Теми статей
Обрати теми

Відкликання посадової особи ОМС із відпустки: як і коли

Остапчук Олександр, експерт з питань оплати праці
Секретар сільської ради перебуває у щорічній відпустці, але терміново потрібен на роботі. Який порядок відкликання посадових осіб органів місцевого самоврядування і чи можна для них застосувати механізм відкликання, встановлений для держслужбовців?

Коли можливо відкликати? Згідно з ч. 8 ст. 79 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП) та ч. 3 ст. 12 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) відкликання з щорічної відпустки допускається за згодою працівника лише:

• для відвернення стихійного лиха;

• для запобігання виробничої аварії;

• для негайного усунення наслідків стихійного лиха або виробничої аварії;

• для відвернення нещасних випадків, простою, загибелі або псування майна установи;

• в інших випадках, передбачених законодавством.

УВАГА!

Закон про відпустки дозволяє відкликати працівника виключно із щорічної відпустки. Відкликати працівника із інших видів відпусток заборонено.

Тому якщо працівник перебуває у творчій, навчальній, «чорнобильській», «бойовій, «дитячій» відпустках або у відпустці без збереження зарплати, то відкликати його з таких відпусток не можна. Аналогічні роз’яснення з цього приводу надали фахівці Мінсоцполітики у листі від 17.10.2016 р. № 576/13/116-16.

Також варто враховувати нюанс, зазначений у ч. 3 ст. 12 Закону про відпустки. У цій нормі сказано, що відкликання із щорічної відпустки можливе у разі дотримання припису ч. 1 цієї статті. У ч. 1 ст. 12 Закону про відпустки йдеться про правила поділу щорічної відпустки на частини: основна безперервна частина щорічної відпустки має становити не менше 14 календарних днів. Із цього можна зробити висновок, що роботодавець може відкликати працівника із щорічної відпустки лише після того, як він використає 14 календарних днів (до або після відкликання).

Але Мінсоцполітики дотримується іншої думки. У листі від 19.04.2017 р. № 8285/0/2-17/28 фахівці працеоплатного відомства зазначають, що вимога про те, що одна із частин щорічної відпустки має бути не менше 14 календарних днів, стосується виключно випадків її поділу на частини. Тому при настанні форм-мажорних обставин і при згоді працівника його можна відкликати із щорічної відпустки, незважаючи на те, відгуляв він чи ще зможе відгуляти безперервно не менше 14 календарних днів цієї відпустки.

Проте у будь-якому випадку роботодавець, який відкликав працівника із щорічної відпустки, зобов’язаний надати працівнику можливість використати усі належні йому дні щорічної відпустки.

ВАЖЛИВО!

Невикористана частина щорічної відпустки надається працівнику після закінчення дії причин, з яких його відкликано з відпустки, або за згодою сторін переноситься на інший період.

У загальному випадку ця частина щорічної відпустки має бути надана працівнику, як правило, до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка.

Посадова особа ОМС ≠ держслужбовець. Нагадаємо, що для посадових осіб ОМС, як і для держслужбовців, передбачені щорічні і додаткові відпустки за стаж служби. Водночас механізм та умови надання таких видів відпусток для цих осіб неоднакові, адже норми законодавства, якими передбачено їх надання, різні. Проте і посадових осіб ОМС, і держслужбовців допустимо відкликати виключно із щорічних відпусток.

Так, про відкликання держслужбовців із щорічної відпустки зазначено у ст. 60 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII (далі — Закон про держслужбу) та у Порядку відкликання державного службовця із щорічної відпустки, затвердженого постановою КМУ від 25.03.2016 р. № 230 (далі — Порядок № 230).

Підставою для відкликання держслужбовця із щорічної відпустки є необхідність виконання невідкладного завдання, про яке не було і не могло бути відомо під час надання щорічної відпустки, за умови неможливості виконання такого завдання іншою уповноваженою на це особою (п. 3 Порядку № 230). Тобто держслужбовця можуть викликати із щорічної відпустки і без наявності форс-мажорних обставин, таких як стихійне лихо, аварія тощо.

Згода держслужбовця на його відкликання із щорічної відпустки не потрібна. Пояснюється це тим, що Закон про держслужбу і Порядок № 230 не містять вимоги про відкликання із щорічної відпустки держслужбовця за наявності його згоди.

Отже, враховуючи зазначене, виникає запитання: як відкликати із щорічної (основної, додаткової за стаж служби в ОМС) відпустки посадову особу ОМС — згідно із загальним механізмом (ч. 3 ст. 12 Закону про відпустки) або спеціальним, передбаченим для держслужбовців (ст. 60 Закону про держслужбу, Порядок № 230)?

Фахівці Мінсоцполітики в листі від 19.04.2017 р. № 8285/0/2-17/28 роз’яснюють, що при відкликанні із щорічної відпустки посадової особи ОМС слід керуватися механізмом відкликання, визначеним для держслужбовців.

Але ми з таким підходом Міністерства не згодні. Річ у тому, що дія Закону про держслужбу не поширюється на посадових осіб ОМС (п. 11 ч. 3 ст. 3 Закону про держслужбу). Тож порядок відкликання із щорічної відпустки держслужбовців не може застосовуватися щодо зазначених осіб.

УВАГА!

При вирішення питання щодо відкликання із щорічної відпустки посадових осіб ОМС не можна застосовувати спеціальний порядок відкликання, встановлений для держслужбовців.

Тому, на нашу думку, посадових осіб ОМС допустимо відкликати із щорічної відпустки на умовах, визначених загальними нормами трудового законодавства, а саме відповідно до ч. 3 ст. 12 Закону про відпустки (для відвернення стихійного лиха, виробничої аварії тощо).

Як документально оформити? Щоб відкликати працівника із щорічної відпустки, перш за все необхідно отримати його згоду. В якій формі це робити, у Законі про відпустки не вказано. Але, на наш погляд, краще отримати письмову згоду. Бажано, щоб вона фігурувала в окремо складеному документі. Наприклад, працівник може вказати: «На відкликання із щорічної відпустки згоден».

Після того, як працівник надасть письмову згоду, керівник видає відповідне розпорядження (наказ). Зауважимо, що на нормативному рівні не існує форми такого документа, тому розпорядження (наказ) складають у довільній формі. Наведемо зразок такого документа.

img 1

Працівник вважається відкликаним з відпустки з дня виходу на роботу.

Інформацію про відкликання працівника з відпустки відображають і в розділі V Особової картки працівника (типова форма № П-2, затверджена спільним наказом Держкомстату і Міноборони від 25.12.2009 р. № 495/656). Роблять це таким чином:

• акуратно закреслюють однією рискою попередній запис про кількість днів і дату закінчення відпустки;

• нижче (або поруч) у відповідних графах зазначають фактичну кількість наданих днів і дату закінчення відпустки;

• навпроти нової дати у графі «Підстава, розпорядження (наказ) № » зазначають номер і дату розпорядження (наказу) про відкликання з відпустки.

При цьому не забудьте внести нові дати відпустки, що виникли через відкликання працівника, до графіка відпусток.

Як оплатити працю працівника при відкликанні? Праця працівника, відкликаного з відпустки, оплачується з урахуванням тієї суми, що була нарахована в оплату невикористаної частини відпустки (ч. 8 ст. 79 КЗпП).

Це означає, що за час фактичної роботи працівнику має бути нараховано заробітну плату і відсторновано відпускні за невикористані дні відпустки.

Чи потрібно перераховувати середню зарплату при наданні згодом невикористаних днів щорічної відпустки? Тут усе залежить від того, коли працівник використає відпустку. Якщо він відправиться у відпустку одразу після закінчення дії причин, через які був відкликаний з відпустки, у тому самому місяці, коли розпочалася його перервана відпустка, морочитися з перерахунком не варто.

Розрахувати заново середню зарплату за дні відпустки, що залишилися, доведеться, якщо:

• невикористана частина відпустки переноситься на інший період;

• місяць, на який припадає початок відпустки, наданої після закінчення дії причин, через які працівник був відкликаний з відпустки, не збігається з місяцем виходу в перервану відпустку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі