Теми статей
Обрати теми

За яким КЕКВ оплатити за навчання з охорони праці

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
За яким КЕКВ слід здійснювати оплату за навчання з охорони праці працівників, яким після проходження курсів буде видане посвідчення встановленого зразка про проходження цих курсів: 2240 чи 2282?

Проведення навчання з охорони праці здійснюється відповідно до вимог Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26.01.2005 р. № 15 (далі — Типове положення № 15).

Вимоги Типового положення № 15 є обов’язковими для виконання усіма центральними, місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, бюджетними установами та суб’єктами господарювання незалежно від форми власності та видів діяльності.

Суб’єкт господарювання, який має намір проводити навчання з питань охорони праці працівників інших суб’єктів господарювання, надає територіальному органу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сферах промислової безпеки, охорони праці, декларацію відповідності його матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки (п. 1.5 Типового положення № 15).

Згідно із п. 3 Типового положення № 15 формою перевірки знань працівників з питань охорони праці є тестування, залік або іспит. Тестування проводиться комісією за допомогою технічних засобів (автоекзаменатори, модульні тести тощо), залік або іспит — за екзаменаційними білетами у вигляді усного або письмового опитування.

Результат перевірки знань з питань охорони праці оформлюється протоколом засідання комісії з перевірки знань з питань охорони праці.

Особам, які під час перевірки знань з охорони праці виявили задовільні результати, видається посвідчення про перевірку знань з питань охорони праці. Форма такого посвідчення наведена у додатку 2 до Типового положення № 15.

При цьому в протоколі та посвідченні у стислій формі зазначається перелік основних нормативно-правових актів з охорони праці та з безпечного виконання конкретних видів робіт, в обсязі яких працівник пройшов перевірку знань.

Щодо застосування КЕКВ при оплаті навчання Держказначейство надавало роз’яснення у листі від 17.03.2010 р. № 15-04/569-4783. І хоча цей лист було видано у період дії Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Держказначейства від 25.11.2008 р. № 495, що наразі втратила чинність, підхід до вирішення цього питання по своїй суті й досі не змінився. Його цілком можна застосувати й зараз, у період дії Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Мінфіну від 12.03.2012 р. № 333.

Отже, якщо здійснюється оплата:

— участі у короткотермінових семінарах, нарадах, нарадах-навчаннях (у тому числі щодо роз’яснень нової нормативної бази, підготовки та проведення організаційних заходів тощо) слід застосовувати КЕКВ 2240 «Оплата послуг (крім комунальних)»;

— післядипломної підготовки (перепідготовки) кадрів, підвищення кваліфікації кадрів за договорами у закладах, які мають необхідну ліцензію на проведення таких навчань, та/або результатом яких є отримання посвідчення (сертифіката) установленого зразка щодо набуття відповідних професійних навиків, слід застосовувати КЕКВ 2282 «Окремі заходи по реалізації державних (регіональних) програм, не віднесені до заходів розвитку».

У вашому випадку йдеться про навчання, результатом якого є отримання посвідчення установленого зразка про набуття відповідних професійних навиків з охорони праці, тож вважаємо, що слід застосувати КЕКВ 2282 «Окремі заходи по реалізації державних (регіональних) програм».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі