Теми статей
Обрати теми

Оклади перших заступників визначаються у гривнях з копійками: офіційна думка Мінсоцполітики

Остапчук Олександр, експерт з питань оплати праці
У листі від 22.03.2019 р. № 382/0/206-19 фахівці Мінсоцполітики відповіли на запитання нашої редакції, яке полягало у наступному: «Посадові оклади перших заступників керівників самостійних структурних підрозділів державних органів установлюються на 3 % нижче посадового окладу відповідного керівника держоргану. Чи потрібно визначені таким чином оклади (на 3 % нижчі) округлювати?»

Але перш ніж перейти до відповіді міністерства, пояснимо, у чому полягає суть цього питання.

Нагадаємо, що постановою «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо впорядкування структури заробітної плати працівників державних органів, судів, органів та установ системи правосуддя у 2019 році» від 06.02.2019 р. № 102 для цього року затверджено Схему посадових окладів на посадах державної служби за групами оплати праці з урахуванням юрисдикції державних органів у 2019 році (далі — Схема посадових окладів — 2019).

Зауважимо, що цьогоріч в Схемі посадових окладів — 2019 зазначені не конкретні розміри посадових окладів, а коефіцієнти співвідношення до мінімального посадового окладу. Самі ж розміри посадових окладів визначаються шляхом множення мінімального окладу на відповідний коефіцієнт. Тобто розміри окладів держслужбовців у 2019 році визначаються наступним чином: мінімальний розмір посадового окладу групи 9 у державних органах, юрисдикція яких поширюється на територію одного або кількох районів, міст обласного значення (3524 грн.), помножують на відповідний коефіцієнт (зазначений у схемі посадових окладів).

При цьому приміткою 1 до Схеми посадових окладів — 2019 передбачено правило щодо округлення окладів. Так, якщо посадовий оклад визначено у гривнях з копійками, то цифри до 4,99 відкидаються, від 5 і вище — округлюються до 10 гривень*.

* Вже розраховані посадові оклади держслужбовців із відповідним округленням ви знайдете у журналі «Бюджетна бухгалтерія», 2019, № 9, с. 18.

У свою чергу, згідно з приміткою 4 до Схеми посадових окладів — 2019 посадові оклади перших заступників керівників самостійних структурних підрозділів (група 4) установлюються на 3 % нижче посадового окладу керівника відповідного самостійного структурного підрозділу.

Тобто, для того, щоб встановити оклади таким працівникам, потрібно оклад безпосереднього керівника, на підставі якого визначають розмір окладу першого заступника, зменшити на 3 %. Проте при розрахунку окладів першим заступникам керівників самостійних структурних підрозділів держорганів виникає питання щодо необхідності їх округлення (після зменшення на 3 %), адже примітка 4 до Схеми посадових окладів — 2019 не містить жодних пояснень з цього приводу.

Розглянемо приклад.

Приклад. Розмір посадового окладу керівника самостійного управління, служби держоргану (вся територія України) становить:

3524 грн. х 3,46 = 12193,04 (грн.).

При цьому, як вже було зазначено, відповідно до примітки 1 до Схеми посадових окладів — 2019 у разі коли посадовий оклад визначено у гривнях з копійками, цифри до 4,99 відкидаються, від 5 і вище — заокруглюються до 10 гривень. Тому оклад із заокругленням становить 12190 грн.

Посадовий оклад першого заступника керівника самостійного управління, служби держоргану (вся територія України) складає:

12190 грн. - (12190 х 3 %) = 11824,30 грн.

Як бачимо, в результаті розрахунку ми отримали оклад у гривнях з копійками. У зв’язку з цим і виникло запитання щодо округлення.

Зауважимо, що Мінсоцполітики на офіційному сайті (msp.gov.ua) надавало роз’яснення, згідно з яким у вищенаведеному випадку оклади округлювати не потрібно. А отже першим заступникам керівників самостійних структурних підрозділів держорганів посадові оклади потрібно встановлювати у гривнях з копійками.

Але у нас з цього приводу виникли сумніви, адже оклади першим заступникам керівників самостійних структурних підрозділів аналогічним чином встановлюють не вперше. Так само їх визначали і до 2019 року (декілька років поспіль). І тоді подібних роз’яснень Мінсоцполітики не надавало. У зв’язку з цим наша редакція звернулась до Міністерства з відповідним запитом.

І що ж відповіло Мінсоцполітики? Фахівці «працеоплатного» відомства залишились непохитні. Вони не змінили своєї думки: посадовий оклад першого заступника керівника самостійного структурного підрозділу держоргану (група 4), розрахований згідно з приміткою 4 до Схеми посадових окладів — 2019, округлювати не потрібно. А отже оклад такого держслужбовця визначається у гривнях з копійками.

Ну що ж, наразі маємо офіційну відповідь Міністерства. Сподіваємось, з часом вона залишиться незмінною і бухгалтерам держорганів не доведеться перераховувати зарплату перших заступників самостійних структурних підрозділів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі