки можливо у таких випадках:

для відвернення стихійного лиха, виробничої аварії або негайного усунення їх наслідків;

для відвернення нещасних випадків, простою, загибелі або псування майна закладу;

в інших випадках, передбачених законодавством.

Але навіть за наявності таких причин відкликати працівника зі щорічної відпустки можна лише за його письмової згоди на таке відкликання. Якщо працівник не надав згоду на відкликання зі щорічної відпустки, то керівництво навчального закладу не має права залучати його до роботи, у тому числі у приймальній комісії.

Отже, залучати педагогічних (науково-педагогічних працівників) до участі у роботі приймальної комісії у період щорічної відпустки без відкликання з такої відпустки неправомірно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі