Теми статей
Обрати теми

Тарифний розряд асистенту вчителя ЗСО: 10, 11 або 12

Остапчук Олександр, експерт з питань оплати праці
У листі від 06.02.2019 р. № 1/11-1143 фахівці МОН надали роз’яснення щодо порядку встановлення тарифного розряду асистенту вчителя закладу загальної середньої освіти (далі — ЗСО) з інклюзивним та інтегрованим навчанням.

Але перш ніж перейти до них, пояснимо, у чому полягає суть цього питання.

Відповідно до Типових штатних нормативів закладів загальної середньої освіти, затверджених наказом МОН від 06.12.2010 р. № 1205 (у редакції наказу МОН від 01.02.2018 р. № 90) у школах, де запроваджується інклюзивне навчання, може вводитися посада асистента вчителя для роботи з учнями з особливими потребами з розрахунку 1 ставка на клас, у якому навчаються такі діти. До того ж такий працівник має статус педагогічного працівника згідно з Переліком посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженим постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963.

Посадовий оклад асистенту вчителя ЗСО з інклюзивним та інтегрованим навчанням встановлюється відповідно до постанови КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298 (далі — постанова № 1298) та наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557).

Так, відповідно до зазначених нормативно-правових актів асистенту вчителя ЗСО з інклюзивним та інтегрованим навчанням може бути встановлений 10 — 12 тарифний розряд за ЄТС. При цьому в жодному із зазначених «оплатних» документів не передбачено, яким чином диференціювати тарифний розряд, а саме, чи враховувати при його визначенні освітньо-кваліфікаційний рівень працівника, кваліфікаційну категорію та досвід роботи.

До того ж у примітці до додатку 6 до наказу № 557 зазначено, що тарифні розряди встановлюють за результатами атестації. Про необхідність педагогічним працівникам проходити атестацію йдеться у п.п. 1.1. Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом МОН від 06.10.2010 р. № 930. Проте в цьому документі не визначений порядок атестації асистентів вчителів.

У зв’язку з вищезазначеним цілком логічно виникає запитання: який саме тарифний розряд установити асистенту вчителя, зокрема, у ситуації, коли працівник не має досвіду роботи, а тільки-но закінчив навчальний заклад та прийшов на роботу без попереднього проходження атестації? Чи можна йому одразу встановити 11 або 12 тарифний розряд?

У листі, що коментується, фахівці МОН роз’яснюють, що асистентів вчителів атестують як працівників, посади яких не передбачають присвоєння кваліфікаційних категорій (абз. 1 п. 4.11 Типового положення № 930). Тобто асистенту вчителя ЗСО незалежно від рівня здобутої ним освіти за результатами атестації встановлюються тарифні розряди.

Тому, на думку МОН, при прийнятті на роботу на посаду асистента вчителя працівника, який раніше не проходив атестацію, керівник закладу може встановити тарифний розряд в межах вилки розрядів, визначених для такої посади у додатку 6 до наказу № 557.

Які аргументи такому роз’ясненню Міністерства? Давайте з’ясуємо.

По-перше, «оплатна» нормативка не містить вимог щодо встановлення найнижчого (10-го) тарифного розряду асистенту вчителя ЗСО під час прийняття його на роботу.

По-друге, відповідно до п.п. «а» п. 4 постанови № 1298 право установлювати працівникам конкретні розміри посадових окладів надано керівникам місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, при яких створені централізовані бухгалтерії, керівникам бюджетних установ, закладів та організацій в межах фонду зарплати, затвердженого в кошторисах доходів і видатків.

Тож при прийнятті асистента вчителя, який не проходив атестацію, керівник закладу освіти може встановити йому відразу 11 або 12 тарифний розряд. У такому випадку все залежить від наявного фонду оплати праці.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі