Теми статей
Обрати теми

Інформаційна сторінка

Проект модернізації системи бухобліку в держсекторі на 2018 — 2025 роки

На сайті Мінфіну (https://www.minfin.gov.ua) розміщено проект Стратегії модернізації системи бухгалтерського обліку в державному секторі на 2018—2025 роки.

Завданнями цієї Стратегії є:

— удосконалення нормативно-правової бази з бухобліку та фінзвітності;

— удосконалення системи бухобліку;

— підвищення прозорості та якості фінзвітності;

— удосконалення системи підготовки та підвищення кваліфікації працівників бухгалтерських служб;

— створення та впровадження інформаційно-аналітичної системи ведення бухобліку та складання фінзвітності суб’єктами держсектору.

З метою забезпечення реалізації основних завдань цієї Стратегії передбачається здійснення заходів згідно з додатком до цієї Стратегії, які дадуть змогу виправити недоліки системи бухобліку та підвищити рівень якості та порівнянності фінансової інформації, у тому числі шляхом встановлення єдиних підходів та вимог до організації бухобліку в держсекторі з урахуванням міжнародних стандартів та найкращих світових практик.

ДКСУ подовжила строк підключення до АС «Є-Звітність»

На офіційному веб-сайті Мінфіну (https://www.minfin.gov.ua) розміщено проект наказу Мінфіну «Про затвердження Змін до Порядку складання бюджетної звітності розпорядниками та одержувачами бюджетних коштів, звітності фондами загальнообов’язкового державного соціального і пенсійного страхування».

Проектом наказу передбачено, що форми звітності складаються та подаються із застосуванням автоматизованої системи подання електронної звітності клієнтами Казначейства (АС «Є-Звітність»).

Щоденно на офіційному сайті Казначейства у рубриці «Електронні сервіси» публікується інформація про стан підключення до АС «Є-Звітність» розпорядників бюджетних коштів держбюджету та місцевих бюджетів.

Ця інформація свідчить про низький відсоток підключення та створення особистих електронних кабінетів клієнтів. Основними причинами цього є:

— недостатнє технічне забезпечення та відсутність мережі Інтернет у розпорядників бюджетних коштів нижчого рівня, особливо місцевих бюджетів;

— незадовільна динаміка отримання розпорядниками бюджетних коштів електронних цифрових підписів в акредитованих центрах сертифікації ключів;

— необхідність вдосконалення функціональних можливостей АС «Є-Звітність», яка знаходиться в дослідно-промисловій експлуатації, в частині підтримки електронних цифрових підписів усіх акредитованих центрів сертифікації ключів України.

Враховуючи вищенаведене та відсутність дати набуття чинності змінами до нормативних актів, які регулюють, зокрема, питання складання та подання звітності в електронному вигляді із застосуванням АС «Є-Звітність», Казначейство повідомляє, що терміни підключення до АС «Є-Звітність» та створення особистих електронних кабінетів подовжуються.

Про це повідомила ДКСУ на своєму сайті: http://www.treasury.gov.ua.

З 23 лютого мораторій не поширюється на деякі контролюючі органи

Кабмін постановою від 18.12.2017 р. № 1104 затвердив перелік органів держнагляду (контролю), на які не поширюється дія Закону України «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». До нього потрапили 24 органи держнагляду (контролю), наприклад, такі:

НБУ;

Антимонопольний комітет;

Держаудитслужба;

Держекоінспекція (в частині здійснення контролю за додержанням вимог законодавства щодо екологічної та радіаційної безпеки);

Держлікслужба;

Адміністрація Держспецзв’язку;

Мінприроди;

Держпраці;

Держпродспоживслужба (в частині заходів із здійснення державного ветеринарно-санітарного контролю, держнагляду за дотриманням санітарного законодавства, безпечністю та якістю харчових продуктів, дотриманням законодавства про захист прав споживачів, держнагляду у сферах карантину та захисту рослин);

ДСНС (в частині здійснення контролю стосовно закладів оздоровлення та відпочинку дітей, інтернатних закладів, закладів дошкільної освіти, загальної середньої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, спеціалізованої освіти, а також суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику (у тому числі об’єктів паливно-енергетичного, військово-промислового комплексів, об’єктів підвищеної небезпеки, хімічно-небезпечних об’єктів та об’єктів висотного будівництва);

ДФС;

виконавчі органи з питань державного архітектурно-будівельного контролю сільських, селищних, міських рад;

виконавчі органи міськрад міст обласного значення та сільських, селищних, міських рад ОТГ (в частині заходів із здійснення держконтролю за додержанням законодавства про працю).

Важливо: включені до цього переліку органи отримали право на проведення планових перевірок з 23 лютого. Відповідно, планові заходи держконтролю, які мали відбутися протягом періоду з 01.01.2018 р. по день опублікування зазначеного переліку, проведені бути не могли. Таку позицію висловила Державна регуляторна служба.

Теги новини
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі