Теми статей
Обрати теми

Використання залишків коштів від відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва

Маркович Галина, експерт з фінансових питань, заслужений економіст України, кандидат економічних наук
До місцевого бюджету в 2011 році надійшли кошти від відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва. Станом на 01.01.2018 р. маємо залишок коштів від цих надходжень за спеціальним фондом місцевого бюджету. Згідно із ст. 209 Земельного кодексу України ці кошти можна «…використати на освоєння земель для сільськогосподарських і лісогосподарських потреб, поліпшення відповідних угідь, охорону земель відповідно до розроблених програм та проектів землеустрою, а також на проведення інвентаризації земель, проведення нормативної грошової оцінки землі. Використання цих коштів на інші цілі не допускається». Але на сьогодні кошти за призначенням, встановленим ст. 209, не використано. Чи має право ОМС своїм рішенням спрямувати залишки таких коштів за спеціальним фондом на видатки за загальним фондом?

Відповідно до ч. 9 ст. 78 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ) ведення бухгалтерського обліку виконання місцевих бюджетів та закриття рахунків місцевих бюджетів після закінчення бюджетного періоду здійснюються з урахуванням положень ст. 56 і 57 БКУ.

Згідно із ч. 2 ст. 57 БКУ Казначейство України на кінець бюджетного періоду зберігає залишки коштів на рахунках спеціального фонду відповідного бюджету для покриття відповідних витрат у наступному бюджетному періоді з урахуванням їх цільового призначення. У разі відсутності відповідних бюджетних призначень на наступний бюджетний період залишки коштів спеціального фонду перераховуються до загального фонду відповідного бюджету.

Отже, якщо немає потреби у використанні коштів від відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва за їх цільовим призначенням, то залишок, який склався на 01.01.2018 р., може бути перерахований до загального фонду місцевого бюджету. При цьому вони втрачають своє цільове призначення і використовуються відповідно до рішень місцевої ради.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі