Теми статей
Обрати теми

Інклюзивне навчання у ЗВО та ЗПТО: знайомимось із Порядками

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Уряд продовжує активно працювати над нормативною базою, що регулює організацію інклюзивного навчання у закладах освіти.

Цього разу він затвердив одразу два документи:

Порядок організації інклюзивного навчання у закладах професійної (професійно-технічної) освіти (постанова КМУ від 10.07.2019 р. № 636, набрала чинності з 25.07.2019 р.);

Порядок організації інклюзивного навчання у закладах вищої освіти (постанова КМУ від 10.07.2019 р. № 635, набрала чинності з 26.07.2019 р.).

Ці нормативні документи дуже схожі між собою. Але відмінності все ж таки є. Давайте розложимо все «по поличках».

Інклюзивна група

Організаційною формою інклюзивного навчання в закладах професійної (професійно-технічної) освіти (далі — ЗПТО) та закладах вищої освіти (далі — ЗВО) є інклюзивна група. Вона являє собою групу, в якій поряд з іншими здобувачами освіти навчаються одна або більше осіб з особливими освітніми потребами. Гранична чисельність здобувачів освіти з особливими освітніми потребами в одній групі законодавчо не встановлена. Вона визначається з урахуванням індивідуальних особливостей навчально-пізнавальної діяльності таких здобувачів освіти, спеціальності, пристосованості аудиторій тощо.

Інклюзивну групу утворюють наказом керівника ЗПТО/ЗВО.

Підставою для цього є письмове звернення здобувача освіти з особливими освітніми потребами або одного з його батьків (чи іншого законного представника), а також висновок про комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку дитини (за наявності), що надається інклюзивно-ресурсним центром (за умови здобуття загальної середньої освіти у ЗПТО), індивідуальна програма реабілітації особи з інвалідністю (за наявності), інша документація, що підтверджує наявність в особи особливих освітніх потреб.

«Інклюзивна» команда, підрозділ

З метою організації інклюзивного навчання наказом керівника в межах існуючої штатної чисельності створюється:

• у ЗПТО — команда психолого-педагогічного супроводу;

• у ЗВО — спеціальний навчально-реабілітаційний підрозділ або група психолого-педагогічного супроводу.

Склад цих команд, підрозділів, груп наведений у відповідних Порядках. Ми виклали його у схемі нижче. Слід розуміти, що Кабмін затвердив не вичерпний, а приблизний перелік посад, необхідних для реалізації засад інклюзивної освіти у ЗВО та ЗПТО. Це підтверджує, зокрема, те, що дозволено залучати інших фахівців — за потреби.

img 1

Склад «інклюзивної» команди, підрозділу, групи ЗВО та ЗПТО

Цікавий момент: на відміну від закладів дошкільної та загальної середньої освіти*, у ЗВО та ЗПТО команда, що працює в інклюзивних групах, утворюється в межах існуючої штатної чисельності. Тобто окремі посади, як то асистент викладача (за аналогією з асистентами вихователя та вчителя) не вводяться.

* Порядок організації інклюзивного навчання в загальноосвітніх навчальних закладах затверджений постановою КМУ від 15.08.2011 р. № 872. Порядок організації діяльності інклюзивних груп у закладах дошкільної освіти затверджений постановою КМУ від 10.04.2019 р. № 530 (детальніше про це див. у журналі «Бюджетна бухгалтерія», 2019, № 26, с. 26).

«Інклюзивна» доплата

Чи буде «інклюзивна» доплата? Це питання звичайно хвилює працівників ЗПТО та ЗВО, які працюють в інклюзивних групах.

Пунктом 5 постанови КМУ «Про встановлення розміру доплати за окремі види педагогічної діяльності» від 25.08.2004 р. № 1096 (далі — постанова № 1096) передбачено, що за роботу в інклюзивних класах (групах) у закладах дошкільної, загальної середньої, позашкільної, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти встановлюється доплата у граничному розмірі 20 %. Така доплата встановлюється педагогічним працівникам та помічникам вихователів тільки за години роботи у цих класах (групах).

Нагадаємо, що Перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників затверджено постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963. Отже, педагогічні працівники ЗПТО та ЗВО, які працюють в інклюзивній групі та їх посади передбачені вказаним Переліком, мають право на «інклюзивну» доплату.

При цьому відповідно до п. 10 Порядку організації інклюзивного навчання у ЗВО до складу групи психолого-педагогічного супроводу ЗВО залучаються, зокрема, науково-педагогічні працівники.

УВАГА!

Формально науково-педагогічним працівникам ЗВО не надали права на доплату за роботу в інклюзивних групах, не зазначивши їх у постанові № 1096.

Чи дійсно це так або ж слід очікувати змін до вказаної вище норми постанови № 1096? Із цим запитанням ми звернулись до МОН. Як тільки надійде офіційне роз’яснення з цього питання, ми одразу ж вас із ним ознайомимо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі