Теми статей
Обрати теми

Ранг секретаря сільради

Мацокін Андрій, головний редактор всеукраїнського видання «Держслужбовець» і спецвипуску «Юридичні практики»
Я працювала в сільській раді сільським головою з присвоєнням 8 рангу. З листопада 2015 року працюю секретарем сільської ради з присвоєнням 8 рангу. Чи повинен змінитися ранг за відпрацьований час? Як правильно його присвоїти і який?

Нагадаємо, що питання присвоєння рангів посадовим особам місцевого самоврядування регулюються нормами:

Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III (далі — Закон № 2493);

Положення про ранги державних службовців, затвердженого постановою КМУ від 19.06.96 р. № 658;

наказу Головдержслужби України «Про присвоєння рангів посадовим особам місцевого самоврядування відповідно до статті 14 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 28.03.2005 р. № 72;

наказу Головдержслужби України «Про затвердження Методичних рекомендацій щодо застосування постанови Кабінету Міністрів України від 19 червня 1996 р. № 658 «Про затвердження Положення про ранги державних службовців» від 31.03.2006 р. № 106.

Законом № 2493 визначено:

«Якщо посадова особа місцевого самоврядування обрана чи призначена на посаду нижчої категорії або залишила службу в органі місцевого самоврядування, за нею зберігається присвоєний ранг.

Посадова особа місцевого самоврядування може бути позбавлена присвоєного відповідно до цього Закону рангу лише за вироком суду».

Посада секретаря cільської ради віднесена Законом № 2493 до посад V категорії. Особам, які займають посади, віднесені до п’ятої категорії, можуть бути присвоєні 11, 10 і 9 ранги.

Ранги присвоюються відповідно до займаної посади, рівня професійної кваліфікації, результатів роботи. Статтею 15 Закону № 2493 визначено, що черговий ранг присвоюється за умови, якщо посадова особа успішно відпрацювала на займаній посаді не менше ніж два роки.

Крім цього, за виконання особливо відповідальних завдань посадовій особі місцевого самоврядування може бути присвоєно черговий ранг достроково у межах відповідної категорії посад.

За сумлінну працю при виході на пенсію посадовій особі місцевого самоврядування може бути присвоєно черговий ранг поза межами відповідної категорії посад.

Водночас у запитанні міститься певний «службовий нюанс». Звертаємо увагу на те, що запитувач — колишній сільський голова.

Отже, якщо особа до обрання її секретарем ради мала раніше присвоєний 8 ранг, то цей ранг відповідно до зазначених вище норм Закону № 2493 зберігся.

А з урахуванням наведеного можна сказати: колишньому сільському голові на посаді секретаря не може бути присвоєно черговий ранг, оскільки раніше присвоєний ранг знаходиться поза межами категорії, до якої віднесено посаду секретаря.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі