Теми статей
Обрати теми

Інформаційна сторінка

Індекс інфляції у травні 2018 року — 100,0 %

За повідомленням Держслужби статистики, індекс споживчих цін (індекс інфляції) у травні 2018 року щодо квітня становив 100,0 %.

Відсужена працівником зарплата: хто, як і в які строки сплачує ПДФО

Працівник відсудив у роботодавця компенсацію середньої зарплати за період затримки розрахунку при звільненні: хто і коли сплачує ПДФО?

Податковий агент, який нараховує оподатковуваний дохід платникові податків, зобов’язаний утримувати ПДФО і ВЗ з такої суми доходу.

Водночас якщо оподатковуваний дохід нараховується податковим агентом і не виплачується, то податок слід перерахувати до бюджету в місячний податковий період (п.п. 168.1.5 ПКУ).

ДФС в ІПК від 01.06.2018 р. № 2430/6/99-99-13-02-03-15/ІПК відзначає, що дохід працівника у вигляді суми середньої зарплати за час затримки розрахунку при звільненні, обкладається податковим агентом на загальних підставах.

Це означає, що роботодавець, який програв суд, навіть якщо він не виплатив дохід працівникові, все одно повинен перерахувати ПДФО і ВЗ до бюджету в місячний податковий період, який обчислюється з моменту нарахування доходу за рішенням суду.

З 1 липня змінюється розмір прожиткового мінімуму

Нагадуємо, що з 1 липня 2018 року розмір прожиткового мінімуму (ПМ) складає:

— загальний показник — 1777 грн.;

— дітям до 6 років — 1559 грн.;

— дітям у віці від 6 до 18 років — 1944 грн.;

працездатним особам — 1841 грн.;

— особам, які втратили працездатність, — 1435 грн.

Новий розмір ПМ слід ураховувати при проведенні індексації грошових доходів населення. Згідно з п. 4 Порядку проведення індексації грошових доходів населення індексації підлягають доходи населення в межах ПМ, установленого для відповідних соціальних і демографічних груп населення. Тобто з 1 липня індексація зарплати проводиться в межах доходу 1841 грн.

Крім того, новий розмір ПМ необхідно враховувати при утриманні аліментів. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути менше 50 % ПМ для дитини відповідного віку. У зв’язку з цим розмір аліментів з 1 липня складе:

— для дітей у віці до 6 років — не менше 779,50 грн. (1559 грн. х 50 %);

— для дітей у віці від 6 до 18 років — не менше 972 грн. (1944 грн. х 50 %).

Без змін залишаються:

— розмір мінімальної зарплати — 3723 грн.;

— розмір мінімального ЄСВ — 819,06 грн.;

— максимальна величина доходу застрахованої особи, на яку нараховується ЄСВ, — 55845 грн.;

— максимальний розмір нарахованого ЄСВ — 12285,90 грн. (55845 грн. х 22 %) або 4696,56 грн. (55845 грн. х 8,41 %) при нарахуванні ЄСВ на зарплату працівника-інваліда, якщо роботодавцем є юрособа;

— розмір ПСП;

— граничний розмір доходу, який надає право на отримання ПСП;

— граничний розмір добових;

— сума неоподатковуваного доходу у вигляді подарунків;

— сума нецільової благодійної допомоги;

— ставка податку на нерухоме майно;

— ставки єдиного податку:

для платників єдиного податку 1 групи — до 176,20 грн. (до 10 % від прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 1 січня 2018 року);

для платників єдиного податку 2 групи — до 744,60 грн. (до 20 % від мінімальної зарплати на 1 січня 2018 року).

Працівник виконав доручену йому роботу: чи може він швидше піти з роботи?

На це запитання відповіло Держпраці в Хмельницкій області (http://km.dsp.gov.ua).

Так, виконання норми праці за коротший час або її перевиконання має компенсуватися працівнику у вигляді підвищеної оплати праці, але не дає йому права залишати робоче місце до закінчення робочого часу.

Нормальна тривалість робочого часу відповідно до ст. 50 КЗпП не може перевищувати 40 годин на тиждень.

Час початку і закінчення щоденної роботи (зміни) передбачається правилами внутрішнього трудового розпорядку та графіками змінності відповідно до законодавства.

Згідно зі ст. 139 КЗпП працівники зобов’язані працювати чесно і сумлінно, своєчасно і точно виконувати розпорядження власника або уповноваженого ним органу, додержувати трудової і технологічної дисципліни тощо. Залишення робочого місця до закінчення робочого часу, незалежно від факту дострокового виконання планового завдання, є порушенням трудової дисципліни, яке може тягнути за собою дисциплінарну відповідальність.

Водночас виконання норми праці за коротший час або її перевиконання має компенсуватися працівнику у вигляді підвищеної оплати праці.

Якщо з певних причин працівнику необхідно залишати робоче місце раніше встановленого часу, він може звернутися до роботодавця із проханням щодо встановлення йому неповного робочого часу із оплатою за фактично виконану роботу відповідно до ст. 56 КЗпП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі