Теми статей
Обрати теми

Безоплатні обіди учням: підтверджуємо статус малозабезпеченої сім’ї

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
До адміністрації закладу загальної середньої освіти звернулася мама учня 3-го класу із проханням надати її синові безоплаті обіди, оскільки їх сім’я є малозабезпеченою. Які документи підтверджують такий статус? Як часто сім’я має надавати такі документи?

Щоб розібратися у цьому запитанні, слід з’ясувати два моменти:

1. Чи має право на безоплатні обіди учень 3-го класу закладу загальної середньої освіти (далі — ЗСО), що є членом малозабезпеченої сім’ї?

2. Яка сім’я є малозабезпеченою та як підтвердити такий статус?

Розпочнемо із права учня на безоплатне харчування.

Дійсно, таке право він має. Це підтверджують такі нормативні акти.

Згідно з п. 1 постанови КМУ «Про організацію харчування окремих категорій учнів у загальноосвітніх навчальних закладах» від 19.06.2002 р. № 856 діти із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» від 01.06.2000 р. № 1768-III (далі — Закон № 1768), забезпечуються безоплатними обідами у загальноосвітніх навчальних закладах у порядку, визначеному МОН.

Також законодавчо врегульовано, що харчування учнів 1 — 4 класів ЗСО денної форми навчання із сімей, що отримують допомогу відповідно до Закону № 1768, здійснюється за рахунок бюджетних коштів. Це передбачено абз. 3 п. 5 Порядку надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладення податком на додану вартість, затвердженого постановою КМУ від 02.02.2011 р. № 116.

Додатково зауважимо, що згідно з абз. 6 п. 5 цього Порядку органи місцевого самоврядування можуть забезпечувати харчування учнів інших категорій та передбачати на зазначену мету відповідні видатки з місцевих бюджетів. Тобто, наприклад, учні 5 — 11 (12) класів із малозабезпечених сімей можуть забезпечуватися таким харчуванням за кошти місцевих бюджетів за нормами, визначеними додатком 7 до постанови КМУ «Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» від 23.11.2004 р. № 1591. На це звернули увагу фахівці МОН у листі від 06.05.2016 р. № 1/11-5853.

Отже, учень 3-го класу ЗСО із сім’ї, що отримує державну допомогу для малозабезпечених сімей, має право на безоплатне харчування (за рахунок бюджетних коштів).

Тепер слід з’ясувати, яка сім’я є малозабезпеченою.

Відповідно до ст. 1 Закону № 1768 малозабезпеченою є сім’я, яка з поважних або незалежних від неї причин має середньомісячний сукупний дохід нижчий від прожиткового мінімуму для сім’ї.

ВАЖЛИВО!

Статус малозабезпеченої набуває лише та сім’я, якій призначено відповідну державну допомогу.

Механізм надання такої допомоги визначено Законом № 1768 та Порядком призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, затвердженим постановою КМУ від 24.02.2003 р. № 250 (далі — Порядок № 250).

Державна соціальна допомога призначається на шість місяців (ч. 1 ст. 6 Закону № 1768 та п. 20 Порядку № 250). Протягом цього часу сім’я має статус малозабезпеченої.

І от ми підійшли до питання підтвердження «малозабезпеченого» статусу.

Підтвердити такий статус можна отримавши в органі соцзахисту населення Довідку про отримання (неотримання) соціальної допомоги (далі — довідка).

Форма такої довідки наведена в додатку 11 до Інструкція щодо порядку оформлення і ведення особових справ отримувачів усіх видів соціальної допомоги, затвердженої наказом Мінпраці від 19.09.2006 р. № 345 (ср. ).

Для отримання довідки слід звернутися до органу соцзахисту населення з письмовою заявою або усною вимогою (наприклад, телефоном). Орган соцзахисту зобов’язаний не пізніше ніж у триденний строк надати довідку.

У разі якщо заявник особисто звертається з проханням надати довідку, її видають у той же день, за умови пред’явлення документа, який підтверджує особу та місце її проживання (реєстрації).

Довідка містить таку інформацію:

• прізвище, ім’я, по батькові та місце реєстрації (фактичного проживання) особи, якій видається довідка;

• перебуває чи не перебуває ця особа на обліку в органі соцзахисту;

• який вид державної допомоги та відповідно до якого нормативно-правового акта призначено;

• розмір допомоги (помісячно) та строки її виплати;

• номер та дата видачі довідки;

• підпис посадової особи та печатка органу, який видав довідку.

Отже, у довідці про отримання державної допомоги малозабезпеченою сім’єю зазначається строк призначення (виплати) такої допомоги. У цей же період така сім’я має статус малозабезпеченої. Після закінчення строку призначення держдопомоги (після спливу 6 місяців) сім’я заново подає заяву та інші необхідні документи для її отримання (а саме: декларацію про доходи та майно — абз. 10 п. 6 Порядку № 250).

Держдопомога призначається з місяця звернення, якщо протягом місяця подано всі необхідні документи (п. 8 Порядку № 250).

Отже, після призначення допомоги уповноважений представник малозабезпеченої сім’ї може звернутися за довідкою про отримання такої допомоги.

Резюмуємо: учень 3-го класу ЗСО, який є членом малозабезпеченої сім’ї, має право на безоплатне харчування. Статус малозабезпеченої має та сім’я, яка отримує державну допомогу відповідно до Закону № 1768. Такий статус надається на весь строк призначення допомоги — 6 місяців, та підтверджується відповідною довідкою органу соціального захисту населення. Таку довідку слід надати до ЗСО для підтвердження права на безоплатне харчування. Довідка є дійсною до кінця строку виплати допомоги. Після закінчення строку призначення держдопомоги та у разі призначення її на новий строк статус малозабезпеченої сім’ї підтверджується новою довідкою органу соцзахисту. Отже, довідки слід надавати до ЗСО кожні 6 місяців — у разі призначення держдопомоги малозабезпеченій сім’ї.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі