Теми статей
Обрати теми

Щодо компенсації вартості харчування дітям-сиротам, повного держутримання студентів без батьків та оплати праці педпрацівників за роботу з екстернами

Міністерство освіти і науки України
Лист від 07.03.2019 р. № 1/11-2472

<…>

Щодо компенсації вартості харчування дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, які навчаються у закладах вищої освіти

Компенсація вартості харчування дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, здійснюється закладом вищої освіти у разі відсутності можливості для організації повноцінного харчування.

Зазначена норма встановлена приміткою 7 додатка 4 до постанови Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 р. № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах».

Навчальний період у закладах вищої освіти розпочинається, як правило, 1 вересня і для студентів складається з навчальних днів, днів проведення підсумкового контролю, екзаменаційних сесій, вихідних, святкових і канікулярних днів (від моменту зарахування на навчання до закладу вищої освіти до його закінчення).

Враховуючи викладене вище, вважаємо, що студентам із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у разі відсутності можливості для організації повноцінного харчування, компенсація на харчування має виплачуватись за весь період навчання в навчальному закладі, а також за дні, пропущені з поважних причин.

Щодо повного державного утримання студентів закладів вищої освіти, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишились без батьків

Відповідно до пункту 13 постанови Кабінету Міністрів України від 05.04.94 р. № 226 «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування» право на повне державне утримання в навчальних закладах мають діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, віком до вісімнадцяти років (крім тих, які перебувають під опікою (піклуванням), особи з їх числа, а також учні, студенти, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишились без батьків, в період навчання до 23 років або до закінчення відповідних навчальних закладів.

При зарахуванні на повне державне утримання студентів, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишились без батьків, їм надається:

1) безкоштовне харчування, одяг, взуття за нормами, встановленими для вихованців шкільного віку шкіл-інтернатів;

2) щорічна допомога для придбання навчальної літератури у розмірі трьох соціальних стипендій;

3) матеріальна допомога не менше 8 неоподаткованих мінімумів доходів громадян;

4) безкоштовний гуртожиток;

5) випускникам при працевлаштуванні — одяг і взуття на суму не менш як 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а також одноразова грошова допомога в розмірі шести прожиткових мінімумів.

Крім повного державного утримання студентам, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишились без батьків, виплачується соціальна стипендія (пункт 20 Порядку призначення і виплати стипендій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.07.2004 р. № 882 «Питання стипендіального забезпечення» (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 28.12.2016 р. № 1050).

Щодо оплати праці педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти за роботу з екстернами

Положенням про екстернат у загальноосвітніх навчальних закладах, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки України від 13.03.2017 р. № 369, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 28.03.2017 р. за № 416/30284, визначено, що на оцінювання навчальних досягнень екстернів протягом всього календарного року відводиться:

на проведення річного оцінювання — 1 академічна година (один урок) з кожного предмета;

на перевірку робіт відводиться не більше:

20 хвилин на кожну роботу з державної мови або мов національних меншин (диктант);

30 хвилин на кожну роботу з усіх інших предметів;

на проведення консультацій — по 15 хвилин на одного екстерна з кожного предмета згідно з графіком, затвердженим керівником навчального закладу (але не більше 3 годин на предмет відповідного класу).

Погодинна оплата праці педагогічних працівників, які працюють з екстернами, здійснюється відповідно до пункту 73 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 27.05.1993 р. за № 56.

На педагогічних працівників, які працюють з екстернами, поширюється дія Порядку виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам закладів і установ освіти, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 31.01.2001 р. № 78, та постанови Кабінету Міністрів України від 23.03.2011 р. № 373 «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної), вищої освіти, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування».

Заступник Міністра С. Даниленко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі