Теми статей
Обрати теми

Вартість проживання у студентських гуртожитках для викладачів

Станкус Тетяна, заступник головного редактора газети «Бюджетна бухгалтерія»
Як розраховувати вартість проживання в студентських гуртожитках для викладачів та членів їх сімей? Для розрахунку потрібно враховувати загальну кількість ліжко-місць чи середньорічну кількість проживаючих у гуртожитках? Для розрахунку витрат на оплату комунальних послуг ми беремо середнє споживання послуг за попередні періоди. Чи потрібно розраховувати середнє споживання комунальних послуг та інших затрат приблизно за три роки? Може, слід брати фактичне споживання за попередній рік?

Насамперед нагадаємо, що не всі види послуг можуть надаватися навчальними закладами за плату. Види послуг, які можуть надаватися за плату навчальними закладами, чітко обмежені Переліком платних послуг, які можуть надаватися навчальними закладами, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної та комунальної форми власності, затвердженим постановою КМУ від 27.08.2010 р. № 796 (далі — Перелік № 796).

Що ж стосується такої послуги, як платне проживання у гуртожитках, то хвилюватися не треба, адже Переліком № 796 надання цієї послуги за плату передбачено.

Так, п.п. 3 п. 7 зазначеного нормативного документа передбачено надання спеціально облаштованих приміщень гуртожитків навчальних закладів для проживання:

— осіб, які навчаються або працюють у відповідному навчальному закладі;

— абітурієнтів відповідного навчального закладу під час вступних іспитів;

— осіб, які направлені у відрядження до таких навчальних закладів;

— осіб, які навчаються в інших навчальних закладах і проживають у гуртожитках навчального закладу згідно з рішенням його керівника;

— працівників інших навчальних закладів, установ та організацій.

Тож, як бачимо, працівникам навчального закладу дійсно можуть надаватися платні послуги із проживання у гуртожитках.

Умови надання «неосвітніх» платних послуг регламентовані Порядком надання інших платних послуг державними та комунальними навчальними закладами, затвердженим спільним наказом МОН, Мінекономіки та Мінфіну від 23.07.2010 р. № 736/902/75 (далі — Порядок № 736).

Відповідно до цього Порядку навчальний заклад зобов’язаний безкоштовно надати замовнику повну, доступну та достовірну інформацію щодо порядку та умов надання конкретної платної послуги, її вартості, порядку та строку оплати.

Для надання платних послуг можуть визначатися структурні підрозділи навчальних закладів з відображенням зазначених функцій у положенні, що затверджується керівником цього навчального закладу.

В даному випадку таким структурним підрозділом є гуртожиток.

Як визначено у п. 1.6 розд. І Порядку № 736, платні послуги надаються:

— на підставі письмової заяви, що складається в довільній формі, — для фізичної особи;

— на підставі договору (контракту) — для фізичної або юридичної особи;

— за фактом оплати надання платної послуги у порядку, визначеному законодавством.

У випадку надання послуг з проживання у гуртожитках вважаємо за доцільне укладати договори, в яких передбачати усі умови проживання та оплати.

Як зазначено у п. 7 Положення про гуртожитки, затвердженого наказом Мінрегіонрозвитку, будівництва та ЖКГ від 27.04.2015 р. № 84, особа, яка проживає в гуртожитку, сплачує за таке проживання, а також за житлово-комунальні послуги, які їй надаються у зв’язку з проживанням у гуртожитку.

Розмір плати за проживання в гуртожитку визначається в договорі найму житлового приміщення в гуртожитку відповідно до розрахунку, затвердженого власником гуртожитку.

У договорі найму житлового приміщення в гуртожитку також визначається порядок здійснення розрахунків між власником гуртожитку та особою, яка проживає в гуртожитку.

Розмір плати за житлово-комунальні послуги визначається відповідно до встановлених уповноваженим органом цін/тарифів на такі послуги.

До речі, зазначимо, що кошти, отримані навчальним закладом за порушення замовником договірних зобов’язань, залишаються згідно з умовами договору (контракту, заяви) у розпорядженні навчального закладу та використовуються для виконання його статутних завдань.

Встановлення вартості платної послуги здійснюється на базі економічно обґрунтованих витрат, пов’язаних з її наданням.

Розмір плати за надання конкретної послуги визначається на підставі її вартості, що розраховується на весь строк її надання та у повному обсязі.

При цьому відмітимо, що навчальний заклад самостійно визначає калькуляційну одиницю за кожною платною послугою, щодо якої здійснюється розрахунок вартості.

Складовими витрат, які необхідно включити до вартості платної послуги з проживання у гуртожитку, є:

— витрати на оплату праці працівників;

— нарахування ЄСВ на оплату праці відповідно до законодавства;

— безпосередні витрати та оплата послуг інших організацій;

— капітальні витрати;

— індексація заробітної плати, інші витрати відповідно до чинного законодавства.

Вартість проживання у гуртожитках для викладачів та членів їх сімей розраховується так само, як і для студентів. Тобто до вартості входять всі ті самі видатки (заробітна плата працівників гуртожитків, комунальні послуги, витрати на ремонті роботи, м’який інвентар тощо). Відмінністю є лише те, що для викладачів та членів їх сімей законодавством не затверджено граничну вартість проживання у гуртожитку, як для студентів.

Нагадаємо: спільним наказом Міносвіти, Мінфіну та МОЗ «Про встановлення граничного розміру плати за проживання в студентських гуртожитках вищих навчальних закладів державної та комунальної форм власності» від 28.03.2011 р. № 284/423/173 встановлено, що граничний розмір плати за проживання в студентських гуртожитках вищих навчальних закладів державної та комунальної форм власності, що належать до сфери управління МОН та МОЗ, з урахуванням ПДВ, встановленого згідно із законом, виходячи з нормативу 6 м2 житлової площі (для новозбудованих гуртожитків — 8 м2 житлової площі) не може перевищувати:

— для студентів, абітурієнтів вищих навчальних закладів I — IV рівнів акредитації — 40 % розміру мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії (далі — МОАС) вищих навчальних закладів відповідного рівня акредитації;

— для клінічних ординаторів, аспірантів, докторантів — 40 % їх академічної стипендії;

— для курсантів денної форми навчання вищих навчальних закладів цивільної авіації, морського і річкового транспорту, Севастопольського національного інституту ядерної енергії та промисловості, які перебувають на державному утриманні та отримують безоплатне харчування, — 20 % розміру МОАС вищих навчальних закладів відповідного рівня акредитації;

— для студентів індустріально-педагогічних вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації, які навчаються за програмами підготовки майстрів виробничого навчання і забезпечуються безоплатним триразовим харчуванням, — 20 % розміру МОАС вищих навчальних закладів відповідного рівня акредитації, а для осіб, які забезпечуються безоплатним одноразовим харчуванням, — 30 % МОАС вищих навчальних закладів відповідного рівня акредитації.

На сьогодні розміри МОАС вищих навчальних закладів встановлені постановою КМУ «Про розміри стипендій у державних та комунальних навчальних закладах, наукових установах» від 28.12.2016 р. № 1047.

Згідно із п. 1 цієї постанови для студентів вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст» або «бакалавр», розмір МОАС дорівнює 980,00 грн. на місяць; для студентів вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційними рівнями «бакалавр», «спеціаліст» або «магістр», — 1300,00 грн. на місяць.

Тож граничний розмір вартості проживання у студентському гуртожитку вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації становить 392,00 грн., а для вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації — 520,00 грн. на місяць.

Тепер щодо врахування загальної кількості ліжко-місць чи середньорічної кількості проживаючих у гуртожитках.

Фахівець Держфінінспекції (наразі — Держаудитслужби) пару років тому готував для нашого видання консультацію щодо розрахунку вартості проживання у гуртожитку з прикладом розрахунку (див. «Розрахунок плати за проживання у гуртожитку навчального закладу» // «Бюджетна бухгалтерія», 2016, № 11). У цій консультації було рекомендовано розрахунок проводити все ж таки виходячи із кількості ліжко-місць.

Щодо того, чи потрібно розраховувати середнє споживання комунальних послуг та інших затрат приблизно за три роки чи брати фактичне споживання за попередній рік, то вважаємо, що допускаються обидва варіанти, але середнє за три роки буде все ж більш точним, ніж за один попередній.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі