Теми статей
Обрати теми

Щодо закупівель електроенергії та послуг з її постачання

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Лист від 10.09.2018 р. № 3304-04/39642-06

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України <…> додатково до листа від 09.11.2017 р. № 3304-06/40489-07 «Щодо закупівель електричної енергії та послуг з постачання електричної енергії» <…> повідомляє.

У зв’язку з набранням чинності Законом України «Про ринок електричної енергії» (далі — Закон) в частині відокремлення видів діяльності з розподілу і постачання електричної енергії Мінекономрозвитку додатково звернулося до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі — НКРЕКП) стосовно нормативно-правових актів, розроблених і затверджених на виконання цього Закону, які регулюють функціонування ринку електричної енергії та взаємовідносини між його учасниками та щодо інформації про перелік ліцензованих постачальників електричної енергії, які можуть виступати учасниками на тендері.

НКРЕКП листом від 23.08.2018 р. № 7620/13.1/7-18 повідомило, що на виконання Закону затверджено ряд нормативно-правових актів, які регулюють процеси функціонування ринку електричної енергії та взаємовідносини між його учасниками, зокрема:

• Правила ринку;

• Правила ринку «на добу наперед» та внутрішньодобового ринку;

• Правила роздрібного ринку електричної енергії;

• Кодекс системи передачі;

• Кодекс системи розподілу;

• Кодекс комерційного обліку електричної енергії.

При цьому основним документом, що регулює взаємовідносини між споживачем та електропостачальником, є Правила роздрібного ринку електричної енергії, затверджені постановою НКРЕКП від 14.03.2018 р. № 312.

Крім того, НКРЕКП поінформувало, що відповідно до частини третьої статті 6 Закону до повноважень Комісії належить ліцензування господарської діяльності у сфері електроенергетики відповідно до вимог Закону та контроль за додержанням ліцензіатами ліцензійних умов провадження господарської діяльності.

Перелік суб’єктів господарювання, які відповідно до вимог Закону отримали ліцензію на право провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії розміщено на офіційному веб-сайті НКРЕКП у розділі: Актуальна інформація/Ліцензування (адмінпослуги)/Реєстри НКРЕКП/Ліцензійний реєстр НКРЕКП/Ринок електричної енергії (постачання електричної енергії споживачу). Зазначений перелік постійно оновлюється з урахуванням отримання ліцензій новими суб’єктами господарювання.

Принагідно звертаємо увагу, що відповідно до пункту 13 розділу XVII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону ліцензії на впровадження господарської діяльності з постачання електричної енергії за регульованим тарифом підлягають анулюванню не пізніше ніж через 18 місяців з дня набрання чинності Законом, тобто не пізніше 11 грудня 2018 року.

Крім того, ліцензіати з постачання електричної енергії, що наразі провадять ліцензовану діяльність відповідно до постанови НКРЕКП від 13.04.2017 р. № 504, у разі наміру продовжувати господарську діяльність з постачання електричної енергії повинні до грудня 2018 року отримати нову ліцензію на право провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії споживачу.

Таким чином, право здійснення діяльності з постачання електричної енергії матимуть лише ті суб’єкти господарювання, які в установленому порядку отримали ліцензію на провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії споживачу та відповідний перелік яких оприлюднюється на офіційному веб-сайті НКРЕКП.

З огляду на викладене, замовники мають здійснювати закупівлі з дотриманням вимог Закону України «Про публічні закупівлі» та з урахуванням зазначених нормативно-правових актів НКРЕКП, які регулюють ринок електричної енергії.

Директор департаменту регулювання публічних закупівель Л. Лахтіонова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі