Теми статей
Обрати теми

Щодо змін професійних назв робіт медичних працівників

Міністерство соціальної політики України
Лист від 13.02.2018 р. № 248/0/101-18/284

У Департаменті заробітної плати та умов праці розглянуто <…> звернення щодо змін професійних назв робіт медичних працівників і в межах компетенції повідомляється.

Відповідно до Положення про Міністерство соціальної політики України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.06.2015 р. № 423, Мінсоцполітики є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади із забезпечення формування та реалізації державної політики у сферах, зокрема, праці та соціальної політики, та відповідно до покладених на нього завдань, серед іншого, розробляє в установленому порядку Класифікатор професій та готує пропозиції щодо внесення до нього змін.

Разом з тим зазначаємо, що порядок введення нових професійних назв робіт до Класифікатора професій регулюється Положенням про ведення Державного класифікатора ДК 003 «Класифікатор професій» (ДСТУ 3739-98), затвердженим наказом Держстандарту України від 14.05.1998 р. № 314, зокрема, ініціаторами внесення нових професійних назв робіт та інших змін та доповнень до Класифікатора професій виступають міністерства та інші центральні органи виконавчої влади, які забезпечують реалізацію державної політики відповідних видів економічної діяльності, в яких застосовуються певні професійні назви робіт, з одночасним поданням проектів кваліфікаційних характеристик та змістовних обґрунтувань щодо необхідності внесення відповідних змін та доповнень.

Так, за пропозицією МОЗ Зміною № 6 до Класифікатора професій, затвердженою наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі від 26.10.2017 р. № 1542, було скасовано професії «Лікар-терапевт дільничний», «Лікар-терапевт підлітковий», «Лікар-терапевт цехової лікарської дільниці», «Фельдшер з медицини невідкладних станів», «Сестра медична з лікувальної фізкультури», «Сестра медична з масажу», назву професії «Лікар-терапевт» змінено на «Лікар внутрішньої медицини» та внесено до Класифікатора професій нові назви професій «Парамедик», «Інструктор з надання догоспітальної допомоги», «Екстрений медичний технік», «Інструктор з надання першої допомоги», «Асистент ерготерапевта» та «Асистент фізичного терапевта».

За результатами зустрічі МОЗ з представниками Професійної спілки працівників охорони здоров’я України та за пропозицією МОЗ (листи від 21.11.2017 р. № 07.01.23/30635 і від 23.11.2017р. № 07.1.23/30667) було терміново підготовлено проект Зміни № 7 до Класифікатора професій, який затверджено наказом Мінекономрозвитку від 30.11.2017 р. № 1744 в установленому порядку.

Зазначеними Змінами до Класифікатора професій повернуто вилучені назви професій, а також професії «Лікар-терапевт», «Інструктор з трудової терапії», «Фахівець з фізичної реабілітації» та «Інструктор з трудової адаптації».

Також повідомляємо, що Змінами № 5, затвердженими наказом Мінекономрозвитку від 10.08.2016 р. № 1328, до Класифікатора професій внесено назви професій «Лікар фізичної та реабілітаційної медицини» (код 2221.2), «Ерготерапевт» (2229.2) та «Фізичний терапевт» (код 2229.2).

Всі зазначені зміни до Класифікатора професій розміщено на офіційному сайті Мінсоцполітики (розділ «Нормативна база», підрозділ «Нормативні акти», рубрика (напрям) «Робочий час та час відпочинку»).

З питання можливості застосування нових професійних назв робіт медичних працівників, зокрема фізичного терапевта, асистента фізичного терапевта, асистента ерготерапевта тощо, у штатних розписах установ і закладів різних сфер діяльності рекомендуємо звернутися до МОЗ як головного органу у системі центральних органів виконавчої влади із забезпечення формування та реалізації державної політики у сфері охорони здоров’я.

Директор Департаменту О. Товстенко

Коментар редакції

«Питання не за адресою»: Мінсоцполітики та Держпраці «роз’яснили» зміни до Класифікатора професій стосовно медпрацівників

Нагадаємо, що наказом Мінекономрозвитку від 26.10.2017 р. № 1542 (далі — наказ № 1542) до Національного класифікатора України ДК 003:2010 «Класифікатор професій» (далі — Класифікатор професій) було внесено низку змін. Так, зокрема:

1) скасовано професії:

— «лікар-терапевт дільничний», «лікар-терапевт підлітковий», «лікар-терапевт цехової лікарської дільниці» (код 2221.2);

— «фельдшер з медицини невідкладних станів» (код 3221);

— «сестра медична з лікувальної фізкультури», «сестра медична з масажу» (код 3231);

2) додано професії:

— «парамедик» (код 3221);

— «інструктор з надання догоспітальної допомоги» (код 3229);

— «екстрений медичний технік» (код 5132);

3) назву професії «лікар-терапевт» змінено на «лікар внутрішньої медицини» (код 2221.2).

Такі зміни викликали певну неузгодженість із нормативно-правовими документами, які врегульовують «оплатно-трудові» відносини у медичній галузі. Адже нові посади не були внесені, зокрема, до наказів МОЗ «Про затвердження переліків закладів охорони здоров’я, лікарських, провізорських посад та посад молодших спеціалістів з фармацевтичною освітою у закладах охорони здоров’я» від 28.10.2002 р. № 385 та «Про внесення змін до Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78 «Охорона здоров’я» від 09.08.2017 р. № 918. Також стало незрозумілим, як визначати посадові оклади за новими посадами через те, що вони відсутні в Умовах оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519.

Свою думку з приводу вищезазначеного висловила й Профспілка працівників охорони здоров’я України у листі від 08.11.2017 р. № 05-07/400. Фахівці Профспілки вказали на проблемні моменти, які можуть виникнути в разі перейменування посад та висловили свої побоювання стосовно того, що зміни, запропоновані наказом № 1542, призведуть до дискримінації окремих категорій медичних працівників. Адже нові (змінені) назви професій вiдсутнi у нормативних актах, які врегульовують питання формування штатів, оплати праці, гарантій та компенсацій для медичних працівників.

Враховуючи зазначене, за пропозицією МОЗ до Класифікатора професій були повернуті попередні професійні назви медичних спеціальностей (наказ Мінекономрозвитку від 30.11.2017 р. № 1744) і було прийняте рішення щодо поступового переходу на нові професії у 2018 році. При цьому актуальними залишаються нові професії, які були введені наказом № 1542. Тобто виходить, що на сьогоднішній день дійсними є і нові, і старі назви посад. І лише з часом, як запевняє МОЗ, нові назви професій замінять старі.

Але тут слід ураховувати, що відповідно до ст. 32 КЗпП зміна найменування посад, систем та розмірів оплати праці, пільг розцінюється як зміна істотних умов праці. Тож як тільки до штатного розпису будуть введені посади з новими умовами оплати праці, про це слід попередити працівників не пізніше ніж за два місяці. Протягом цих двох місяців працівнику виплачують зарплату виходячи зі старих умов оплати праці. Якщо працівник не згоден на продовження роботи в нових умовах (тобто з новими завданнями та посадовими обов’язками, кваліфікаційними вимогами), його звільняють на підставі п. 6 ст. 36 КЗпП. Це можна зробити як після спливу 2 місяців, так і раніше на підставі заяви працівника.

І ось тут найцікавіше. Що робити з працівниками, які погодяться працювати в нових умовах? Здебільшого вони не будуть відповідати кваліфікаційним вимогам, завданням та обов’язкам за новими посадами. Яким чином до них застосовувати кваліфвимоги за новими професіями і чи взагалі це можливо? І коли все ж таки будуть затверджені нові «оплатні» умови для нових посад?

У своїй відповіді Мінсоцполітики та Держпраці в унісон «перевели стрілки». Причому Держпраці — на Мінсоцполітики, а «працезарплатне» відомство — на МОЗ. Аргументуючи це тим, що це питання не належить до їхньої компетенції. Як то кажуть, кругова порука, але в підсумку крайнім залишилося МОЗ. І що ж МОЗ?

Фахівці цього Міністерства ще в листопаді 2017 року на своєму офіційному сайті (http://moz.gov.ua) розтлумачили, що медики з відповідною освітою та навичками автоматично займатимуть посади з новими професійними назвами, з подальшим проходженням курсів підвищення кваліфікації. А до того часу, поки не запрацюють умови оплати праці для нових професій, медпрацівники можуть за власним бажанням переходити на нові посади. Але працювати на таких посадах, як було зазначено вище, вони зможуть не більше ніж 2 місяці.

За вікном уже березень, а «оплатні» умови для нових посад досі не затверджені. Тож запитання залишаються відкритими.

Олександр ОСТАПЧУК, експерт з питань оплати праці

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі